Οι νέοι δρόμοι της Κεντροδεξιάς

Ισχυρά μηνύματα προς τρεις κατευθύνσεις εμπεριείχαν τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών, για την πατρίδα, την κυβέρνηση και τα κόμματα.

Για την πατρίδα ισχυρό καμπανάκι χτύπησε στη Θράκη, όπου κυριάρχησε εκλογικά το μειονοτικό εθνικιστικό κόμμα DEP του αείμνηστου παντουρκιστή βουλευτή Αχμέτ Σαδήκ. Προειδοποιείται η πολιτεία να διορθώσει παραλείψεις και λάθη των τελευταίων ετών, που οδήγησαν στην αύξηση της ανεργίας, τη δημογραφική απογύμνωση και την ενθάρρυνση του τουρκικού εθνικισμού στην περιοχή. Γεννιέται λοιπόν η αναγκαιότητα για την εκπόνηση ενός Εθνικού Διακομματικού Σχεδίου Ανάπτυξης και Ανάδειξης της Θράκης, που θα απαντά στην πρόκληση και κανείς πλέον δε δικαιούται να αδιαφορεί.

Για την κυβέρνηση το μήνυμα είναι σαφές για μια Στροφή προς μια πιο Κοινωνική πολιτική και μεγαλύτερη στήριξη στην Πραγματική Οικονομία (αποκρατικοποιήσεις, ενίσχυση της ρευστότητας, μείωση των φόρων, απλούστευση διαδικασιών...).

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων μαζί με την κοινωνία και όχι με την κοινωνία απέναντι. Αυτό σημαίνει ειλικρίνεια όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας, περιγραφή των δυσκολιών και των εμποδίων που έχουμε μπροστά μας χωρίς ωραιοποιήσεις, δίκαιη κατανομή των βαρών αλλά και των ανταποδοτικών οφελών σε όλους και όχι σε λίγους, έμφαση στη παραγωγική και όχι τη λογιστική διαχείριση της οικονομίας.

Δηλαδή συμμαχία με τη Μεσαία Τάξη που απορρίπτει μεν τον αριστερό Κρατισμό, αλλά εξίσου απεχθάνεται το νεοφιλελεύθερο ολιγοπωλιακό καπιταλισμό προκρίνοντας το μοντέλο της Κοινωνικής Οικονομίας της Αγοράς.

Για τα κόμματα μεταβάλλονται επίσης τα δεδομένα αλλά και ο προσανατολισμός τους:

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποκτά μεν το εκλογικό πλεονέκτημα των 4 μονάδων, απέχει όμως πολύ από το να πείσει για την ωριμότητα και τη δυνατότητα του να κυβερνήσει χωρίς να μπει η χώρα σε περιπέτειες και πισωγυρίσματα.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κέρδισε την αναμέτρηση με τις δημοσκοπήσεις, ωστόσο η απώλεια του 30% της δύναμης του γεννά ζητήματα επαναπροσανατολισμού. Άρχισαν ήδη να ακούγονται φωνές για συμμαχίες με ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι, ακόμα και με ΣΥΡΙΖΑ κάτι που μπορεί να μεταβάλει πλήρως τα δεδομένα στην κυβέρνηση.

Οι ΑΝΕΛ αγωνίζονται ήδη για να υπάρξουν.

Το Ποτάμι είναι ένα κόμμα ερωτηματικό, που προεκλογικά κυριάρχησε τηλεοπτικά χωρίς να υπάρχει και μετεκλογικά συνεχίζει να προβάλλεται χωρίς ακόμα να έχει πει τίποτε επί της ουσίας. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα τι τελικά είναι; Εκφραστής του νέου; Προϊόν; ή Εργαλείο;
Η Χρυσή Αυγή εισέπραξε την ψήφο αμφισβήτησης και φτιάχτηκε μέσα από τη λάθος αντιμετώπιση της. Η ποινική της αντιμετώπιση ως "εγκληματική οργάνωση" δε στάθηκε αρκετή να την απομονώσει, αντίθετα τη δυνάμωσε εκλογικά. Ενώ θα μπορούσε να αποδομηθεί εξαρχής πολιτικά και να αποκαλυφθεί εγκαίρως ιδεολογικά στα μάτια των Ελλήνων.

Για τη Νέα Δημοκρατία τα μηνύματα είναι πιο σύνθετα. Άντεξε μεν παρά τις δυσκολίες το κύτταρο της Κεντροδεξιάς περισσότερο από όλους. Ωστόσο η έλλειψη εσωτερικής συνεννόησης, συλλογικής λειτουργίας και ψυχικής ενότητας οδήγησε στην πολυδιάσπαση, στην απομάκρυνση από παραδοσιακές κοινωνικές συμμαχίες (ένστολους, μικρομεσαίους, αγρότες, νεολαία...) με συνέπεια την απώλεια παραδοσιακών κάστρων (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς,....) και την ήττα με 4 περίπου μονάδες στις Ευρωεκλογές. Το αποτέλεσμα αυτό δεν κλονίζει βέβαια την κυβέρνηση, δημιουργεί όμως νέα δεδομένα που είναι βεβαίως ακόμα διαχειρίσιμα.

Το ζήτημα λοιπόν είναι τώρα που ανοίγει αναγκαστικά η συζήτηση για την κεντροαριστερά, η κεντροδεξιά να μην αδρανήσει, να μην αδιαφορήσει και να μην επαναπαυθεί διότι θα κινδυνέψει να την ξεπεράσουν οι εξελίξεις.

Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να ξανασυναντηθεί με την κοινωνία. Να μαζέψει τις δυνάμεις της ξανά γύρω από τον ισχυρό Αξιακό Κώδικα που εδραίωσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Να ξεπεράσει ανασφάλειες και μικροκομματισμούς και να λειτουργήσει ως εθνική δύναμη που ξέρει να ενώνει τους Έλληνες, να παίρνει δύσκολες αποφάσεις μαζί με την κοινωνία και όχι με την κοινωνία απέναντι, να συνεννοείται με τις άλλες δυνάμεις και να διαπραγματεύεται αποτελεσματικά για την Ελλάδα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.