Η νέα αποτελεσματικότητα της οικονομικής μας διπλωματίας

Η παγκοσμιοποίηση είναι μία πραγματικότητα στην οποία κερδισμένος βγαίνει αυτός ο οποίος εκμεταλλεύεται τις νέες διεθνείς ευκαιρίες και δημιουργεί εξωστρέφεια στην οικονομία του. Η οικονομική διπλωματία είναι το όχημα που διευκολύνει τις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις να κινηθούν εκτός συνόρων επιδιώκοντας οι ίδιες κέρδη για τον εαυτό τους, οφέλη για την εθνική οικονομία και σημαντικά αποτελέσματα για την εθνική στρατηγική.

Το άνοιγμα νέων αγορών, η ενίσχυση της διεθνούς δράσης των ελληνικών επιχειρήσεων, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, η διπλωματία της ενέργειας, η διπλωματική και πολιτική αξιοποίηση της παγκόσμιας δεσπόζουσας θέσης της ελληνικής ναυτιλίας, υπήρξαν στόχοι και προτεραιότητες της εφαρμοσμένης εξωτερικής μας πολιτικής. Συχνά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, η υπ. Εξωτερικών ηγήθηκαν επιχειρηματικών αποστολών, άνοιξαν νέες αγορές, προώθησαν ή ανέδειξαν ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Πριν από τρία χρόνια η διπλωματία «σνόμπαρε» την οικονομία και η πολιτική ηγεσία περιφρονούσε ή υποβάθμιζε την οικονομική διπλωματία. Όταν ξεκινούσαμε την προσπάθειά μας ως νέα κυβέρνηση μιλήσαμε για τρία σημαντικά οικονομικά ανοίγματα, καθώς και για ad hoc κτυπήματα σε σημαντικές διεθνείς αγορές, που επηρεάζουν καθοριστικά την παγκόσμια οικονομία. Σήμερα, μπορούμε να απαριθμήσουμε απτά αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθήσαμε στον τομέα της Οικονομικής διπλωματίας.

Συγκεκριμένα έχουμε επισκεφθεί 48 χώρες, ενισχύοντας τις διμερείς σχέσεις. Ολοκληρώσαμε τα νέα ανοίγματα της στρατηγικής μας στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, τις Αραβικές χώρες. Αναθερμάναμε τις σχέσεις μας με σημαντικές αγορές, όπως η Ιαπωνία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ουκρανία, η Αίγυπτος, η Ινδία ενώ ετοιμάζεται το άνοιγμα σε Αυστραλία και ΗΠΑ.

Έχουμε διοργανώσει ήδη 20 επιχειρηματικές αποστολές και 15 Μεικτές Διυπουργικές Επιτροπές, συμπληρώνοντας, ενισχύοντας ή δημιουργώντας θεσμικό πλαίσιο που μειώνει το επιχειρηματικό ρίσκο για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αυξάνει την ασφάλεια του επιχειρείν και αξιοποιεί τις ευκαιρίες κέρδους σε δέκα τουλάχιστον νέες και σε άλλες πιο παραδοσιακές αγορές.

Δώσαμε το ανθρωπιστικό ή το αναπτυξιακό παρόν σε 46 αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου, όπου η Hellenic AID ύψωσε τη σημαία της ελληνικής ανθρωπιάς.

Επιτύχαμε να βάλουμε τη χώρα μας στο διεθνή ενεργειακό χάρτη, καθιστώντας την από χώρα κατανάλωσης σε χώρα παραγωγής και διαμετακόμισης ενέργειας. Η ενεργειακή μας διπλωματία προώθησε την υλοποίηση αγωγών φυσικού αερίου, πετρελαίου, διασυνοριακά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG και νέες μονάδες εναλλακτικής ενέργειας (βιοενέργεια, αιολικά, φωτοβολταϊκά).

Μετά από πάρα πολύ κόπο και συστηματικές προσπάθειες επιτύχαμε να επανενεργοποιήσουμε το ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης Βαλκανίων κα να δρομολογήσουμε τα πρώτα σημαντικά του έργα, τα οποία έχουν να κάνουν με υποδομές που είναι ανταποδοτικές και για την ελληνική εθνική οικονομία και για την ελληνική εξωτερική πολιτική.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιων έργων είναι το κτίριο Φιλίας Ελλάδος-Βοσνίας Εζεργοβίνης το οποίο ολοκληρώνεται μέχρι το καλοκαίρι και δίδεται στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Σεράγεβο ενώ έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την ελληνική συχρηματοδότηση στον Άξονα 10 που θα διασυνδέσει το λιμάνι της  Θεσσαλονίκη με τα Σκόπια το Βελιγράδι και την κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την σερβική  και τη σκοπιανή πλευρά έχουν αξιολογηθεί οι μελέτες για τα τμήματα που αφορούν την ελληνική συμμετοχή. η ελληνική συμμετοχή θα φθάσει στα 100 εκατ. ευρώ και τα χρήματα της προκαταβολής υπάρχουν ήδη και αναμένουμε την δημοπράτηση του έργου από τη σερβική κυβέρνηση για να μπορέσουμε να προσχωρήσουμε στην απορρόφηση των κονδυλίων.

Συνολικά αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι οι οικονομικές δεσμεύσεις για την περίοδο 2006-2007 οι οποίες έχουν ήδη διασφαλιστεί είναι περίπου στο 51,4%  όταν το ποσοστό των δεσμεύσεων και απορροφήσεων που είχαμε παραλάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν γύρω στο 6,5%.

Παράλληλα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σύμφωνα με τις υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η Ελλάδα με τα γειτονικά κράτη έχει παραταθεί η ισχύς του ΕΣΟΑΒ μέχρι το 2011 για να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουμε και τα υπόλοιπα ‘έργα για τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν είχε κάνει σχεδόν τίποτα.

Με αυτήν την πρωτοβουλία και με τη δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη θεωρώ ότι σώζουμε την αξιοπιστία της χώρας επιδεικνύουμε συνέπεια έναντι των γειτόνων μας και παράλληλα έχουμε επιλέξει έργα τα οποία θα είναι και ανταποδοτικά και ενισχυτικά για την ελληνική εθνική οικονομία και για την ελληνική εξωτερική πολιτική στα Βαλκάνια.
    Η διεθνής μας κινητικότητα πέτυχε:
•    Τη διαρκή αύξηση των εξαγωγών μας ύστερα από επταετή πτωτική πορεία: αυξήθηκαν 9,1% το 2004, 14,5% το 2005 και πάνω από 19% το 2006.
•    Την προσέλκυση των ξένων επενδύσεων. Από 50 εκατ. ευρώ σε 4,1 δις ευρώ.
•    Την ενίσχυση της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων: Μόνο στα Βαλκάνια και την Τουρκία, 3.500 επιχειρήσεις επένδυσαν 14 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα ισχυρότατο δίκτυο. Οι ελληνικές τράπεζες ανέπτυξαν 1.200 καταστήματα, ελέγχοντας το 20% της τραπεζικής αγοράς της ΝΑ. Ευρώπης, με κορυφαία την εξαγορά της τουρκικής FinansBank από την Εθνική Τράπεζα.

Δυναμικό παρόν δίνουν επίσης οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες στη Ρωσία, την Ουκρανία και τις χώρες του Κόλπου. Στις τελευταίες (Ομάν, Κουβέιτ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) έχουν αναλάβει έργα που στοιχίζουν αθροιστικά μερικές δεκάδες δισ. δολάρια. Η Οικονομική Διπλωματία επιτυγχάνει σταδιακά το στρατηγικό μας στόχο, να καταστήσουμε την Ελλάδα επιχειρηματικό κέντρο μιας μεγάλης περιφερειακής αγοράς, όπου οι διεθνείς όμιλοι που στοχεύουν στα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο, την Τουρκία, την Αν. Μεσόγειο θα εγκαθιστούν τα στρατηγεία.

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα METRO στις 8/3/2007.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.