Ο νέος ρόλος της Ροδόπης και της Θράκης

Ο Νομός Ροδόπης όπως και όλη η Θράκη, βρίσκονται ενώπιον του νέου τους ρόλου. Από μια απομονωμένη και περιφρονημένη περιφέρεια της βορείου Ελλάδος μετεξελίχθηκαν στη βασική ευρωπαϊκή πύλη προς ανατολάς, απέκτησαν ευρωπαϊκή ενδοχώρα μετά την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα αποτελούν τις πιο στέρεες γέφυρες, επικοινωνίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς πολιτισμούς και τις γειτονικές αγορές.

Παράλληλα, η κοινωνία της Ροδόπης αποτελεί πρότυπο ανοιχτής ευρωπαϊκής δημοκρατικής κοινωνίας, όπου συμβιώνουν ελεύθερα διαφορετικές θρησκείες, γλώσσες και πολιτισμοί, δίνοντας ένα παράδειγμα προς την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένα παράδειγμα που οδηγεί στο μέλλον που όλοι οραματιζόμαστε.

Ο νομός Ροδόπης έχει επιτύχει τα μειονεκτήματα του χθες να τα καταστήσει πλεονεκτήματα του σήμερα και του αύριο. Βασικός στόχος τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε η απόκτηση πρόσβασης στην ενδοχώρα. Αυτό επιτυγχάνεται με τη δημιουργία του κάθετου άξονα Κομοτηνή – Βουλγαρία, ο οποίος είναι πια δημοπρατημένο έργο που θα δοθεί σε λειτουργία το 2010, δημιουργώντας νέες προοπτικές εξωστρέφειας, ανάπτυξης του εμπορίου και τουριστικής κινητικότητας.

Ο νομός Ροδόπης, παράλληλα, έχει καταφέρει ν’ αποτελέσει το τελευταίο διάστημα σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Η ανασκαφή και η ανάπλαση του αρχαίου θεάτρου της Μαρώνειας, η ανάπλαση και η λειτουργία των πρώην κατασκηνώσεων Μαρωνείας, που σήμερα λειτουργούν ως καλοκαιρινό Πανεπιστήμιο Ευρωπαϊκού Δικαίου και Ελληνικού Πολιτισμού, η δημιουργία και λειτουργία του 4ου Θεάτρου Βράχων στην Ελλάδα στο βουνό Ίσμαρος που φιλοξένησε κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού σε καθημερινή βάση πάνω από 2.000 επισκέπτες από ολόκληρη την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις «Διονύσου Λόγος».

Επίσης, η ανάπτυξη του κάμπινγκ στο Φανάρι του Δήμου Αιγείρου, των βιοτόπων της Βιστωνίδας και της Ισμαρίδος, η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των υποδομών του ορεινού όγκου, δημιούργησαν τις προϋποθέσεις εναλλακτικού τουρισμού από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό της χώρας. 12.000 διανυκτερεύσεις κατά την περίοδο 2007-2008, κοινωνικού τουρισμού, αύξηση των σχολικών εκδρομών και πάρα πολλοί  επισκέπτες από την υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό, έρχονται να δημιουργήσουν μια νέα κινητικότητα στην τοπική αγορά.

Την ίδια στιγμή η εναλλακτική βιομηχανία αναπτύσσεται δημιουργώντας θέσεις εργασίας και η Ροδόπη από περιοχή με τη μεγαλύτερη ανεργία σήμερα καταγράφεται στους νομούς με τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στη χώρα.

Επιπλέον, η Υπερνομαρχία Ροδόπης-Έβρου μετεξελίσσεται, συμβατά με το προστατευμένο οικολογικό περιβάλλον, σε σημαντικό στρατηγικό διαμετακομιστικό κόμβο ενέργειας με τον αγωγό φυσικού αερίου που συνδέει την Ευρώπη με την Τουρκία, με τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς–Αλεξανδρούπολη, τα αντισταθμιστικά οφέλη του οποίου δεν θα αναφέρονται μόνο στο νομό Έβρου αλλά και στο νομό Ροδόπης, με την ανάπτυξη του μεγαλύτερου αιολικού πάρκου στην Ελλάδα, στην περιοχή των Σαπών,  καθώς και με την προώθηση της αξιοποίησης της γεωθερμίας που είναι ιδιαίτερα πλούσια στην περιοχή (Δήμοι Ν. Σιδηροχωρίου και Σαπών).

Στο νομό Ροδόπης συναντά κανείς μια συνδυασμένη ανάπτυξη, η οποία έχει στοιχεία σύγχρονης τεχνολογίας αλλά με σεβασμό προς το περιβάλλον και το οικοσύστημα. Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

Ένας από τους κεντρικούς στόχους είναι η δημιουργία στην περιοχή ενός σημαντικού εκπαιδευτικού κέντρου. Και αυτό επιδιώκεται πρώτον με την αύξηση κατά 25% των εισακτέων φοιτητών στις Σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Δεύτερον, με τη δημιουργία της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, που θα δώσει την ευκαιρία στους αποφοίτους άλλων Σχολών να μετεκπαιδευθούν προκειμένου να μπορέσουν να διδάξουν στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.

Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή μονάδες δια βίου εκπαίδευσης με κέντρο την Κομοτηνή και με παραρτήματα και στις Σάπες αλλά και στον ορεινό όγκο, της Οργάνης. Επίσης, επεκτείνεται και η πολιτική εκσυγχρονισμού της σχολικής στέγης με την κατασκευή σειράς νέων σχολείων που θα δημιουργήσουν τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις για τη νέα γενιά της περιοχής ώστε να βρει το δρόμο της προς το μέλλον.

Το Πανεπιστήμιο αρχίζει ερευνητικά και αναπτυξιακά να συνδέεται με την τοπική κοινωνία και οικονομία, αποτελώντας την πιο χρήσιμη επένδυση που έγινε ποτέ στην περιοχή. Την ίδια στιγμή δύο από τα καλύτερα σχολεία της χώρας μας, το Αρσάκειο και το Κολέγιο Αθηνών ετοιμάζονται να επενδύσουν στο νομό δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια πρότυπη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Το μεν Αρσάκειο σε μια περιοχή του πανεπιστημιακού Campus που του παραχωρήθηκε από το Δ.Π.Θ. έχει αρχίσει ήδη και ολοκληρώνει τις μελέτες κατασκευής μιας καθετοποιημένης διδακτικής μονάδας που θα ξεκινά από το Νηπιαγωγείο και θα φτάνει μέχρι το Λύκειο. Αντίστοιχη έρευνα αγοράς κάνει στην περιοχή του Δήμου Αιγείρου και το Κολέγιο Αθηνών.

Αυτού του είδους η ανάπτυξη, δηλαδή η τόνωση του πολιτισμού, η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας και η έμφαση στην εκπαίδευση,  γίνεται επειδή ακριβώς υπάρχει η ακλόνητη πίστη πως η περιοχή της Θράκης και ιδιαίτερα ο νομός Ροδόπης μπορεί ν’ αποτελέσει σημαντικό Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, που θα παρέχει γρήγορα και αποτελεσματικά ευρωτεχνογνωσία στις γειτονικές χώρες, δηλαδή στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης -στα Βαλκάνια, στην Τουρκία αλλά και στην παρευξείνια ζώνη.

Για τον λόγο αυτό ολοκληρώθηκε η μελέτη και προχωράει η υλοποίηση ενός σημαντικού συνεδριακού κέντρου στην περιοχή του κτήματος Ιμέρου από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου, ενώ την ίδια στιγμή ολοκληρώνεται και το Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης της Κομοτηνής, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί συνέδρια και εκδηλώσεις τέτοιου είδους.

Ο στόχος είναι η περιοχή της Ροδόπης ν’ αναπτυχθεί ποιοτικά ως διοικητικό κέντρο, προσεγμένο οικολογικό πάρκο, πεδίο πρότυπης και εναλλακτικής βιομηχανικής ανάπτυξης και σημαντικό Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο που θα μπορεί να προσελκύει σε σχολικό, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο μαθητές, φοιτητές ή και Καθηγητές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της Ανατολής και του Ευξείνου Πόντου.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων υλοποιώντας την προγραμματική δέσμευση που ανέλαβε πριν από μερικά χρόνια στην Κομοτηνή ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, όταν μίλησε για μια «πρότυπη οικολογική εναλλακτική ανάπτυξη, για μια παραδειγματική, ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία».

Σημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 30/4/2008.
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».
21 Ιουνίου 2020 - 10:44μμ

Η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, πρώην Υπουργού Παιδείας, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Για πολλές δεκαετίες η ιδεοληψία ήταν η κυρίαρχη δύναμη και η παραπλανητική πυξίδα της ακολουθουμενης πολιτικής στην Ανώτατη Εκπαίδευση της Χώρας.
21 Ιουνίου 2020 - 10:32μμ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΤΗΣ Ν.ΚΟΡΕΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Η Επιτροπή Ελληνοκορεατικής Φιλίας συναντήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο με τον Πρέσβη της Ν. Κορέας στην Ελλάδα και αντάλλαξαν απόψεις για την εντατικοποίηση των διμερών σχέσεων επ´ ευκαιρία των 60 ετών από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων.
18 Ιουνίου 2020 - 12:41μμ

ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Συνάντηση εργασίας με την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανιδης.