Η κυβέρνηση εκτελεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

«Η απόφαση για την ίδρυση τέταρτης Νομικής στην Πάτρα με ξεπερνά και θεωρείται τελεσίδικη απόφαση...». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου την αντιπροσωπεία της περιοχής μας, που αποτελούνταν από τον περιφερειάρχη, δημάρχους και τον πρυτανεύοντα κ. Τουλουπίδη με τους αντιπρυτάνεις του.

Η απάντηση αυτή ομολογεί δύο τινά:

1. Ότι είναι τελεσίδικη απόφαση η αποδυνάμωση της Νομικής Σχολής Κομοτηνής και άρα η «εκτέλεση» του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

2. Ότι είναι κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα και όχι απλή πρόταση του υπουργού Παιδείας.
Αυτή η απόφαση λοιπόν της κυβέρνησης έρχεται απερίσκεπτα και ανεύθυνα να «εκτελέσει» το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και να αποδυναμώσει περαιτέρω την Θράκη και μάλιστα σε μια διεθνή και εθνική συγκυρία απολύτως κρίσιμη για την πατρίδα και για το μέλλον της περιοχής.

Είναι δε πλέον φανερό ότι είναι ενσυνείδητη πολιτική μιας απερίσκεπτης κομματικής νομενκλατούρας του ΣΥΡΙΖΑ, που προφανώς αποσκοπεί στην τακτοποίηση των δικών της παιδιών στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, όπως άλλωστε ήδη έκανε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και κάνει στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το υπουργείο Παιδείας επιτίθεται απροσχημάτιστα στο Δημοκρίτειο, χωρίς ίχνος εκπαιδευτικής στρατηγικής και στην περιοχή μας, παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στο Περιφερειακό Συνέδριο στην Κομοτηνή. Αποδείξεις:

• Η απαράδεκτη αντιμετώπιση όλων των προηγούμενων πρυτανικών αρχών ανεξαιρέτως, πλην αυτών που φιλοδοξούν να πολιτευτούν με το ΣΥΡΙΖΑ.

• Η απομείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τα 17,8 εκ. ευρώ που την είχα φτάσει ως υπουργός Παιδείας σε μόλις 5,8 εκ. ευρώ σήμερα.

• Η τραγική μείωση των εισακτέων τους οποίους σχεδόν είχα διπλασιάσει σε όλες τις πόλεις της Θράκης σε βάρος των μεγάλων πόλεων, καθιστώντας τότε το ΔΠΘ τρίτο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας και ενισχύοντας έτσι δημογραφικά, εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά την Θράκη.

• Η απελευθέρωση των μεταγραφών που η ΝΔ είχε απαγορεύσει και η πρόσφατη διευκόλυνση τους με την επιβολή του ορίου κάτω από 40.000 ευρώ το χρόνο, κάτι που μαθηματικά θα διώξει από την περιοχή μας τα δύο τρίτα των φοιτητών.

• Η παροχή δυνατότητας στους καθηγητές ΔΕΠ μετά από ορισμένο χρόνο να έχουν δικαίωμα να μετακινούνται σε άλλα πανεπιστήμια, γεγονός που θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο και ακαδημαϊκά το Πανεπιστήμιο μας.

• Η αποσύνδεση του ΑΤΕΙ Καβάλας-Δράμας από το Δημοκρίτειο και η σύνδεση του με Ίδρυμα της Θεσσαλονίκης παρά το σχεδιασμό που είχα ξεκινήσει από το 2008 για μια ενοποίηση με το ΔΠΘ, που θα λειτουργούσε ως πανελλήνιο πρότυπο.

Αυτό δεν υπακούει δε και σε καμία αναπτυξιακή λογική διότι σπάει την ενότητα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δημιουργώντας στο μέλλον και άλλα προβλήματα.

• Η αποδυνάμωση των μεταπτυχιακών και η αποθάρρυνση των διεθνών συνεργασιών του ΔΠΘ με ξένα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, προκειμένου να ικανοποιηθεί η ιδεοληψία των κυβερνώντων σε βάρος της αγοράς, του ιδρύματος και της περιοχής.

Είναι τραγικό σε μια εποχή που η τουρκική παρεμβατικότητα στη Θράκη ξεπερνά κάθε όριο επιδιώκοντας την ανατροπή της δημογραφικής ισορροπίας, την επιβολή της πολιτικής χειραγώγησης της μουσουλμανικής μειονότητας και εντέλει την «Συνδιοίκηση» στην περιοχή, η ελληνική κυβέρνηση να κινείται τόσο ανεύθυνα στοχοποιώντας για καθαρά μικροκομματικούς λόγους (ψηφοθηρία στην Πάτρα και βόλεμα κολλητών) την σοβαρότερη διαχρονικά επένδυση που έκανε στην Αν. Μακεδονία και Θράκη η ελληνική Πολιτεία και δεν είναι άλλη από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης και το ΑΤΕΙ της Αν. Μακεδονίας.

Μετά το 2011 το 2% του πληθυσμού της Ροδόπης, δηλαδή πάνω από 1.500 άτομα, κυρίως νέοι επιστήμονες, επαγγελματίες ή αγρότες που κατέστησαν μη βιώσιμοι εγκατέλειψαν τον τόπο τους. Η κυβέρνηση τα αγνοεί όλα αυτά. Προφανώς δεν αντιλαμβάνεται ή δεν συναισθάνεται ότι η μοναδική δύναμη που στήριξε τη Θράκη όλα αυτά τα χρόνια πνευματικά, αναπτυξιακά και κυρίως δημογραφικά ήταν το Πανεπιστήμιο που θέλει να «εκτελέσει», το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης.

Έχουμε όλοι ευθύνη αν σιωπήσουμε ή συμβιβαστούμε.
Πρώτοι οι διοικούντες και διδάσκοντες του ΔΠΘ που δε δικαιούνται να ιεραρχούν τις προσωπικές τους κόντρες ή τις φιλοδοξίες τους για πολιτική άνοδο ή μετακόμιση σε κεντρικά ΑΕΙ, πάνω από τη μοίρα του Ιδρύματος και του τόπου.

Δεύτερον όλοι οι πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες που σήμερα ηγούνται της περιοχής και έχουν χρέος να υπερασπιστούν αυτά που με αγώνες και πολύ κόπο κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια.

Και τέλος όλη η τοπική αγορά και η τοπική κοινωνία, διότι αν τώρα επαναπαυθεί σε προσχηματικές διαμαρτυρίες και αρκεσθεί σε σχόλια του καφενείου, σύντομα θα βρεθεί σε ενώπιον ενός κατεστραμμένου τοπίου.

Φανταστείτε λίγο την Κομοτηνή χωρίς τους φοιτητές της και τη λάμψη του Πανεπιστημίου της και θα καταλάβετε πόσα χρόνια πίσω μπορεί να μας γυρίσει μια εγκληματική πολιτική ή η παραίτηση μας να αγωνιστούμε για τον τόπο μας.

Η σημερινή αδιαφορία μας είναι η αυριανή καταστροφή μας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.