Η Θράκη στο Στόχαστρο

Κάθε φορά που έρχονται εκλογές "Τουρκοφάγοι" και "Τουρκολάγνοι" θυμούνται τη Θράκη χωρίς να σέβονται τους Θρακιώτες, που με κόπο έχτισαν μια ανοιχτή δημοκρατική κοινωνία πρότυπο. Στο βωμό της ψηφοθηρίας εγκαταλείπονται βασικές αρχές μιας εθνικής πολιτικής και σπεύδουν όλοι να κερδοσκοπήσουν μικροκομματικά, χωρίς να σκέφτονται ότι έτσι ρίχνουν νερό στο μύλο ενός άγονου ξενοκίνητου εθνικισμού με τελικό θύμα την Θρακιώτικη κοινωνία.
Τα πισωγυρίσματα του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα Σαμπιχά - μιας τολμηρής Ρομά από το Δροσερό Ξάνθης που αδιάκοπα δίνει μάχη για τον δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού των Τσιγγάνων - αναδεικνύουν εκ νέου κενά, αστοχίες και προχειρότητα των ελληνικών κομμάτων και της Ελληνικής Πολιτείας στην περιοχή.

Αν τα κόμματα είχαν καταφέρει να συνεννοηθούν μεταξύ τους πάνω σε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή και Αναπτυξιακή πολιτική, η Θράκη θα μπορούσε να είναι καθρέφτης της σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας και εργαλείο μια έξυπνης εξωτερικής πολιτικής. Τώρα όμως η άγονη μικροκομματική αντιπαράθεση αναμεμειγμένη με την ημιμάθεια ή την αδιαφορία των χειριστών, ενισχύει τη στρατηγική του Εθνικιστικού κόμματος του Σαδίκ –DEP- και ανοίγει ορέξεις για αποσταθεροποιητικά παιχνίδια.

Ίσως η δημοσιότητα που προκλήθηκε είναι ευκαιρία να ξυπνήσει το Διοικητικό Κέντρο της χώρας και να κινηθεί με ευθύνη, νηφαλιότητα και διορατικότητα στην Θράκη.

Η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταματήσει τις αμφιταλαντεύσεις ανάμεσα στην πατριωτική λογική από τη μια και το ψηφοθηρικό επιπόλαιο φλερτ με τον Τουρκικό εθνικισμό από την άλλη.

Η συγκυβέρνηση θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τα λάθη και τις παραλείψεις που έκανε τα τελευταία χρόνια και να καταλάβει ότι η Θράκη δεν έχει ανάγκη από λεκτικές εξάρσεις πατριωτικού λόγου που εντυπωσιάζουν ίσως την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά από πράξεις και αποτελέσματα. Και εξηγούμαι τι εννοώ:

1.Άμεση χάραξη διακομματικά μιας ενιαίας Εθνικής και Αναπτυξιακής πολιτικής στην περιοχή.
2. Αναθεώρηση του Καλλικράτη στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης ώστε να αποκατασταθούν ιστορικοί δήμοι που μουσουλμανοποιήθηκαν ή καθηλώθηκαν πλήρως αναπτυξιακά με σοβαρές επιπτώσεις στην δημογραφική ισορροπία και στη ανάπτυξη, πχ δήμοι Μαρώνειας και Ιάσμου.
3. Επαναλειτουργία των Σχολών Αστυνομίας, που μετατράπηκαν σε κέντρα λαθρομεταναστών με σοβαρές επιπτώσεις στη δημογραφική ισορροπία των σύνοικων στοιχείων και στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.
4. Αποκατάσταση του βοηθήματος των Παλιννοστούντων Ποντίων που καθυστερεί απαράδεκτα και τους αναγκάζει σε περαιτέρω μετανάστευση ακυρώνοντας την πολιτική που εφαρμόστηκε από το 1990.
5. Ενίσχυση και αύξηση φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.
6. Αποπληρωμή του 12%των επιχειρήσεων της Θράκης που οφείλονται από το 2010 και άρση της απαίτησης του Υπουργείου Οικονομικών για επιστροφή των ενισχύσεων που δόθηκαν από το 1996 ως παράνομες.

Η ανεργία και άστοχες πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις απογυμνώνουν τη Θράκη από τους νέους, ανατρέπουν τη δημογραφική ισορροπία μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων και ανοίγουν ορέξεις σε εθνικιστικούς κύκλους να κερδοσκοπήσουν πολιτικά στην περιοχή, διευκολύνοντας ακραίους κύκλους της Τουρκίας να αλλάξουν πλήρως τη βάση της διεκδίκησης τους στην Θράκη.

Η ένταση διευκολύνει μόνο το εθνικιστικό κόμμα DEP να βγει πρώτο στη Ροδόπη στις Ευρωεκλογές εκμεταλλευόμενο τη δημογραφική απογύμνωση και έτσι να κάνει γενική πρόβα για τις βουλευτικές που θα ακολουθήσουν.

Η ευθύνη που αναλαμβάνουν αυτοί που αποφασίζουν στα κόμματα είναι μεγάλη.
Καλά θα κάνουν λοιπόν να ακούσουν μια φορά αυτούς που γνωρίζουν την τοπική κοινωνία και να σεβαστούν την ισχυρή βούληση υπευθύνων Χριστιανών και μετριοπαθών Μουσουλμάνων που ομοθυμούν και δεκαετίες από κοινού προσπαθούν για μια Ανοιχτή Δημοκρατική Κοινωνία, πρότυπο ειρηνικής και δημιουργικής συμβίωσης στη Θράκη μας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».