ΜΕΙΚΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ: Η Παιδεία, Ελπίδα της Οικονομίας μας

Πρόταση - Παρέμβαση του Ευριπίδη Στυλιανίδη

Αν η πατρίδα μας είχε σήμερα τη δυνατότητα να προσελκύσει για σπουδές 100.000 ξένους φοιτητές με δίδακτρα από συγκεκριμένες αγορές στόχους θα συντελούνταν ραγδαίες ανατροπές σε όλα τα επίπεδα:

- Στην Οικονομία θα δημιουργούνταν αυτομάτως μια νέα πηγή πλούτου πιο ισχυρή από τον τουρισμό
- Στην Παιδεία θα δημιουργούνταν ευρωστία και μια νέα ποιότητα
- Στον Τουρισμό θα διαμορφώνονταν μια καινούρια, δυναμική αγορά
- Στην Εξωτερική Πολιτική θα ενισχύονταν το σύγχρονο φιλελληνικό ρεύμα και η ελληνική παιδεία θα ανακτούσε τη διεθνή της λάμψη.

Αυτόν τον Εθνικό Στόχο διεθνοποίησης της Ελληνικής Παιδείας και του Πολιτισμού και μετεξέλιξης της Ελλάδας σε Παγκόσμιο Εκπαιδευτικό Κέντρο έπρεπε να τον επιδιώκει και να τον επιτυγχάνει με εξωστρέφεια το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο.
Δυστυχώς όμως, 38 χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, οι ιδεοληψίες και η συντηρητική καθήλωση αναδεικνύουν κυρίαρχη τη δύναμη της αδράνειας και μάλιστα τη στιγμή που οι γύρω μας (Βουλγαρία, Τσεχία, Τουρκία, Κύπρος), μας προσπερνούν με απίστευτες ταχύτητες.
Ο κλονισμός αυτής της κατάστασης επιδιώχθηκε με την απόπειρα μας να δημιουργήσουμε άμιλλα, σπάζοντας το κρατικό μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Προτείναμε την Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη δημιουργία Μη Κρατικού Μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου.
Η ακύρωση της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος έγινε αιτία η Ελλάδα να χάσει ακόμα μια πολύτιμη δεκαετία, καθηλώνοντας το σημαντικότερο ίσως εργαλείο που διαθέτει στο διεθνή ανταγωνισμό και δεν είναι άλλο από τη διαχρονική της παιδεία και τον πολιτισμό.
Αυτό που χρειάζεται επομένως στο χώρο της ανώτατης Εκπαίδευσης είναι ένα δημιουργικό και ρεαλιστικό σοκ. Μια πολιτική που θα ταρακουνήσει τα κατεστημένα, θα προκαλέσει την αγορά και θα εμπνεύσει το επιστημονικό δυναμικό του Ελληνισμού τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.
Μια τέτοια πρόταση είναι: το Μεικτό Πανεπιστήμιο.

Σ΄ αυτό το περιβάλλον της αδράνειας, της ιδεοληψίας και του μαρασμού η πρόταση για το Μεικτό Πανεπιστήμιο προβάλει ως μια νέα ριζοσπαστική πολιτική που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Τι σημαίνει όμως Μεικτό Πανεπιστήμιο;

- Είναι ένας νέος τύπος Νομικού Προσώπου που δεν είναι ούτε ΝΠΔΔ, ούτε ΝΠΙΔ αλλά Πανεπιστημιακό Νομικό Πρόσωπο (ΠΝΠ).
- Το κράτος διατηρεί τον έλεγχό του, κατέχοντας το 51% της κυριότητας και προσδιορίζοντας τον ελεγκτικό του ρόλο σύμφωνα με το Σύνταγμα.
- Δίδεται η δυνατότητα σε κάποια, κυρίως νέα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας, αφού αποτιμηθεί η αξία τους, να επιτρέψουν στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει στο ίδρυμα με ποσοστό 49%, με δυνατότητα παραχώρησης όμως και της διοικητικής ευθύνης (management) εφόσον επενδύσει ανάλογο κεφάλαιο.

Με την πολιτική αυτή θα αποφευχθεί το κλείσιμο Σχολών και Πανεπιστημίων, κυρίως στην ελληνική περιφέρεια.

• Θα επενδυθεί φρέσκο κεφάλαιο στα ελληνικά ΑΕΙ και μάλιστα από την αγορά, την κοινωνία και τα διάφορα εθνικά και διεθνή ιδρύματα και funds, με άμεσες συνέπειες στον εκσυγχρονισμό της ανώτατης εκπαίδευσης και στην ποιοτική αναβάθμιση της Παιδείας.
• Θα οργανωθεί μέσα από τη συνεργασία ιδιωτών και πολιτείας μια ολοκληρωμένη και επιθετική πολιτική προσέλκυσης ξένων φοιτητών με δίδακτρα στην Ελλάδα (εμπόριο και διαφήμιση, διευκόλυνση φοιτητικής βίζας), που θα επιτρέπει σε Πολιτεία και Πανεπιστήμια να εγγυώνται στην πράξη τη δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία για τους Έλληνες φοιτητές.
• Τα Μεικτά Πανεπιστήμια θα ξυπνήσουν με την άμιλλα τα εν υπνώσει Δημόσια Πανεπιστήμια της χώρας. Θα προσελκύσουν διακεκριμένο επιστημονικό δυναμικό από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα συμβάλλουν στο Branding Greece.
• Νέα ώθηση θα δοθεί στην ευρωπαϊκή επιδοτούμενη, αλλά και στην πραγματική εμπορική πρωτογενή έρευνα, διότι αν η αγορά έχει manager από τον ιδιωτικό τομέα ως συνομιλητή, θα εμπιστευτεί τη δημιουργία ευρεσιτεχνίας προϊόντων προστατεύοντας το απόρρητο, και αυτό θα φέρει νέα έσοδα στα Μεικτά Πανεπιστήμια, αλλά και κέρδη και ανάπτυξη στην ελληνική αγορά.
• Τέλος, στα Μεικτά Πανεπιστήμια, δε θα αφαιρεθεί από τους Πανεπιστημιακούς η πρωτοκαθεδρία της διεθνούς επιστημονικής εκπροσώπησης, ούτε η ευθύνη καθοδήγησης του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου. Θα δοθεί όμως από τους επενδυτές σε manager η οικονομική και διοικητική διαχείριση, η ευθύνη συλλογής χορηγιών, η πολιτική διεθνούς ανάπτυξης του ιδρύματος και η εμπορική πολιτική προσέλκυσης ξένων φοιτητών, δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Με τα Μεικτά Πανεπιστήμια δε χάνουμε άλλο χρόνο ως τη νέα Συνταγματική Αναθεώρηση, ξεκινούμε τώρα. Σώζουμε από το μαρασμό και αναζωογονούμε τα περιφερειακά ιδρύματα που η πολιτεία θα αναγκαστεί ίσως και να τα κλείσει. Ενεργοποιούμε τον ιδιωτικό τομέα. Στηρίζουμε την περιφερειακή ανάπτυξη, την ουσιαστική έρευνα και τη βελτίωση της ποιότητας της παιδείας. Προστατεύουμε τη δωρεάν παιδεία των Ελλήνων στην πράξη.
Τα Μεικτά Πανεπιστήμια , μπορούν να λειτουργήσουν ως σωτήριος καταλύτης στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης, καθιστώντας την Ελλάδα Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.