Στυλιανίδης: Θέλει σχέδιο και στρατηγική η ανάπτυξη

"ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ"

Η εκτροπή της ελληνικής πολιτικής από την παραγωγή αποτελεσμάτων στην ανάπτυξη δημοσίων σχέσεων και η αντικατάσταση της ουσίας από την επικοινωνία, είχαν σαν αποτέλεσμα οι πολιτικοί από project managers, που θα παράγουν αποτελέσματα κι από διαχειριστές κρίσεων, που θα αναμετρώνται με τα προβλήματα της καθημερινότητας, χαράσσοντας στρατηγική για τη χώρα και οριοθετώντας όραμα για την κοινωνία, να μεταβληθούν σε τακτικοί επισκέπτες τηλεοπτικών παραθύρων και σε παρακολουθητές ευκαιριακών δημοσκοπήσεων.

Αυτή η ποιοτική αλλοίωση του πολιτικού προσωπικού της χώρας -ευτυχώς υπάρχουν και εξαιρέσεις- είχε άμεση επίπτωση τόσο στην ποιότητα της δημοκρατίας, όσο και στην κατάσταση της οικονομίας.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς δεν υπάρχει πλέον πειστικό και ρεαλιστικό αφήγημα. Η ηγεσία δεν απαντά σε θεμελιώδη ερωτήματα που αφορούν στην οικονομία, προσδιορίζουν το παραγωγικό μοντέλο που επιλέγουμε και αξιοποιούν τα εθνικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Δεν έχει απαντηθεί το βασικό ερώτημα: "από που η ελληνική οικονομία θα παράξει "φρέσκο" χρήμα;". Όλες οι συζητήσεις, οι αποφάσεις και οι εφαρμοσμένες πολιτικές, αφορούν στην ανακατανομή ενός ήδη συρρικνωμένου ΑΕΠ, χωρίς κανείς να απαντά πειστικά για το πώς αυτό μπορεί να αυξηθεί. Δεν έχουν ιεραρχηθεί στο πλαίσιο μιας Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, οι κεντρικοί στόχοι και ο οδικός χάρτης των ενεργειών που πρέπει να κάνουμε, οι πηγές πλούτου στις οποίες βασιζόμαστε και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε, ώστε να επενδύσουμε πάνω σ' αυτά απ' το υστέρημά μας για να πολλαπλασιάσουμε σε εύλογο χρόνο τα οφέλη μας.

Με απλά λόγια, από πού θα βγάλει η πραγματική οικονομία της Ελλάδας "φρέσκο" χρήμα για να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες, να ανταποκριθεί στις κοινωνικές υποχρεώσεις και να είναι συνεπής και αξιόπιστη προς τους δανειστές που την τροφοδοτούν; Από τον τουρισμό; τον πρωτογενή τομέα; τη ναυτιλία; το εμπόριο; τη βιομηχανία; την παιδεία και τον πολιτισμό; την ενέργεια; τις υπηρεσίες;

Όσο δεν απαντάται αυτό το θεμελιώδες ερώτημα ώστε να ξεδιαλεχτούν 5 στρατηγικοί τομείς και να επενδυθούν πάνω σε αυτούς αποθέματα δυνάμεων της οικονομίας μας (εναπομείνασα ρευστότητα) και της κοινωνίας μας (ανθρώπινο δυναμικό) θα χάνουμε δυνάμεις, θα σπαταλιέται κεφάλαιο -απ' το ελάχιστο που έχει απομείνει-, θα διαρρέει προς το εξωτερικό το ικανό ανθρώπινο δυναμικό, θα ακυρώνονται προσπάθειες λόγω έλλειψης συντονισμού και ενιαίας διευκολυντικής εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής...

Αντίθετα, αν μετρήσουμε τις δυνάμεις μας, καταγράψουμε τις δυνατότητές μας, προσανατολίσουμε την παιδεία μας επιλέγοντας τους στόχους και συντονίσουμε τις προσπάθειες του κράτους (κυβέρνηση - δημόσια διοίκηση), της κοινωνίας (εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό) και της αγοράς (επενδυτικό κεφάλαιο), αν βάλουμε σαφή χρονοδιαγράμματα υλοποίησης βραχυπρόθεσμων, μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων στόχων, διαμορφώσουμε μια ξεκάθαρη εθνική αναπτυξιακή στρατηγική που θα διέπεται από διακομματική συνέχεια και διαχρονική συνέπεια και αν εδραιώσουμε διεθνείς συμμαχίες που καθιστούν τις εθνικές μας προτεραιότητες συμβατές με διεθνείς γεωστρατηγικές επιλογές, μόνο τότε μπορούμε να πετύχουμε.

Σημαντικό συστατικό μιας τέτοιας επιτυχίας είναι η προσδοκία ότι τα οφέλη του νέου παραγωγικού μοντέλου που θα διαμορφώσουμε, δε θα αφορούν μόνο στα συμφέροντα μιας κλειστής οικονομικής ελίτ, αλλά θα διαχυθούν στους πολλούς. Το δημιουργικό ιδιωτικό συμφέρον, για να επιτύχουμε, πρέπει να διέρχεται μέσα από τους κανόνες του δημόσιου συμφέροντος. Και το εθνικό αναπτυξιακό όραμα θα πρέπει να εμπεριέχει και να χωρά μέσα του, τις ατομικές φιλοδοξίες και τα οικογενειακά όνειρα του καθενός για μια καλύτερη ζωή και μια ισχυρή Ελλάδα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.