Στροφή στην πραγματική οικονομία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" στις 06/12/2011
Στροφή στην πραγματική οικονομία
Του Eυριπιδη Στυλιανιδη*
Η κριτική στάση της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά στο Μνημόνιο Ι, που ήταν σε απόλυτη αντιστοίχιση με τα αισθήματα της ελληνικής κοινωνίας, στοίχισε για ένα διάστημα στη σχέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τα αδελφά κόμματα της Ευρώπης (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).
Η αποτυχία του πρώτου σταθεροποιητικού προγράμματος, που πρόσφατα διαπιστώθηκε και επίσημα από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Σόιμπλε, αποδίδεται στην κακή εφαρμογή του και στην εσφαλμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων από την κυβέρνηση Παπανδρέου. Προτάχθηκαν οι οριζόντιες και άδικες περικοπές μισθών και συντάξεων έναντι των στοχευμένων αποκρατικοποιήσεων και οι παράλογες φοροεπιδρομές έναντι της περιστολής των δημοσίων δαπανών και της προώθησης αναπτυξιακών πολιτικών. Αποτέλεσμα, να εξαντληθεί η κοινωνική ανοχή έναντι των μεταρρυθμίσεων, να στεγνώσει από ρευστότητα η αγορά και να οξυνθεί η ύφεση, οδηγώντας σε έκρηξη την ανεργία. Η Νέα Δημοκρατία, δυστυχώς για την Ελλάδα, δικαιώθηκε στις αρχικές της αξιολογήσεις, που τότε θεωρούνταν «λαϊκίστικες».
Η πρόταση Παπανδρέου στις Κάννες για τη διενέργεια δημοψηφίσματος άλλαξε περαιτέρω το διακύβευμα, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας μας. Η πρόταση θεωρήθηκε λαϊκίστικη και επικίνδυνη από τον γαλλογερμανικό άξονα και ζημίωσε τις διεθνείς αγορές κατά 1,3 τρισ. ευρώ μέσα σε λίγες ώρες. Στη Νέα Δημοκρατία δεν έμειναν πλέον περιθώρια άσκησης ακόμα και ρεαλιστικής κριτικής για την οικονομική πολιτική, γιατί αυτό που ετέθη πλέον εν κινδύνω ήταν το ίδιο το επίτευγμα του Κων/νου Καραμανλή, δηλ. ο εθνικός και ευρωπαϊκός προσανατολισμός της Ελλάδας.
Η απόφασή μας να εμποδίσουμε το δημοψήφισμα, να ψηφίσουμε τη μεταβατική κυβέρνηση συνεργασίας και να στηρίξουμε πλήρως τις ευρωπαϊκές αποφάσεις της 27ης Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με την έμμεση δικαίωση της αρχικής επιφυλακτικότητάς μας, μας έφεραν δημιουργικά στο τραπέζι των ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Η επιστολή Σαμαρά συνέβαλε στο ξεπάγωμα της 6ης δόσης, που είχε παγώσει μετά την πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα.
Παράλληλα, τις τελευταίες εβδομάδες συντελέστηκε επιτυχώς μια έξυπνη διπλωματική αντεπίθεση της Νέας Δημοκρατίας στη Γερμανία, με επαφές που έγιναν σε όλα τα επίπεδα απ’ όλους μας (επαφές με CSU/CDU, συμμετοχή στο Club 27 και επικοινωνία με την καγκελάριο Μέρκελ, συνδιοργάνωση συνεδρίου από το Ινστιτούτο Καραμανλή με το Ιδρυμα Αντενάουερ στο Βερολίνο, επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών κ. Δήμα στον Γερμανό ομόλογό του κ. Βεστερβέλε, συνάντηση κοινοβουλευτικών ομάδων φιλίας κ. ά.). Η θετική κινητικότητα είχε ως συνέπεια την αποκατάσταση και την εντατικοποίηση εκ νέου της σχέσης της Νέας Δημοκρατίας με τη Γερμανική Χριστιανοδημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, κάτι που θα έχει σίγουρα και συνέχεια.
Οι νέες αυτές εξελίξεις, που δρομολογήθηκαν μέσα από τις δυσκολίες που προέκυψαν και ενόψει των κινδύνων που γεννά ο γενικότερος κλονισμός του ευρώ και της Ευρωζώνης, δημιουργούν μια σημαντική ευκαιρία για τη Νέα Δημοκρατία και κυρίως για την Ελλάδα, που δεν πρέπει να χαθεί. Η ευκαιρία μας αυτή είναι να προχωρήσουμε γρήγορα και συστηματικά στην ανταλλαγή εμπειριών και στην αξιοποίηση τεχνογνωσίας που διαθέτουν τα ισχυρότερα κράτη της Ε. Ε., ώστε να προετοιμάσουμε ένα πρακτικό και άμεσα εφαρμόσιμο κυβερνητικό πρόγραμμα, που θα συμβάλει στη στροφή της Ελλάδας από την εικονική οικονομία της Πίστης στην πραγματική οικονομία της Εμπιστοσύνης.
* Ο δρ Ευριπίδης Στυλιανίδης είναι βουλευτής Ροδόπης και γραμματέας Προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.