Κολλέγια και Ιδεοληψίες

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» στις 9-02-2010.

Η μη αναθεώρηση του άρθρου 16, κατά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, που απέτρεψε την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δημιούργησε στρεβλώσεις που για πολλά ακόμα χρόνια η Ελλάδα θα βρίσκει μπροστά της.

Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ της χώρας μας για τη μη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των απόφοιτων κολλεγίων είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης Ευρωπαϊκού Δικαίου και Συντάγματος η οποία θα μπορούσε να έχει διευθετηθεί με αυστηρούς όρους ποιότητας για την παρεχόμενη εκπαίδευση μέσα από τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο νόμος που ψηφίσαμε τον Ιούνιο του 2008 για τα κολλέγια ήταν προϊόν διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν και στο πλαίσιο της εθνικής αρμοδιότητας διασφάλιζε την ισορροπία μεταξύ Συντάγματος και Κοινοτικού Δικαίου. Αυστηροποιούσε τους όρους ίδρυσης των κολλεγίων στην Ελλάδα. Εξασφάλιζε τη μέγιστη δυνατή ποιότητα παρεχόμενης εκπαίδευσης και μέσα από την αυστηρή και σωστή εφαρμογή του έβαζε τις βάσεις για να προχωρήσει η Πολιτεία στην ενσωμάτωση των Ευρωπαϊκών Οδηγιών που θα κατοχύρωναν τα επαγγελματικά δικαιώματα για δεκάδες χιλιάδες Ελληνόπουλα που φοιτούν στα κολλέγια. Δυστυχώς, η υλοποίηση του νόμου δεν προχώρησε όπως θα έπρεπε.

Είναι αναγκαίο σήμερα η Πολιτεία να ενσκήψει άμεσα στο ζήτημα και να ενσωματώσει τις σχετικές Οδηγίες, αφού προηγουμένως αξιολογήσει με αυστηρότητα τα κολλέγια που εκ νέου θα αδειοδοτήσει.

ΜΕ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ πολιτική στήριξης του θεσμού αυτού που για πρώτη φορά υπήχθη στον ποιοτικό έλεγχο του υπ. Παιδείας, η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει μια πηγή πλούτου, προσελκύοντας σπουδαστές από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, τη Ρωσία και αλλού. Έτσι μόνο μπορούμε να αρχίσουμε να αξιοποιούμε, χωρίς ιδεοληψίες και συμπλέγματα, το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που είναι η Παιδεία.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
8 Σεπτέμβριος 2020 - 4:55μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ

Με δεδομένο το πρόβλημα που προέκυψε στη Ροδόπη και πανελλαδικά με τη λειτουργία τον ΚΔΑΠ λόγω της αυξημένης ζήτησης από οικογένειες που έχουν ανάγκη για τα παιδιά τους, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο ενημερώνοντας για την ένταση του προβλήματος στο νόμο Ροδόπης και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
3 Σεπτέμβριος 2020 - 2:41μμ

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 2019 ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα παραδόθηκε η νέα επιστημονική μελέτη του Βουλευτή Ροδόπης και Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
24 Αύγουστος 2020 - 6:09μμ

Ευριπίδης Στυλιανίδης προς Πρυτανικές Αρχές ΔΠΘ: «Οι φοιτητές πρέπει να έλθουν πάλι στην Κομοτηνή»

Σημαντική συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέκο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.