Η αναγκαιότητα ενός εθνικού σχεδιασμού

Είναι αδιανόητο, επτά χρόνια μετά τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση που έζησε η Ελλάδα από το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, να μη διαθέτει ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο με εναλλακτικά σενάρια, όχι μόνο για την επίσπευση της εξόδου από το τέλμα, αλλά και για τη μετά μνημόνιο εποχή.
Όλες οι κυβερνήσεις επικαλούνται την ανάγκη αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως να προσδιορίζουν με ακρίβεια τι εννοούν στον κάθε τομέα. Χωρίς να θέτουν χρονοδιαγράμματα υλοποίησης. Χωρίς να κοστολογούν μέτρα και να υπολογίζουν ανταπόδοση για την οικονομία και την κοινωνία. Χωρίς να ανακοινώνουν στόχους και μεθόδους ή πολιτικές επίτευξής τους. Χωρίς να επεξεργάζονται έγκαιρα σενάρια διαπραγμάτευσης ή εναλλακτικές στρατηγικές για την οικονομία ή την εξωτερική πολιτική αν κάτι δεν πάει καλά.
Όσες φορές οι αντισυμβαλλόμενοι δανειστές ή εταίροι έσπευσαν να ζητήσουν τη δική μας πρόταση, μας βρήκαν ανέτοιμους ή μουγγούς. Αντίθετα, όταν αυτοί μας πρότειναν - φυσικά φιλτράροντας μέσα από τα δικά τους συμφέροντα - ήταν εξαρχής δεδομένη η αμήχανη ή αρνητική αντίδρασή μας που μείωνε συστηματικά τη διεθνή μας αξιοπιστία και τη διαπραγματευτική μας ικανότητα.
Η ελληνική πολιτική ηγεσία από το 2010 φάνηκε αδύναμη και δειλή. Υποτασσόμενη στα προσωπικά πολιτικά πάθη και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, δεν κατάφερε να συνεννοηθεί. Δεν τόλμησε να αναθέσει σε ειδικούς τεχνοκράτες την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συζήτησης και ίσως συνεννόησης, σε κάποια σημεία, μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων.
Ο καθένας προσπάθησε μόνος του, αποσπασματικά, πρόχειρα, συχνά με παλινωδίες και πισωγυρίσματα, φοβισμένα και εντέλει αναποτελεσματικά.
Το πολιτικό σύστημα έδωσε δικαιώματα, αυτοπαραιτούμενο από τον καθοδηγητικό ρόλο που του ανέθεσε ο λαός. Με συνέπεια συχνά να ακούγεται ως λύση η αντικατάσταση των πολιτικών από τους ορθολογιστές τεχνοκράτες, που είναι βέβαιον όσο σωστοί και αν είναι, ότι θα έχουν το λαό απέναντί τους γιατί ο ρόλος τους δεν είναι να κυβερνούν.
Ο ρόλος της τεχνοκρατίας είναι να συμβουλεύει, παρέχοντας γνώσεις και πληροφόρηση. Της αγοράς είναι να παράγει φρέσκο πλούτο και θέσεις εργασίας και της πολιτικής είναι να κυβερνά, αξιοποιώντας τη συμβολή των δύο προηγούμενων και πείθοντας το λαό ότι παλεύει για τα συμφέροντα των πολιτών και της πατρίδας.
Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη σχέση πολιτικών και πολιτών, της ισορροπίας και του αλληλοελέγχου στη σχέση πολιτικής - αγοράς και τεχνοκρατίας, η επιστροφή της ποιότητας και της δημιουργικότητας στο κοινοβούλιο και στα κόμματα μπορούν ίσως να επαναφέρουν τις προϋποθέτεις για ανάκαμψη και ανασυγκρότηση.
Σε λίγο θα έρθουμε ενώπιον νέων διλημμάτων, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά και στην εθνική μας πολιτική. Μόνο ένα Eθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο και ένα περιβάλλον Εθνικής Συνεννόησης μπορεί να μας βοηθήσουν να μη χάσουμε ακόμα μια μεγάλη ευκαιρία για το λαό αλλά και για την πατρίδα μας.
Η ΝΔ πιστεύει στην ενότητα των εθνικών δυνάμεων, στην αποτελεσματικότητα της γόνιμης πολιτικής αντιπαράθεσης, στην ισχύ της θετικής προγραμματικής πρότασης και στην αποκατάσταση της ποιότητας, της συνεννόησης και του πολιτισμού στην πολιτική. Γι αυτό παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έτοιμο να αρθεί στο ύψος της ιστορικής στιγμής και να κυβερνήσει αποτελεσματικά, όταν σύντομα θα του το αναθέσει ο ελληνικός λαός.

______________________________________________________________________
*Άρθρο του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη, επισκέπτη καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, πρ. Υπουργού και τ. βουλευτή Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.