Οι στόχοι της Νέας Αναθεώρησης

Δημοσιεύθηκε στις 07/08/2011 στην εφημερίδα «Real News»

Οι στόχοι της Νέας Αναθεώρησης
Του Ευριπίδη Στυλιανίδη
Δρ. Συνταγματικού Δικαίου Παν/μίου Αμβούργου
Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ, τ. Υπουργού

Ο θεσμικός διάλογος για ένα Νέο Σύνταγμα, που θα περιγράφει τα χαρακτηριστικά της Νέας Μεταπολίτευσης ξεκίνησε ήδη με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί από την ανατρεπτική τόλμη, που θα επιδείξουν οι πολιτικές δυνάμεις και από την ευστοχία των προτάσεών τους να θέσουν τις πολιτειακές και πολιτικές βάσεις για μια νέα εποχή.

Ως κεντρικές επιδιώξεις αυτής της αναθεώρησης προσδιορίζονται:

- Η θεσμική και λειτουργική ενίσχυση της Δημοκρατίας μας, με στόχο την αποτελεσματικότερη λειτουργία και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
- Η αναβάθμιση του ρόλου της Δικαιοσύνης, μέσα από την ταχύτερη και ποιοτικότερη λειτουργία της.
- Ο επαναπροσδιορισμός του κοινωνικού κράτους, ώστε να προστατεύεται στην πράξη η κοινωνική συνοχή και να ενθαρρύνεται η κοινωνική κινητικότητα.
- Ο επαναπροσανατολισμός της οικονομίας μας με κατεύθυνση την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς, προκειμένου να αποβάλλονται ιδεοληψίες και νοοτροπίες του παρελθόντος και να ενθαρρύνονται το δημιουργικό πνεύμα, που γεννά η απελευθέρωση, ο υγιής ανταγωνισμός, το λιγότερο και καλύτερο κράτος, η εμπιστοσύνη στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το σταθερό και ξεκάθαρο πλαίσιο, που προσδιορίζει ένα σύγχρονο Οικονομικό Σύνταγμα (πχ. σταθερό φορολογικό σύστημα, ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, φορολογική ασπίδα για τους αδύναμους, τακτικοί έλεγχοι της δημοσιονομικής συνέπειας του κράτους κ.α.), διευκολύνει την ανάπτυξη, προσελκύει επενδύσεις, διασφαλίζει την οικονομική δικαιοσύνη και την ισότητα στις ευκαιρίες.
-Η ολοκληρωμένη ανάδειξη και προστασία της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας μέσα π.χ. απ’ την προστασία της ελληνικής γλώσσας και η επιθετική αξιοποίηση τους ως τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Η αναθεώρηση για παράδειγμα του Άρθρου 16 για τη δημιουργία Μη Κρατικών Πανεπιστημίων, μαζί με την αναβάθμιση και τη διεθνοποίηση των δημόσιων ΑΕΙ, μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο με σημαντικά οφέλη τόσο για την Οικονομία όσο και για την εξωτερική πολιτική.

Η στοχοθέτηση της νέας Αναθεώρησης δημιουργεί μία νέα ευκαιρία για την Ελλάδα. Προκαλεί τις πολιτικές δυνάμεις σε μία εμβάθυνση του πολιτικού τους στοχασμού και τις προσκαλεί σε συναίνεση και σύνθεση απόψεων.

Ανοίγει ζητήματα για ένα σύγχρονο σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, ανακατανέμοντας εξουσίες και μετακινώντας το κέντρο βάρους των αποφάσεων. Από τον Πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα πολιτικά κόμματα. Από τα δημοκρατικά δομημένα κόμματα στους πολίτες. Από του κλασικούς δικαιικούς θεσμούς στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Από το Κράτος στην Αγορά. Από την Αγορά στην Κοινωνία.

Η συζήτηση έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, διότι δεν εξαντλείται μεταξύ των παρόντων πολιτικών συσχετισμών. Για να πετύχει η Αναθεωρητική Βουλή, μετά το 2013, πρέπει να διαβάσει σωστά όχι μόνο τις εθνικές αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις και να τοποθετήσει με ακρίβεια την Ελλάδα στο νέο της ρόλο μέσα σε αυτές.

Η συνάντηση της ιστορικής μας ταυτότητας, της πολιτικής και πολιτειακής μας κουλτούρας και του διαχρονικού μας πολιτισμού με τις ανάγκες του σήμερα και του αύριο, θα δημιουργήσει τις βάσεις της Νέας Μεταπολίτευσης.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.