Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού

Η γνώση αποτελεί δύναμη δημιουργίας για τα άτομα και τις κοινωνίες. Η πρόσβαση στη γνώση, που διασφαλίζεται μέσα από την εκπαίδευση, συνιστά ακρο-γωνιαίο λίθο για την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανάπτυξη. Κεντρικός στόχος κάθε  εκπαιδευτικού συστήματος είναι να κατοχυρώσει το αναφαίρετο δικαίωμα κάθε νέου ανθρώπου να συμμετάσχει στην κοινωνία της γνώσης, να προσδιορίσει τη θέση του μέσα σε αυτήν και να οικοδομήσει τη γέφυρα, που τον συνδέει με το μέλλον.

Σε μια εποχή, που η γενίκευση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και η οργάνωση των εκπαιδευτικών υποδομών προσφέρουν ανεξάντλητες μορφωτικές ευκαιρίες στη νέα γενιά, ενώ παράλληλα οι ψηφιακές τεχνολογίες και το διαδίκτυο έχουν μετατρέψει τον πλανήτη σε ένα οικουμενικό φόρουμ ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και βιωμάτων, τροχοπέδη στην πραγμάτωση των ανθρωποκεντρικών στόχων των σύγχρονων κοινωνιών παραμένει ο αναλφαβητισμός.

Ως αναλφαβητισμός, σύμφωνα με την UNESCO, ορίζεται η έλλειψη των αναγκαίων γνώσεων και δεξιοτήτων για την άσκηση όλων των δραστηριοτήτων, που προϋποθέτουν εξοικείωση με τη γραφή, την ανάγνωση και την αρίθμηση. Παρά τις διάφορες διακυμάνσεις του βαθμού αναλφαβητισμού σε οργανικό ή λειτουργικό, κοινό στοιχείο όλων των διαβαθμίσεων είναι η αποκοπή του ατόμου από την απασχόληση, την αυτο-εξέλιξη, την ανάπτυξη. Το πρόβλημα του αναλφαβητισμού καθίσταται ακόμη οξύτερο στην εποχή μας, που οι ριζικές αλλαγές στον επιστημονικό, τεχνολογικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό τομέα, προβάλλουν επιτακτική την ανάγκη για «επικαιροποίηση»  και διαρκή αναβάθμιση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των πολιτών, προκειμένου να ανταποκριθούν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις της προσωπικής και εργασιακής τους ζωής. Έτσι, ο αναλφαβητισμός και η υπο-εκπαίδευση οδηγούν σταδιακά στον κοινωνικό αποκλεισμό μεγάλες ομάδες πληθυσμού, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα των κοινωνιών να ανταποκριθούν στις συνεχείς μεταβολές.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, και στη χώρα μας, τα σχετικά δεδομένα είναι ανησυχητικά: ο αναλφαβητισμός αποτελεί πρόβλημα υπαρκτό σε πολλές περιοχές της χώρας, πλήττοντας κυρίως αγροτικούς πληθυσμούς και καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα ηλικιών, ακόμη και νέους 15-25 ετών, ανεξαρτήτως φύλου. Συνήθη θύματά του είναι οι μειονότητες, όπως οι τσιγγάνοι, οι παλιννοστούντες, οι μετανάστες, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, οι φυλακισμένοι, οι τοξικομανείς και άλλες κοινωνικά ευάλωτες κατηγορίες.

Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα, επιβεβλημένη είναι η αφύπνιση και η ευαισθητοποίηση όλων μας, και κυρίως του εκπαιδευτικού χώρου, καθώς η υπο-εκπαίδευση και ο αναλφαβητισμός  είναι πρωτίστως «θέμα Παιδείας».
Το ΥΠ.Ε.Π.Θ., σταθερά προσηλωμένο στην προαγωγή των αρχών της Διά  Βίου Μάθησης και της Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που αποτελούν ένα από τα κομβικά σημεία της Εθνικής μας Στρατηγικής για την Εκπαίδευση και την Κατάρτιση, επενδύει στη στελέχωση και την επέκταση εκείνων των εκπαιδευτικών δομών, που κτυπούν τον αναλφαβητισμό στη ρίζα του:  τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, τα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων, τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης Από Απόσταση, τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και οι Νομαρχιακές Επιτροπές Λαϊκής Επιμόρφωσης συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υποδομών, που αποσκοπούν στην ενεργοποίηση των ατόμων και των ομάδων για ατομική και κοινωνική ανάπτυξη  και στην αύξηση των δυνατοτήτων κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Αναλφαβητισμού - μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της UNESCO, που καθιερώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1965 -, ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην οικοδόμηση της κοινωνίας του αύριο, μιας κοινωνίας, που στηρίζεται σε πολίτες ενημερωμένους, δραστήριους και διεκδικητικούς, που προασπίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και εξασφαλίζουν την κοινωνική πρόοδο. Αν κοινή επιθυμία και σταθερός σκοπός όλων μας είναι να ανταποκριθεί η Ελλάδα στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, οφείλουμε να ενεργοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας στο σύνολό τους. Κι αυτή η πορεία δημιουργικότητας και ελπίδας δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τα σχολεία μας και να έχει ως αφετηρία την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.