Οριζόντια Συμφωνία Εμπιστοσύνης

Άρθρο του Ευριπίδη Στυλιανίδη στην εφημερίδα "Καθημερινή" την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2011

Οριζόντια συμφωνία εμπιστοσύνης

Του Ευριπιδη Στυλιανιδη*

Το ολοκληρωμένο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, που διαμορφώθηκε και ξεκίνησε να εφαρμόζεται επί Νέας Δημοκρατίας είναι η «μήτρα» που γέννησε την ιδέα της εργασιακής εφεδρείας.

Η καινοτόμος αυτή πολιτική, εφαρμοζόμενη στοχευμένα σε εποπτευόμενους φορείς του Δημοσίου (ΔΕΚΟ) και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου τα επιδόματα ήταν ιδιαιτέρως υψηλά, μπορούσε να αποφέρει σημαντικά οφέλη για το Δημόσιο, χωρίς να διαταράξει τον σκληρό πυρήνα των εργασιακών δικαιωμάτων και να συμβάλει σε αρκετές περιπτώσεις στην ομαλή μετάβαση προς την απελευθέρωση της αγοράς.

Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ΟΣΕ διότι, με την εφαρμογή της εφεδρείας, ο Οργανισμός θα κέρδιζε 312 εκατ. ευρώ, οι εργαζόμενοι δεν θα αιφνιδιάζονταν προς όφελος της εργασιακής ειρήνης και άρα της εύρυθμης λειτουργίας του Οργανισμού και η απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών θα διευκολυνόταν, μια που το ιδιωτικό τρένο θα μπορούσε να απορροφήσει με χαμηλό κόστος έμπειρο εργασιακό δυναμικό από το πρόγραμμα της εφεδρείας, αθροίζοντας στο δημόσιο όφελος τις ασφαλιστικές εισφορές που θα πλήρωνε ο ιδιώτης εργοδότης.

Η Νέα Δημοκρατία, επικαιροποιώντας και εναρμονίζοντας την πρόταση αυτή στα νέα δεδομένα, που ανέκυψαν μετά το Μνημόνιο, αντιπρότεινε στην τρόικα και την κυβέρνηση το πρόγραμμα εργασιακής εφεδρείας, κόντρα στην πολιτική των απολύσεων, των ανώφελων μετατάξεων και της επικίνδυνης για τα ασφαλιστικά ταμεία πρόωρης συνταξιοδότησης.

Η κυβέρνηση συζήτησε την πρόταση της Ν.Δ. μόνο όταν την απεδέχθη η τρόικα ως έξυπνη λύση. Στρέβλωσε όμως σκόπιμα το περιεχόμενο της πρότασης, προσπαθώντας γκαιμπελίστικα να χρησιμοποιήσει τον όρο εργασιακή εφεδρεία ως μάσκα μαζικών απολύσεων.

Η συγκριτική ανάλυση των δύο πολιτικών, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., όπως παρουσιάστηκε κοστολογημένα, απέδειξε ότι και με τα πιο δύσκολα σενάρια εφαρμογής η πρόταση της Ν.Δ. είναι περισσότερο επωφελής οικονομικά για το Δημόσιο, πιο αποτελεσματική όσον αφορά τη μείωση του κράτους, πιο δίκαιη σε σχέση με την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και πιο διευκολυντική ως προς τη διαδικασία απελευθέρωσης των αγορών.

Το γεγονός ότι η τρόικα απεδέχθη εξ αρχής ως έξυπνη λύση την πρόταση της εργασιακής εφεδρείας που υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία, καθώς και το ότι η κυβέρνηση εκ των υστέρων αναπροσαρμόζει συνεχώς τη θέση της, οδηγεί σε δύο συμπεράσματα:

Πρώτον, υπήρχε δυνατότητα διαπραγμάτευσης για πιο έξυπνες, πιο δίκαιες και πιο ρεαλιστικές πολιτικές, την οποία η κυβέρνηση ποτέ δεν αξιοποίησε.

Δεύτερον, από τον κυβερνητικό λόγο απουσιάζουν η ευθύτητα, η ειλικρίνεια και το συντεταγμένο σχέδιο ανάκαμψης, κάτι που προκύπτει από την απουσία έξυπνων εναλλακτικών, οι οποίες θα μπορούσαν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα: Λιγότερο και καλύτερο κράτος δεν σημαίνει μόνο λιγότεροι υπάλληλοι.

Σημαίνει και:

- Σφιχτότερα οργανογράμματα.

- Σύγχρονοι οργανισμοί υπουργείων και υπηρεσιών, που, μειώνοντας τις διευθύνσεις και τις γενικές διευθύνσεις, μειώνουν το λειτουργικό κόστος.

- Εισαγωγή της ατομικής ευθύνης του δημοσίου υπαλλήλου και σύνδεση της αμοιβής και με την επίδοση, με στόχο καλύτερες υπηρεσίες.

- Αξιοποίηση των δημοσίων κτιρίων και κατάργηση των παράλογων ενοικίων που πληρώνονται στο κέντρο και την περιφέρεια για τη στέγαση δημοσίων υπηρεσιών και υπουργείων σε πανάκριβα νοικιασμένα κτίρια «ημετέρων».

- Ανάθεση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα (outsourcing) με χαμηλότερο κόστος και υψηλή ποιότητα.

- Απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και δημιουργική κωδικοποίηση της νομοθεσίας, ώστε να εξαλειφθεί το κόστος διαφθοράς και να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του πολίτη.

- Εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, για οικονομία κλίμακας μέσα από την τηλε-διοίκηση, την τηλε-εξυπηρέτηση και την τηλε-εργασία.

Η μετάβαση στο νέο περιβάλλον μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν καταστεί κοινή πεποίθηση και κοινή επιδίωξη των διοικούντων, των εργαζομένων, της κοινωνίας και της αγοράς. Πολιτικές που προκαλούν τον κοινωνικό αυτοματισμό, βάζοντας τη μία κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη και συκοφαντώντας ισοπεδωτικά κλάδους, επαγγέλματα, λειτουργήματα ή τμήματα της κοινωνίας οδηγούν μόνο σε κοινωνική έκρηξη.

Ο εναλλακτικός δρόμος είναι η οικοδόμηση μιας οριζόντιας συμφωνίας εμπιστοσύνης, που θα ενώνει τα υγιή στοιχεία από κάθε χώρο (πολιτική, διοίκηση, αγορά, κοινωνία, ΜΜΕ, Δικαιοσύνη κ.τ.λ.) πάνω σε ένα συγκεκριμένο σχέδιο και σε μία σαφή εθνική στοχοθέτηση.

* Ο κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, είναι δρ Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, βουλευτής Ροδόπης, τ. υπουργός και γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.