Ποιά Ευρώπη...;

"Ποια Ευρώπη...;"

Η αρνητική συγκυρία δεν πρέπει να μας ξεπλένει τη μνήμη, εκτρέποντάς μας σε επικίνδυνο Εθνοαπομονωτισμό, ακραίο Εθνικισμό ή καταστροφικό Ευρωαρνητισμό.

Η ευρωπαϊκή κοινοπολιτεία ως πολιτικό όραμα των θεμελιωτών της, όσο κι αν σήμερα δοκιμάζεται, είναι αυτή που αντικατέστησε τα προηγούμενα χρόνια:

α) Τον πόλεμο με μια διαρκή διαπραγμάτευση που εδραίωσε την ειρήνη.
β) Τα αυταρχικά, ολοκληρωτικά και φασιστικά καθεστώτα με μια στέρεη δημοκρατία που σεβάστηκε τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα.
γ) Τη φτώχια και την κοινωνική ανισότητα με μια διάχυτη ανάπτυξη και ευημερία που έδωσε ίσες ευκαιρίες σε όλα τα κράτη, τις περιφέρειες, τα άτομα, διασφαλίζοντας την κοινωνική δικαιοσύνη.
δ) Τους ταξικούς διαχωρισμούς με μια Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς που εγγυήθηκε την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική πρόοδο όλων των ευρωπαϊκών λαών.
ε) Τον κίνδυνο ομογενοποίησης - κλονοποίησης των εθνικών πολιτισμών με μια άρτια πλουραλιστική ταυτότητα που σεβάστηκε την ιδιαιτερότητα του κάθε εθνικού πολιτισμού, την ισοτιμία όλων των κρατών - μελών και εδραίωσε την Κοινή Ευρώπη των Πατρίδων.

Όλα αυτά που μέχρι σήμερα θεωρούνταν αυτονόητα, δυστυχώς η κρίση απειλεί να τα καταστήσει ζητούμενα, υπονομεύοντας το μέλλον των γενεών που έρχονται.

Οι βασικές αιτίες γι' αυτήν την κατάσταση, κατά τη γνώμη μου είναι δύο:

α) Η νομισματική και τραπεζική ένωση της Ευρώπης, χωρίς την αντίστοιχη δημοσιονομική και κυρίως πολιτική ένωσή της, υπήρξε όχι μόνο ανεπαρκής, αλλά και επικίνδυνα μονοδιάστατη εξέλιξη για το μέλλον της Ένωσης. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλονίζεται σοβαρά σήμερα διότι δε διαθέτει την απαραίτητη θεσμικά θωρακισμένη και πολιτικά νομιμοποιημένη ηγεσία, για να πάρει δύσκολες αποφάσεις υπέρ όλων. Οι κίνδυνοι να μετεξελιχθεί από Δημοκρατική Κοινοπολιτεία σε εθνική ηγεμονία είναι πλέον μεγάλοι και εμφανείς. Γι αυτό και ο Ευρωπσκεπτικισμός όλο και συχνότερα μετεξελίσσεται σε Ευρωαρνητισμό, αφήνοντας χώρο παντού σε ακραία κινήματα που θυμίζουν μεσοπόλεμο.
β) Η φυσική και χαρισματική τις προηγούμενες δεκαετίες πολιτική ηγεσία της Ένωσης, έχει σταδιακά αντικατασταθεί από διαχειριστές πρωθυπουργούς, που καθοδηγούνται από το εσωτερικό πολιτικό κόστος και από μια πανίσχυρη δημοσιουπαλληλική γραφειοκρατία των Βρυξελλών, που όσο ορθολογικά και άρτια τεχνοκρατικά κι αν λειτουργεί, είναι συνήθως σε πλήρη αναντιστοιχία με τις κοινωνίες των κρατών μελών. Δυσκολεύεται να αντιληφθεί τα κοινωνικά αδιέξοδα των πολιτών και να χειρισθεί την πραγματική οικονομία. Με συνέπεια να αναπτύσσονται πανευρωπαϊκά ισχυρά κινήματα Ευρωλαϊκισμού ή Ευρωελιτισμού που δεν έχουν καμία σχέση με το όραμα που οριοθέτησαν οι Πατέρες της Ευρώπης και πίστεψαν όλοι οι λαοί της.

Η οικονομική δοκιμασία των χωρών και των λαών του νότου, το Brexit με ότι αυτό προκαλέσει ως επακόλουθο και η επανεμφάνιση ενός νεογερμανικού ηγεμονισμού (ΑFD, κ.α.) δημιουργούν έντονο προβληματισμό προς όλες εκείνες τις δυνάμεις που συνεχίσουν να πιστεύουν στην αξία της Ευρωπαϊκής Ιδέας.

Το αυτονόητο αίτημα που στην αρχή αυτής της περιόδου έθεσε η Γερμανίδα Καγκελάριος για "περισσότερη Ευρώπη..." αντικαθίσταται πλέον απ' την αγωνία μεταξύ άλλων και του ίδιου του γερμανικού λαού για το "Ποιά Ευρώπη θέλουμε...;".

Είμαι βέβαιος ότι την απάντηση θα τη δώσουν:

α) Με τη στάση τους στο ελληνικό ζήτημα οι θεσμοί, που θα επιβεβαιώσουν ή θα διαψεύσουν αν προτάσσουν την αρτιότητα, την αλληλεγγύη και την ενότητα της ΕΕ ή το διαμελισμό και τη διάλυσή της.
β) Με την ρητορική τους τα πολιτικά κόμματα ιδιαίτερα στις βόρειες χώρες όπου επίκεινται εκλογές, όπου θα φανεί αν συνεχίζουν στα χνάρια του Ευρωπαϊκού Οράματος ή προκρίνουν την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.
γ) Ο υπερατλαντικός σύμμαχος, οι ΗΠΑ, με τις προτεραιότητες που θα θέσουν στη σχέση τους με την ΕΕ και την αξία που θα δόσει η νέα διοίκηση Τραμπ σ' αυτή τη συνεργασία.

Όπως και να είναι για την Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία η ισότιμη συμμετοχή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και η συνεπής συμμετοχή της στην Ευρωατλαντική συμμαχία, όχι μόνο για λόγους οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και για λόγους Εθνικής Ασφάλειας.

Άλλωστε αυτές οι δύο συμμετοχές είναι που μας έδωσαν γεωπολιτική υπεραξία στο παρελθόν και μπορούν και στο μέλλον, αν κι εμείς κάνουμε αυτό που πρέπει, να μας επαναφέρουν σε θετικά πρωταγωνιστικούς διεθνείς ή περιφερειακούς ρόλους.

_____________________________________________________________________
*Άρθρο του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, επισκέπτη καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργού και τ. βουλευτή Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.