Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας

Η δημοκρατία είναι ύψιστο κοινό αγαθό, που στο πέρασμα του χρόνου κατακτήθηκε μέσα από αγώνες και στερεώνεται πάντα πάνω στην πίστη και τη θέληση των λαών για μια πορεία ελευθερίας και αλληλεγγύης. Από κοινού με την ειρήνη και την κατοχύρωση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, η δημοκρατία αποτελεί «ένα ελάχιστο υπόβαθρο κοινών αξιών που διαμορφώνουν ελεύθερα οι λαοί». Η θέση αυτή διατυπώνεται με σαφήνεια στην Οικουμενική Διακήρυξη για τη Δημοκρατία του Συμβουλίου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, ένα πανηγυρικό κείμενο που εκφράζει την πολιτική βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας των Εθνικών Κοινοβουλίων του κόσμου.

Το κείμενο αυτό αποτυπώνει τη σημερινή εικόνα της δημοκρατίας, αλλά και τα σύγχρονα δημοκρατικά ζητούμενα του ατόμου. Αναδεικνύει δε πόσο σπουδαίο είναι για την ευημερία των ανθρώπων ένα ισχυρό κοινοβουλευτικό σύστημα που τροφοδοτείται από τον δημοκρατικό διάλογο και  την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κυβερνήσεων και πολιτών.

Ένα τέτοιο σύστημα μπορεί να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων μας για ένα διαφανές, αποτελεσματικό και δημοκρατικά ελεγχόμενο κράτος δικαίου. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι ζωτικής σημασίας η προστασία και η ενδυνάμωσή του. Η παραπάνω θέση αποτελεί την αφόρμηση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της Δημοκρατίας, ο οποίος λαμβάνει χώρα για πρώτη φορά φέτος.

Ο σημερινός εορτασμός είναι φορτισμένος θετικά για όλους τους πολίτες των προηγμένων δημοκρατιών, αλλά ειδικότερα για εμάς τους Έλληνες έχει ξεχωριστή σημασία. Κι αυτό γιατί μας υπενθυμίζει μια πανθομολογούμενη παραδοχή: η έννοια της δημοκρατίας είναι ζωτικό τμήμα της πανανθρώπινης ιδεολογικής κληρονομιάς∙ γεννήθηκε, όμως, και πήρε στέρεη μορφή στην αρχαία Ελλάδα. Οι αρχές της πλειοψηφίας, του κράτους δικαίου και της ισότητας, της διαφάνειας των πολιτικών αποφάσεων και της συμμετοχής του πολίτη στα κοινά αποτελούν βασικό κορμό όλων των σύγχρονων, συμμετοχικών δημοκρατιών. Ωστόσο, συγκροτήθηκαν και έγιναν πραγματικότητα στην Αθηναϊκή ή Αττική Δημοκρατία του Περικλέους, στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα.

Σκοπός, λοιπόν, της ημέρας αυτής είναι αφενός να αναδείξει τη θεμελιώδη αξία του δημοκρατικού βίου, αφετέρου να υπενθυμίσει ότι η «δημοκρατία» δεν είναι απλά μια  λέξη αλλά η επιλογή ενός τρόπου ζωής, μια ανοικτή πρόταση ζωής που κατ’ αρχάς προσέφεραν σε ολόκληρο τον κόσμο οι Έλληνες.

Αυτή ακριβώς η συνειδητοποίηση του πώς αναδύθηκε η ελληνική δημοκρατία των αρχαίων χρόνων λειτούργησε πάντα ως σημείο αναφοράς στα 34 χρόνια αποκατεστημένου δημοκρατικού βίου της σύγχρονης Ελλάδας, από το 1974 και μετά. Απτή απόδειξη αποτελεί το Ελληνικό Σύνταγμα του 1975, που θεωρείται ως ένα από τα πιο προοδευτικά στην Ευρώπη και αναδεικνύει με τον προφανέστερο τρόπο ότι η χώρα μας διασφάλισε την ελευθερία έκφρασης για όλους και θεμελίωσε το νέο κοινοβουλευτικό της σύστημα πάνω  στις ζωτικότερες δημοκρατικές αξίες.

Για τις νέες γενιές Ελλήνων, η βαθιά επίγνωση τόσο της ιστορίας, όσο και της σπουδαιότητας των δημοκρατικών θεσμών για την ποιότητα της ζωής μας είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Και σήμερα, όπως και στο παρελθόν, το δίδαγμα της αρχαίας ελληνικής δημοκρατίας συνεχίζει να παρέχει στον κάθε άνθρωπο πολύτιμη γνώση και διορατικότητα ως προς τα όρια και τις προοπτικές των σύγχρονων δημοκρατιών. Με αφορμή, λοιπόν, το σημερινό επετειακό εορτασμό, ας αναλογιστούμε όλοι τη δύναμη, το σφρίγος και την ελπίδα που εμπνέει για το μέλλον το πανάρχαιο, μα και πάντα αειθαλές ιδεώδες της δημοκρατίας.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.