Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Βλέπεις καθαρά μόνο μέσα από την καρδιά σου. Τα ουσιαστικά πράγματα είναι αόρατα στο μάτι» (Μικρός Πρίγκιπας, Antoine de Saint-Exupery). Η καθιέρωση της 15ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Λευκού Μπαστουνιού υπενθυμίζει σε όλους μας ότι υπάρχουν γύρω μας συνάνθρωποί μας, για τους οποίους τα μάτια της ψυχής είναι η μοναδική δίοδος επικοινωνίας με τον περιβάλλοντα κόσμο, ο μοναδικός τρόπος επαφής με μια σύνθετη -και πολλές φορές «απειλητική»-  πραγματικότητα.

Αναγνωρίζοντας την αναπηρία ως φυσικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, που δεν στερεί στο άτομο κανένα δικαίωμα συμμετοχής στη ζωή και τη δημιουργική έκφραση, οφείλουμε ως μέλη μιας ευαισθητοποιημένης και δημοκρατικής κοινωνίας να συμπαρασταθούμε στον καθημερινό αγώνα των ανθρώπων με προβλήματα όρασης για ανεξάρτητη και αξιοπρεπή διαβίωση, διαμορφώνοντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα διευκολύνουν την προσβασιμότητά τους στην εκπαίδευση, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναλαμβάνοντας την αυξημένη ευθύνη του για την ευπαθή κοινωνική κατηγορία των τυφλών και αμβλυώπων μαθητών και μαθητριών, προώθησε προσφάτως μια σειρά θεσμικών, στρατηγικών και τακτικών βελτιώσεων του πλαισίου εκπαίδευσής τους, προκειμένου να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη ευελιξία των εκπαιδευτικών δομών και η επιδιωκόμενη εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική πολιτική για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού. Με επιστημονική υπευθυνότητα, αλλά και κοινωνική ευαισθησία, στον νέο νόμο για την «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση για τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών σε άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες»  (Ν. 3699, ΦΕΚ 199, 2-10-2008) περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τους τυφλούς και αμβλύωπες μαθητές, στο πλαίσιο των γενικότερων μεταρρυθμίσεων του πλαισίου της ειδικής αγωγής. Ειδικότερα, κατοχυρώνονται τα εξής:

1.    Προωθώντας την αρχή της συνεκπαίδευσης, για πρώτη φορά εισάγεται ο θεσμός της στήριξης των μαθητών με κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία χωρίς νοητική υστέρηση από ειδικό βοηθητικό προσωπικό, ώστε να φοιτούν στα γενικά σχολεία (Άρθρο 6 και Άρθρο18).

2.    Θεσμοθετείται η σύνταξη ανεξάρτητων υποπινάκων εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής με ειδίκευση στη γραφή Braille, οι οποίοι θα τοποθετούνται κατά προτεραιότητα στις αντίστοιχες με την ειδίκευσή τους σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής.

3.    Συστήνεται επίσημος φορέας πιστοποίησης της επαρκούς γνώσης της γραφής Braille με την επωνυμία «ΕΝΟΡΑΣΙΣ» και τις ακόλουθες αρμοδιότητες (Άρθρο 7):
α) Επιμόρφωση εκπαιδευτικού και ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη γραφή Braille.
β) Πιστοποίηση της επαρκούς γνώσης της γραφής Braille στους ήδη χρήστες.
γ) Αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών υλικών που παράγονται με τη γραφή Braille, πριν την ενσωμάτωσή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία.
δ) Συνεργασία με επιστημονικούς φορείς και οργανώσεις του εσωτερικού και του εξωτερικού, καθώς και με εξειδικευμένους επιστήμονες σε εκπαιδευτικά θέματα τυφλών και αμβλυώπων. 

Η ολοκληρωμένη αυτή νομοθετική προσπάθεια, η οποία κατέγραψε, κωδικοποίησε, επικαιροποίησε και εμπλούτισε το κείμενο νομικό καθεστώς σε ένα ενιαίο νόμο-πλαίσιο, χαράσσοντας τη γενική εθνική πολιτική για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, εκφράζει το ενδιαφέρον της πολιτείας για τα παιδιά με προβλήματα όρασης, εξασφαλίζοντάς τους ίσες ευκαιρίες για οικονομική αυτάρκεια, κινητική αυτονομία, πλήρη συμμετοχή και πολύπλευρη συνεισφορά στην κοινωνία. Γιατί η ισότιμη ένταξη στο εκπαιδευτικό σύστημα αντικατοπτρίζει την ελεύθερη ένταξη σε μια ενιαία κοινωνία, που σέβεται και αγκαλιάζει όλα τα μέλη της, χωρίς διακρίσεις, εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Σήμερα, λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας μην παραμείνουμε «τυφλοί» απέναντι στους ανθρώπους με μειωμένη όραση. Ας κοιτάξουμε βαθιά μέσα μας, εκεί που η φυσική όραση «εξαντλείται»• ας τους αντικρίσουμε με τα μάτια της ψυχής μας κι ας τους εκφράσουμε απλόχερα την αγάπη μας και τον θαυμασμό μας για τα καθημερινά μαθήματα ζωής και αξιοπρέπειας, που μας προσφέρουν.
Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.