Κολλέγια και Ιδεοληψίες

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» στις 9-02-2010.
Η μη αναθεώρηση του άρθρου 16, κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, που απέτρεψε την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δημιούργησε στρεβλώσεις που για πολλά ακόμα χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκει μπροστά της.
Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ της χώρας μας για τη μη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων κολλεγίων είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης Ευρωπαϊκού Δικαίου και Συντάγματος η οποία θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί με αυστηρούς όρους ποιότητας για την παρεχόμενη εκπαίδευση μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο νόμος που ψηφίσαμε τον Ιούνιο του 2008 για τα κολλέγια ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν και στο πλαίσιο της εθνικής αρμοδιότητας διασφάλιζε την ισορροπία μεταξύ Συντάγματος και Κοινοτικού Δικαίου. Αυστηροποιούσε τους όρους ίδρυσης των κολλεγίων στην Ελλάδα. Εξασφάλιζε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης και μέσα από την αυστηρή και σωστή εφαρμογή του έβαζε τις βάσεις για να προχωρήσει η Πολιτεία στην ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που θα κατοχύρωναν τα επαγγελματικά δικαιώματα για δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φοιτούν στα κολλέγια. Δυστυχώς, η υλοποίηση του νόμου δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε.
Είναι αναγκαίο σήμερα η Πολιτεία να ενσκήψει άμεσα στο ζήτημα και να ενσωματώσει τις σχετικές Οδηγίες, αφού προηγουμένως αξιολογήσει με αυστηρότητα τα κολλέγια που εκ νέου θα αδειοδοτήσει.
ΜΕ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ πολιτική στήριξης του θεσμού αυτού που για πρώτη φορά υπήχθη στον ποιοτικό έλεγχο του υπ. Παιδείας, η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει μια πηγή πλούτου, προσελκύοντας σπουδαστές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τη Ρωσία και αλλού. Έτσι μόνο μπορούμε να αρχίσουμε να αξιοποιούμε, χωρίς ιδεοληψίες και συμπλέγματα, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι η Παιδεία.