Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Η αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας μεταβάλλει ραγδαία τα γεωπολιτικά δεδομένα. Δημιουργεί νέους κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες. Καθιστά σε κάθε περίπτωση αναγκαιότητα το συλλογικό επαναπροσδιορισμό και τη δυναμική μετεξέλιξη του διεθνούς ρόλου του ΝΑΤΟ.

Οι μεταβολές που συντελούνται στην περιοχή μας είναι:

 1. Η ρωσική παρεμβατικότητα στην Ουκρανία και η αιφνιδιαστική αλλαγή του διεθνούς παιχνιδιού από τη Ρωσία.
 2. Τα επακόλουθα της Αραβικής Άνοιξης στη Β. Αφρική
 3. Η βιαιότητα των πολεμικών συγκρούσεων και τα απάνθρωπα εγκλήματα σε Ιράκ και Συρία που μετατοπίζουν την απειλή από το χώρο της διεθνούς αντιδυτικής τρομοκρατίας της Αλ Κάιντα, στην προσπάθεια δημιουργίας εδαφικής επικράτειας του «Ισλαμικού Κράτους». Γεγονός που παρά την ιδεολογική ταύτιση των δύο, μεταβάλλει ποιοτικά τη φυσιογνωμία και τη δυναμική της νέας απειλής.
 4. Η ενίσχυση και η ποιοτική μεταβολή του κύματος της παράνομης μετανάστευσης απ΄τις διακεκαυμένες ζώνες προς την Τουρκία, που δέχτηκε ήδη 2 εκ. πρόσφυγες και την Ελλάδα απ΄την οποία εισήλθε το 2013 το 90% των παράνομων μεταναστών, που κινήθηκαν προς την Ε.Ε.. Η ποιοτική αυτή μεταβολή συνίσταται εκτός των άλλων στους κινδύνους να εμπεριέχονται μέσα στους μετανάστες, καλυμμένοι μαχητές του ISIS ή άλλοι φονταμενταλιστές καθώς και φορείς του ιού έμπολα.

Έναντι όλων αυτών των νέων δεδομένων το ΝΑΤΟ με την παλιά του δομή και αντίληψη, επέδειξε μειωμένα αντανακλαστικά, όπως:

 1. Χαμηλή ταχύτητα αντίδρασης στις προκλητικές ενέργειες που εκδηλώθηκαν στα σύνορα του.
 2. Απροθυμία των κρατών – μελών της Συμμαχίας -πλην τεσσάρων (4) μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-, να δαπανήσουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες.
 3. Σφάλματα στην ανάλυση του περιφερειακού τοπίου και αστοχίες στις τακτικές τοπικές συμμαχίες
 4. Και τέλος, προκλητικές ενέργειες από κράτη – μέλη, που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και της ΑΟΖ, όπως αυτές που εκδηλώνονται από τη σύμμαχο Τουρκία, με τις έρευνες που διενεργεί στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, διασπούν την ενότητα της Συμμαχίας και υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ έναντι των επικίνδυνων μαχητών του ISIS στην περιοχή και της διεθνούς τρομοκρατίας.

Για τους λόγους αυτούς, η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, επαναπροσδιόρισε την ιεράρχηση των στόχων και την ταχύτητα αντίδρασης της συμμαχίας, προωθώντας λογικές ευέλικτων αντιδράσεων.
Παράλληλα, η Συνεδρία μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ανέδειξε τη σημασία και τον αναβαθμισμένο ρόλο, που καλείται να διαδραματίσει η χώρα μας στην περιοχή. Ρόλος που πρέπει να αξιοποιεί τα παρακάτω συγκριτικά μας πλεονεκτήματα:

 1. Η Ελλάς είναι η Ευρωπαϊκή γέφυρα και η προκεχωρημένη πύλη προς ανατολάς; Από εδώ διέρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό της παράνομης μετανάστευσης, που προέρχεται από τις διακεκαυμένες ζώνες της Συρίας, του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι, χωρίς να εγκαταλείπουμε τις ανθρωπιστικές μας αξίες έναντι των προσφύγων ή των αναξιοπαθούντων οικονομικών μεταναστών, να αναχαιτίζουμε και να φιλτράρουμε σε συνεργασία με τους γείτονες και τους συμμάχους μας, όλο αυτό το ρεύμα, ώστε να μη μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη κεκαλυμμένοι μαχητές του ISIS και τρομοκράτες. Αυτό και κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Με δαπάνες που επωμίζεται στο μεγαλύτερο ποσοστό ο δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός. Αυτή την τιτάνια προσπάθειά μας, δεν πρέπει να την αποδυναμώνει ή να την αποπροσανατολίζει κανείς και ιδιαίτερα οι συμμαχικές χώρες που οφείλουν πρώτες να σέβονται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και την ΑΟΖ στην περιοχή. Για να είναι η συμμαχία ισχυρή πρέπει όλοι να είμαστε ενωμένοι στη βάση του σεβασμού των κοινών αξιών και των διεθνών κανόνων.
 2. Η Ελλάδα είναι μια από τις 4 χώρες του ΝΑΤΟ που παρά την οικονομική κρίση, συνεχίζει να δαπανά για την Άμυνα και την Ασφάλειά, πάνω από το 2% του ΑΕΠ της, συμβάλλοντας ουσιαστικά και λόγω γεωστρατηγικής θέσης στην ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της συμμαχίας στην περιοχή.
 3. Η Ελληνική Πολιτεία έκτισε στη Θράκη, όπου διαβιεί μια πολυπληθής Μουσουλμανική Μειονότητα, ένα επιτυχημένο μοντέλο Ανοιχτής Δημοκρατικής Κοινωνίας, που μπορεί να λειτουργήσει ως πρότυπο, ώστε ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας του ISIS να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών, σε μετωπική μεταξύ Δύσης και Ισλάμ. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι στην Ελληνική Θράκη η μετριοπάθεια, η ανοχή, ο αλληλοσεβασμός και η ελεύθερη, ειρηνική και δημιουργική συμβίωση Χριστιανών και Μουσουλμάνων δεν επέτρεψαν να προκύψει κανένας μαχητής του ISIS ή εξτρεμιστής του φονταμενταλισμού.
 4. Τέλος, σημαντικό ρόλο για την επικοινωνία με το μετριοπαθή ισλαμικό κόσμο και την ένταξη του σε ένα ενιαίο μέτωπο μαζί μας, ώστε να απομονωθούν και να καταπολεμηθούν οι ακραίοι χωρίς να δημιουργήσουν ρήγμα μεταξύ των δύο πολιτισμών μας, μπορούν να διαδραματίσουν τα ελληνόφωνα Πατριαρχεία της Αφρικής και της Μ. Ανατολής, με πρώτο βέβαια το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, που κρατά το κέντρο βάρους της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη σφαίρα επιρροής της Δύσης, παρά τις όποιες δυσκολίες.

Η Ελλάδα, όπως το έκανε πάντα, έτσι και τώρα, στις δύσκολες στιγμές συμβάλλει με όλες της τις δυνάμεις, για να προστατεύσει τις κοινές αρχές και τις αξίες μας. Αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συνάντηση του, στην Αθήνα, με το νέο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, κ. Στολτενμπεργκ, όταν τόνισε ότι «η Ελλάδα αποτελεί νησίδα ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή…» και υπογράμμισε ότι «η αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δράσης των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ δε γίνεται μόνο με τα στρατιωτικά μέσα, αλλά πρέπει να αξιοποιηθούν και οι μηχανισμοί της εταιρικής συνεργασίας, όπως ο μεσογειακός διάλογος».
Η συστηματική διεθνής ανάδειξη του νέου γεωστρατηγικού μας ρόλου και της συνέπειας που επιδεικνύουμε μπορεί αναμφίβολα να ενισχύσει τις συμμαχίες μας εντός της Συμμαχίας, κατοχυρώνοντας αποτελεσματικότερα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Υπογράφουν οι:

Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης (ΝΔ) – πρ. Υπουργός
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας
στην Κ.Σ. του ΝΑΤΟ

Κώστας Τσιάρας
Βουλευτής Καρδίτσας (ΝΔ) – πρ. Υπουργός
Πρόεδρος της διαρκούς επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Νίκος Παναγιωτόπουλος
Βουλευτής Καβάλας (ΝΔ) – πρ. Υπουργός
Μέλος της διαρκούς επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Σάββας Αναστασιάδης
Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης (ΝΔ)
Πρόεδρος της ειδικής μόνιμης επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
26 Μάιος 2020 - 9:48μμ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ : «Ευχαριστώ» του Ε. Στυλιανίδη προς την Ένωση ‘Μαζί για το Παιδί’ για τη μεγάλη χορηγία τους προς το Νοσοκομείο Κομοτηνής»

Με επιστολή του προς την πρόεδρο της ένωσης σωματείων και ιδρυμάτων «Μαζί για το παιδί» κα. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες για την μεγάλη χορηγία προς το Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής.
22 Μάιος 2020 - 12:40μμ

Λιμενικούς Σταθμούς σε Φανάρι και Μαρώνεια διεκδίκησε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης από τον Υπουργό Ναυτιλίας

υνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Βουλευτή Λασιθίου Γιάννη Πλακιωτάκη καθώς και τον Αρχηγό του Λιμενικού είχε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης. Του κατέθεσε επιστολή διεκδικώντας την αναβάθμιση των Λιμενικών Φυλακίων Μαρώνειας και Φαναρίου σε Λιμενικούς Σταθμούς.
21 Μάιος 2020 - 3:19μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΤΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Παρέμβαση στον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή, έκανε ο Βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης επαναφέροντας με επιστολή που του επέδωσε ζητήματα που του έθεσαν φορείς της πόλης.
12 Μάιος 2020 - 6:00μμ

Χαιρετισμός Ευριπίδη Στυλιανίδη, Βουλευτή Ροδόπης ΝΔ για την Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή

Επ' ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτή ο βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έστειλε χαιρετισμό προς τους εργαζόμενους του Σισμανογλείου Νοσοκομείου Κομοτηνής ευχαριστώντας τους για την προσφοράς τους και τιμώντας τους για το έργο τους.
11 Μάιος 2020 - 9:41πμ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: «ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ»

Η πρώτη επίσκεψη του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας μετά τη χαλάρωση των περιορισμών ήταν στο Νοσοκομείο Κομοτηνής, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων του στο Υπουργείο Υγείας και την αποτελεσματική αξιοποίηση τους από τη Διοίκηση του Σισμανόγλειου.
9 Μάιος 2020 - 2:05πμ

Το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα παρέδωσε στο Μητροπολίτη Παντελεήμωνα ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης

O Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης, διασφάλισε το Άγιο Φως και αφού το διατήρησε για αρκετές εβδομάδες στην Αθήνα, μετά τη σχετική χαλάρωση των μέτρων, το έφερε οδικώς στην ιδιαίτερη Πατρίδα του τη Ροδόπη και το παρέδωσε στον Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμωνα, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρώην υπουργό και δήλωσε ότι θα το μεταφέρει σε όλες τις ενορίες της Μητρόπολης θέτοντας το στη διάθεση του κάθε πιστού.