Στροφή στην πραγματική οικονομία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" στις 06/12/2011

Στροφή στην πραγματική οικονομία

Του Eυριπιδη Στυλιανιδη*

Η κριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά στο Μνημόνιο Ι, που ήταν σε απόλυτη αντιστοίχιση με τα αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας, στοίχισε για ένα διάστημα στη σχέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

Η αποτυχία του πρώτου σταθεροποιητικού προγράμματος, που πρόσφατα διαπιστώθηκε και επίσημα από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, αποδίδεται στην κακή εφαρμογή του και στην εσφαλμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Προτάχθηκαν οι οριζόντιες και άδικες περικοπές μισθών και συντάξεων έναντι των στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων και οι παράλογες φοροεπιδρομές έναντι της περιστολής των δημοσίων δαπανών και της προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών. Αποτέλεσμα, να εξαντληθεί η κοινωνική ανοχή έναντι των μεταρρυθμίσεων, να στεγνώσει από ρευστότητα η αγορά και να οξυνθεί η ύφεση, οδηγώντας σε έκρηξη την ανεργία. Η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς για την Ελλάδα, δικαιώθηκε στις αρχικές της αξιολογήσεις, που τότε θεωρούνταν «λαϊκίστικες».

Η πρόταση Παπανδρέου στις Κάννες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος άλλαξε περαιτέρω το διακύβευμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Η πρόταση θεωρήθηκε λαϊκίστικη και επικίνδυνη από τον γαλλογερμανικό άξονα και ζημίωσε τις διεθνείς αγορές κατά 1,3 τρισ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρες. Στη Νέα Δημοκρατία δεν έμειναν πλέον περιθώρια άσκησης ακόμα και ρεαλιστικής κριτικής για την οικονομική πολιτική, γιατί αυτό που ετέθη πλέον εν κινδύνω ήταν το ίδιο το επίτευγμα του Κων/νου Καραμανλή, δηλ. ο εθνικός και ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας.

Η απόφασή μας να εμποδίσουμε το δημοψήφισμα, να ψηφίσουμε τη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας και να στηρίξουμε πλήρως τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με την έμμεση δικαίωση της αρχικής επιφυλακτικότητάς μας, μας έφεραν δημιουργικά στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η επιστολή Σαμαρά συνέβαλε στο ξεπάγωμα της 6ης δόσης, που είχε παγώσει μετά την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες συντελέστηκε επιτυχώς μια έξυπνη διπλωματική αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας στη Γερμανία, με επαφές που έγιναν σε όλα τα επίπεδα απ’ όλους μας (επαφές με CSU/CDU, συμμετοχή στο Club 27 και επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, συνδιοργάνωση συνεδρίου από το Ινστιτούτο Καραμανλή με το Ιδρυμα Αντενάουερ στο Βερολίνο, επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Δήμα στον Γερμανό ομόλογό του κ. Βεστερβέλε, συνάντηση κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας κ. ά.). Η θετική κινητικότητα είχε ως συνέπεια την αποκατάσταση και την εντατικοποίηση εκ νέου της σχέσης της Νέας Δημοκρατίας με τη Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κάτι που θα έχει σίγουρα και συνέχεια.

Οι νέες αυτές εξελίξεις, που δρομολογήθηκαν μέσα από τις δυσκολίες που προέκυψαν και ενόψει των κινδύνων που γεννά ο γενικότερος κλονισμός του ευρώ και της Ευρωζώνης, δημιουργούν μια σημαντική ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία και κυρίως για την Ελλάδα, που δεν πρέπει να χαθεί. Η ευκαιρία μας αυτή είναι να προχωρήσουμε γρήγορα και συστηματικά στην ανταλλαγή εμπειριών και στην αξιοποίηση τεχνογνωσίας που διαθέτουν τα ισχυρότερα κράτη της Ε. Ε., ώστε να προετοιμάσουμε ένα πρακτικό και άμεσα εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα συμβάλει στη στροφή της Ελλάδας από την εικονική οικονομία της Πίστης στην πραγματική οικονομία της Εμπιστοσύνης.

* Ο δρ Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.