Κύπρος - Θράκη: το επόμενο βήμα...

Θράκη και Κύπρος πορεύονται παράλληλα και αλληλέγγυα στη διαχρονική ιστορία του Ελληνισμού, και παρότι βρίσκονται τόσο μακριά γεωγραφικά, είναι τόσο κοντά ψυχικά.
Κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι οι εποχές σ’αυτά τα δύο άκρα του Ελληνισμού δεν διαδέχονται η μία την άλλη, αλλά συνυπάρχουν. Ζουν και προσδιορίζουν τη μοίρα των ανθρώπων. Η συνύπαρξη διαφορετικών πολιτισμών, γλωσσών, θρησκειών, η γεωπολιτική υπεραξία που τις καθιστά συχνά στόχο διεθνών συμφερόντων, αλλά και η ακριτική λεβεντιά που τις κρατά όρθιες τις συνέχει και τις ενώνει. Όταν η Κύπρος βίωσε την παράνομη εισβολή και κατοχή, η Θράκη πρώτη άπλωσε αδελφικό χέρι, στέλνοντας τα παιδιά της να πολεμήσουν, φιλοξενώντας τους πρόσφυγες και ανοίγοντας τις πόρτες του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου για υπότροφους από τα κατεχόμενα που διέπρεψαν.
Σήμερα που η μεγαλόνησος αναζητά το βηματισμό για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, έχοντας βγει από την οικονομική κρίση , η Θράκη αγωνιά για το μέλλον της. Βλέπει τη δημογραφική της απογύμνωση και τη ραγδαία ανατροπή της πληθυσμιακής ισορροπίας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Μια ανατροπή που υπονομεύει τη δίκαιη και ισόρροπη κοινοβουλευτική και αυτοδιοικητική της εκπροσώπηση, που ανοίγει απαράδεκτες ορέξεις στο νεοοθωμανικό αναθεωρητισμό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με θράσος αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λοζάννης, που κλονίζει το μοντέλο της ανοιχτής κοινωνίας που όλοι μαζί οικοδομήσαμε και αφήνει αναξιοποίητα τα φυσικά και επίκτητα γεωστρατηγικά της πλεονεκτήματα ως πύλης αλλά και ως γέφυρας της Ευρώπης προς την ανατολή.
Αυτή η αγωνία αλλά και η πίστη μου στις δυνατότητες της ιδιαίτερής μου πατρίδας που την υπηρετώ κοινοβουλευτικά τα τελευταία 20 χρόνια καθώς και το χρέος μου απέναντι στον Ελληνισμό, με οδήγησε στο να γράψω το βιβλίο "Θράκη: το επόμενο βήμα..." των εκδόσεων ΜΙΝΩΑΣ, αγνοώντας το πολιτικό κόστος.
Στόχος μου να ενημερώσω, να προβληματίσω, να προτείνω και κυρίως να αφυπνίσω το εθνικό κέντρο που συνήθως αδιαφορεί, δεν προβλέπει αλλά ακολουθεί τα γεγονότα.
Και βέβαια, το καλύτερο ακροατήριο για την παρουσίαση αυτού του βιβλίου, δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το βασανισμένο αλλά ικανό και περήφανο Ελληνισμό της Κύπρου.
Από το βήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που υπηρετώ ως δάσκαλος το τελευταίο διάστημα και υπό την ευγενική αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, κ. Δημήτριου Συλλούρη, θα μας δοθεί η δυνατότητα στις 13 Φεβρουαρίου να φέρουμε κοντά τα δύο άκρα του Ελληνισμού ώστε Θράκη και Κύπρος, διδασκόμενες η μία απ' τα πάθη και τα λάθη της άλλης να ενώσουν τις δυνάμεις, το νου και την ψυχή τους σε μια πορεία προς το μέλλον, που θα αποκαθιστά την εθνική αυτοπεποίθηση και θα επαναφέρει τον Ελληνισμό σε διεθνείς θετικά πρωταγωνιστικούς ρόλους.

____________________________________________________________________
*Άρθρο του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, πρ. Υπουργού της Ελλάδας και τ. βουλευτή Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.