Μακριά από τα προκάτ του παρελθόντος το νέο πρότυπο διοίκησης των ΑΕΙ

Δημοσιεύθηκε στις 20/12/2010 στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ».

Η Ελλάδα προσπέρασε στη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2006 τη σημαντική ευκαιρία να αναθεωρήσει το Άρθρο 16 του Συντάγματος σπάζοντας, το κρατικό μονοπώλιο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Με την αλλαγή αυτή θα προσελκύονταν επενδυτικά κονδύλια και Ελληνικά μυαλά από το εξωτερικό και θα ενθαρρύνονταν η άμιλλα μεταξύ του Δημοσίου και Μη Κρατικού-Μη Κερδοσκοπικού Πανεπιστημίου προς όφελος της ποιότητας της εκπαίδευσης.

Σήμερα η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα της διοικητικής αναμόρφωσης των Δημοσίων ΑΕΙ. Είναι ώριμες οι συνθήκες να αποβάλλουμε τους κομματικούς μανδύες και χωρίς τις αγκυλωτικές ιδεολογίες του παρελθόντος να δούμε το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ως μήτρα νέων ιδεών, νέων εφαρμογών και νέας νοοτροπίας στην Ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα, παρά την αντίθετη εντύπωση που κυριαρχεί, είναι μέσα στις πέντε πρώτες χώρες στην Ευρώπη σε κρατική χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων της. Ωστόσο, τα Πανεπιστήμια υπολείπονται σε πόρους και ανάπτυξη, διότι δεν έχουν επιτύχει παρά τη συνεχώς αναπτυσσόμενη αυτονομία τους να προσελκύουν χορηγίες, ερευνητικά ή άλλα κονδύλια από την αγορά.

Τα Ελληνικά Δημόσια Πανεπιστήμια χαρακτηρίζονται από διοικητική και οικονομική δυσκαμψία, εκπαιδευτική εσωστρέφεια και καθήλωση σε μια φοβική νοοτροπία που κλείνει συχνά την πόρτα σε κάθε νέο πρόσωπο και σε ενδιαφέρουσες νέες ιδέες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι, παρότι ως χώρα διαθέτουμε ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό όχι μόνο στις σχολές του εσωτερικού, αλλά και σε πολλά καταξιωμένα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, δεν έχουμε επιτύχει να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν φιγουράρει στη λίστα των 200 καλύτερων διεθνώς. Τι πρέπει να γίνει;

Σαφώς οφείλουμε να ανακινήσουμε το ζήτημα της αναθεώρησης του Άρθρου 16 του Συντάγματος για να μη χάσουμε ως χώρα άλλο χρόνο κι άλλες ευκαιρίες.

Όσον, δε, αφορά στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, στην πραγματικότητα οφείλουμε να το συνδέσουμε με την αγορά εργασίας. Για να το εμπιστευθεί όμως η αγορά και να επενδύσει σ’ αυτό, θα πρέπει να γίνει αξιόπιστος συνομιλητής.

Η διοικητική ευελιξία, η οικονομική ευρωστία, η ερευνητική εξωστρέφεια και η ανταγωνιστική εκπαιδευτική ποιότητα μπορούν να διασφαλιστούν μόνο αν το διοικητικό μοντέλο των ελληνικών ΑΕΙ, ξεπερνώντας τις σοσιαλιστικές προκαταλήψεις των προηγούμενων δεκαετιών, αποκτήσει χαρακτηριστικά σύγχρονης «πολυεθνικής επιχείρησης».

Σ’ ένα τέτοιο μοντέλο θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι, αυστηρά στα ζητήματα διοίκησης, η Σύγκλητος θα πρέπει να λειτουργεί σαν «Γενική Συνέλευση Μετόχων». Το Πρυτανικό Συμβούλιο σαν «Διοικητικό Συμβούλιο», ο Πρύτανης σαν «Πρόεδρος», αρμόδιος για την επιστημονική αναβάθμιση και τη διεθνή εκπροσώπηση του Ιδρύματος και ο Γενικός Γραμματέας σαν «Διευθύνων Σύμβουλος», που θα είναι πλήρως επιφορτισμένος με την χρηστή διοίκηση και διαχείριση των πόρων, την εύρυθμη λειτουργία, την ανάπτυξη των υποδομών, τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού και βέβαια την προσέλκυση νέων πόρων από την αγορά.

Ο Γενικός Γραμματέας θα πρέπει να υποβάλει Σχέδιο Δράσης στη Σύγκλητο και για κάθε ενδιάμεση απόκλιση να ζητά την έγκριση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Θα πρέπει να μπορεί να πλαισιώνεται από ομάδα εξωτερικών εξειδικευμένων συμβούλων. Είναι απαραίτητο να έχει ελεγκτικές και αποφασιστικές αρμοδιότητες επί της σωστής λειτουργίας του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού (αρμοδιότητες που θα αφαιρεθούν από τον Πρύτανη). Ωστόσο, στο τέλος της θητείας του έχει υποχρέωση να λογοδοτεί στην Σύγκλητο, που τον επέλεξε μετά από διεθνή προκήρυξη, αξιοκρατική, και τον εξουσιοδότησε να εφαρμόσει συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης και λειτουργίας του Πανεπιστημίου. Κάθε Γενικός Γραμματέας κρίνεται από τα μετρήσιμα αποτελέσματα της δουλειάς του. Αν επέτυχε ανάπτυξη υποδομών, αναβάθμιση διδακτικών και ερευνητικών υπηρεσιών, οικονομία κλίμακος, προσέλκυση κονδυλίων από την αγορά, επιτυχίες αποφοίτων στην αγορά εργασίας, διεθνή ανάδειξη του Πανεπιστημίου, που εξαρτάται βεβαίως και από την επιστημονική δράση του Πρύτανη και του ακαδημαϊκού προσωπικού.

Ένα τέτοιο μοντέλο εσωτερικής διοίκηση καθιστά το Ελληνικό Πανεπιστήμιο αξιόπιστο συνομιλητή και εταίρο της Ελληνικής και της Διεθνούς αγοράς. Έτσι, χωρίς, να θίγεται ο Δημόσιος χαρακτήρας της εκπαίδευσης και η Δωρεάν παιδεία για τους Έλληνες φοιτητές και χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω ο Εθνικός Προϋπολογισμός, μπορεί να αυξηθεί μέσα από την ποιότητα των υπηρεσιών και της λειτουργίας και η ευρωστία του ιδρύματος.

Αν μάλιστα δοθεί η δυνατότητα προσέλκυσης ξένων φοιτητών προπτυχιακών ή μεταπτυχιακών με δίδακτρα στην Ελλάδα, τότε είναι βέβαιο ότι με την κατάλληλη πολιτική η χώρα μας μπορεί σύντομα να καταστεί σημαντικό Διεθνές Εκπαιδευτικό και Ερευνητικό Κέντρο για μια σειρά αγορών όπως οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Ασίας και του Αραβικού Κόσμου.

Μια τέτοια εξέλιξη δεν θα ωφελούσε μόνο το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά
1) θα συνέβαλε στον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιστημόνων του εξωτερικού φέρνοντας φρέσκια γνώση και νέα νοοτροπία στην Ελληνική αγορά,
2) θα δημιουργούσε νέα έσοδα για την Ελληνική Οικονομία και
3) θα ενίσχυε σημαντικά την Εκπαιδευτική Διπλωματία της χώρας μας παράγοντας μέσα από την ποιότητα της παιδείας μας αποτελέσματα και στη διεθνή μας πολιτική.

Όλα είναι θέμα Παιδείας. Αν το πιστέψουμε και απελευθερωθούμε από τα προκάτ του παρελθόντος θα πετύχουμε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.