Η πνευματική θωράκιση της Θράκης

Η Θράκη αλλάζει ρόλο. Μία περιφρονημένη και απομονωμένη περιοχή του ακριτικού ελληνικού Βορρά μετεξελίσσεται σε σημαντική ευρωπαϊκή πύλη, σε στέρεα γέφυρα συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και επικοινωνίας με τις γειτονικές κοινωνίες.

Τα μειονεκτήματα του χθες μεταβάλλονται σε συγκριτικά πλεονεκτήματα του αύριο. Η ποιοτική εναλλακτική της ανάπτυξη ενισχύει τη δημογραφική της εξέλιξη. Έργα υποδομής την φέρνουν κοντύτερα σε μεγάλες αγορές. Εμπόριο, εναλλακτικός τουρισμός και ποιοτική βιομηχανία δυναμώνουν την οικονομία της.

Ένα είναι όμως βέβαιο, ότι η πιο σοβαρή επένδυση που έγινε διαχρονικά στη Θράκη ήταν, είναι και θα είναι η πνευματική της θωράκιση. Το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων ενστερνίζεται την άποψη αυτή γι’ αυτό και συνειδητά επενδύει στην ενίσχυση της εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων:

•    Με δεσμευμένες πιστώσεις πάνω από 200 εκατ. ευρώ κατασκευάζει σύγχρονες σχολικές μονάδες στους 3 νομούς (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια-Λύκεια, ΕΠΑ.Λ.-ΕΠΑ.Σ., Ειδικά Σχολεία).
•    Προωθεί την κατασκευή κλειστών γυμναστηρίων, συνδέοντας την παιδεία με τον αθλητισμό και αντιμετωπίζοντας τον αθλητισμό ως σημείο δημιουργικής συνύπαρξης νέων από τη χριστιανική πλειονότητα και τη μουσουλμανική μειονότητα.
•    Δημιουργεί Κέντρα Δια Βίου Μάθησης για τους ενήλικες, Κέντρα τηλεκπαίδευσης του Ανοιχτού Πανεπιστημίου για τους οικονομικά ασθενείς και Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού και της σχολικής διαρροής. Παράλληλα, αναπτύσσει παραρτήματα του Εθνικού Ινστιτούτου για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες στις Σάππες, με στόχο την ενίσχυση της Δια Βίου Μάθησης.
•    Η σοβαρότερη επένδυση στην περιοχή συνεχίζει να είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το οποίο αυξάνει κάθε χρόνο κατά 25% το φοιτητικό πληθυσμό του, ενισχύεται με νέα τμήματα, αναπτύσσει έρευνα σε μεταπτυχιακό επίπεδο, συνδέοντας την με την αναπτυξιακή φυσιογνωμία και τις ανάγκες της περιοχής.
•    Το τοπίο της Ανώτατης Εκπαίδευσης συμπληρώνεται από την πρόσφατη ίδρυση του ΤΕΙ στο Διδυμότειχο και της ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάππες, σχολής που επιταχύνει την ένταξη των τοπικών επιστημόνων στο εκπαιδευτικό σύστημα και την αγορά εργασίας.
•    Στη Θράκη εφαρμόζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα μία Σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μειονοτική Εκπαιδευτική Πολιτική, που συμβάλει στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της μουσουλμανικής μειονότητας και την καθιστά στέρεα γέφυρα συνεργασίας με γειτονικές κοινωνίες και αγορές.

Η πνευματική θωράκιση της Θράκης, το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό της  και η ανοιχτή αντίληψη που εδραιώνεται στην τοπική κοινωνία, της επιτρέπουν να μετεξελιχθεί σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο, που μπορεί να προσελκύσει και ξένους φοιτητές. Με τον τρόπο αυτό η Θράκη εξελίσσεται σε περιοχή πολύτιμη για την Ελλάδα, που αξιοποιώντας την Παιδεία και την Διαπολιτισμικότητα ως συγκριτικό μας πλεονέκτημα στο Διεθνές περιβάλλον, μπορεί να συμβάλει στην ενδυνάμωση της οικονομίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην ενίσχυση της διεθνούς μας θέσης.   


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.