Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Οι ελπίδες και οι προσδοκίες όλων μας για ένα καλύτερο αύριο, για μια ανθρωπότητα πιο δίκαιη, πιο ελεύθερη και πιο ειρηνική, αποκτούν αληθινό περιεχόμενο, μόνο όταν οι νέοι άνθρωποι μπορούν να ονειρεύονται έναν ομορφότερο κόσμο. Δεν πρέπει, όμως, να ξεχνάμε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι δεν είναι μικρογραφίες των ενηλίκων. Η ικανοποιητική ανταπόκριση του οικογενειακού, σχολικού και κοινωνικού περιβάλλοντος στις πολύπλευρες ανάγκες τους και η περιφρούρηση των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή ψυχοκοινωνική τους προσαρμογή.

Αυτές τις βασικές μας υποχρεώσεις ως ενηλίκων - γονέων, εκπαιδευτικών ή απλώς συνειδητοποιημένων πολιτών - απέναντι στα παιδιά μας υπενθυμίζει η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με σημείο αναφοράς την ομώνυμη Σύμβαση του Ο.Η.Ε., τον πρώτο παγκοσμίως νομικά δεσμευτικό κώδικα, που υπεγράφη από τη Γενική Συνέλευση στις 20 Νοεμβρίου 1989, θέτοντας στοιχειώδεις αρχές για την ευημερία των παιδιών στα διάφορα στάδια ανάπτυξής τους και αποτελώντας τον προάγγελο για σημαντικές προόδους στην πραγμάτωση των δικαιωμάτων τους, την επιβίωση, την υγεία και την εκπαίδευση.

Ωστόσο, η Σύμβαση αυτή, που προσέφερε ένα νέο ορισμό για την παιδική ηλικία με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, παραμένει ένα άψυχο κανονιστικό κείμενο, αν εμείς οι ίδιοι με τη στάση και τις συμπεριφορές μας δεν δώσουμε πνοή στις διατάξεις της, αν δεν δείξουμε έμπρακτα το ενδιαφέρον και την αγάπη μας για τα παιδιά του κόσμου, αν δεν εξαλείψουμε φαινόμενα, όπως η πείνα και η στέρηση βασικών βιοτικών αγαθών, οι ασθένειες, η παιδική εγκατάλειψη, η ενδοοικογενειακή κακοποίηση και η ενδοσχολική βία.

Το ΥΠ.Ε.Π.Θ., αναγνωρίζοντας τον σημαντικό του ρόλο στην προστασία των παιδιών από κάθε είδους απειλή της σωματικής τους ακεραιότητας, της ψυχικής τους υγείας και της συναισθηματικής τους ισορροπίας, λαμβάνει μέτρα, τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη θεραπευτική παρέμβαση, σε περιπτώσεις παραβίασης των δικαιωμάτων του παιδιού. Με κεντρικό σκεπτικό ότι κάθε οργανωμένη πολιτεία οφείλει να αναπτύξει εκείνους τους θεσμούς, που θωρακίζουν τα νεαρά μέλη της από τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, μέσω του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, του θεσμοθετημένου κέντρου τεκμηρίωσης για την προσαρμογή των νόμων και των πολιτικών της χώρας μας στα πρότυπα της Διεθνούς Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για τα Δικαιώματα του Παιδιού, έχει θέσει ως βασική πολιτική της προτεραιότητα την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ζητήματα προστασίας του παιδιού. Επιπλέον, ο νέος θεσμός της παροχής «Νομικής Βοήθειας» φιλοδοξεί να προσφέρει ουσιαστική αρωγή σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες νέων, που βιώνουν καθημερινά τον κοινωνικό αποκλεισμό, οι οποίες αποκτούν στο εξής το δικαίωμα εξασφάλισης νομικού υπερασπιστή και ισότιμης αντιμετώπισης ενώπιον της Δικαιοσύνης. Οι παραπάνω θεσμικές παρεμβάσεις συμπληρώνονται από τη λειτουργία 15 Συμβουλευτικών Σταθμών Νέων και την επικείμενη ενεργοποίηση της λειτουργίας άλλων 43, έτσι ώστε να υπάρχει σε κάθε Νομό της χώρας και από ένας σταθμός, στελεχωμένος με έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, ενώ παράλληλα υλοποιούνται πάνω από 6.500 Προγράμματα Αγωγής Υγείας κάθε χρόνο σε επίπεδο Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, με στόχο τη διάχυση της σχετικής γνώσης και την ενημέρωση των παιδιών και των οικογενειών τους για τα αναφαίρετα και θεμελιώδη δικαιώματα του παιδιού.

Όλες οι παραπάνω δράσεις αποτελούν πτυχές μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, που εμπνέεται στο σχεδιασμό και την υλοποίησή της από την πεποίθηση ότι μια κοινωνία με ανθρώπινο πρόσωπο αγκαλιάζει και περιθάλπει τους νέους της,  εξασφαλίζοντάς τους ίσες ευκαιρίες για κοινωνική συμμετοχή, για εκπαίδευση, για ζωή. Γιατί το δικαίωμα των παιδιών στην ευτυχία αποτελεί υποχρέωση όλων μας.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.