ΝΔ: Μικρή και νεοφιλελεύθερη ή Μεγάλη Λαϊκή Κεντροδεξιά

Οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στη ΝΔ ολοκληρώθηκαν στον πρώτο γύρο τους.

Ο κόσμος της παράταξης απέδειξε οτι δεν είναι απλά ο εγγυητής της ενότητας, αλλά και η δύναμη επιστροφής της ΝΔ σε νέους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Πάνω από 400.000 Ελληνες έστειλαν ισχυρότατο μήνυμα όχι μόνο προς τους υποψήφιους αλλά και προς την κυβέρνηση. Σε μια εποχή που σε άλλους χώρους αναπτύσσονται οι φυγόκεντρες δυνάμεις, στη ΝΔ η ανάπτυξη της κεντρομόλου συμβάλει στη δυναμική διαμόρφωσης μιας πειστικής εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης.

Ο επικείμενος δεύτερος γύρος των εκλογών θέτει πλέον ξεκάθαρα το δίλημμα της ιδεολογίας και του νέου προσανατολισμού της Νέας Δημοκρατίας.

Οι νεοδημοκράτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα α) στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ή β) στην Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς και στην Ελληνική έκφραση της που δεν είναι άλλη από το Ριζοσπαστικό Φιλελευθερισμό.

Η Νεοφιλελεύθερη αντίληψη, που εκφράζεται χωρίς αμφιβολία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρεται σε μια ορθολογική και τεχνοκρατική μεν προσέγγιση, που αφορά όμως κυρίως στις οικονομικές ελίτ. Εμπεριέχει μια επιθετική μεταρρυθμιστική λογική, που συχνά όμως αγνοεί τις κοινωνικές επιπτώσεις. Αυτή η λογική αναμφισβήτητα από τη μια συμπεριλαμβάνει απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, από την άλλη όμως υπονομεύει το λαϊκό και κοινωνικό χαρακτήρα της παράταξης, απειλώντας να την συρρικνώσει κοινωνικά και να την υπονομεύσει εκλογικά. Είναι χρήσιμη συνιστώσα σε μια μεγάλη κεντροδεξιά, δεν μπορεί όμως να καταστεί κυρίαρχη αντίληψη γιατί θα σημάνει την μεταβολή της ΝΔ σε ένα μικρό καθαρό ιδεολογικά κόμμα που θα ανοίξει απίστευτα μεγάλο χώρο στο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο εκλογικά όσο και ιδεολογικοπολιτικά.

Η άλλη επιλογή, που εκφράζεται από το Β. Μειμαράκη, εκπροσωπεί την κυρίαρχη ιδεολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, την Κοινωνική Οικονομία της Αγοράς. Η Ελληνική της έκφραση, ο Ριζοσπαστικός Φιλελευθερισμός, βασίζεται στις υγιείς δυνάμεις της αγοράς, αναφέρεται στην κοινωνία προσπαθώντας να διασφαλίσει την κοινωνική δικαιοσύνη. Επιστρέφει στους αδύναμους τη στήριξη και στους αδικημένους ίσες ευκαιρίες. Προωθεί τους άξιους και τις αξίες. Υπερασπίζεται έναν υγιή πατριωτισμό διαχωρίζοντας τον από τον εθνικισμό. Αναφέρεται στους πολλούς, σε όλους τους Έλληνες και όχι μόνο σε μια οικονομική και κοινωνική αριστοκρατία. Για αυτό και μπορεί να καταστήσει το κόμμα λαϊκό, μεγάλο και αποτελεσματικό,προωθώντας αποτελεσματικότερα γενναίες μεταρρυθμίσεις, που θα συρρικνώσουν την ιδεοληπτική αριστερά και θα αναδείξουν τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας.

Οι Νεοδημοκράτες στις 10 Ιανουαρίου επιλέγουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε την Ελλάδα μαζί με την κοινωνία ή με την κοινωνία απέναντι. Αν θέλουμε την παράταξη λαϊκή, πατριωτική και μεγάλη ή αριστοκρατική και ελιτίστικη, καθαρή μεν ιδεολογικά αλλά μικρή εκλογικά.

Αν μας ενδιαφέρει να ξανακάνουμε τη ΝΔ κυβέρνηση και την Ελλάδα θετικό πρωταγωνιστή στην Ευρώπη, τότε η επιλογή είναι μία: Μεγάλη Κεντροδεξιά και Βαγγέλης Μειμαράκης.
____________________________________________________________________
*Ο Δρ.Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης είναι πρ. Υπουργός.

Δείτε τη δημοσίευση στο portal του ProNews

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.