"Η ανάπτυξη θέλει πράξη και φαντασία", άρθρο του Ε. Στυλιανίδη στην KontraNews

Η Ανάπτυξη δε διατάσσεται και κυρίως δεν έρχεται με ευχές. Προϋποθέτει ξεκάθαρο Εθνικό Σχέδιο, συστηματικότητα στη δράση, νέα συλλογικότητα...

Η εφαρμοζόμενη πολιτική βεβαίως και πρέπει να έχει τη σφραγίδα ορθολογισμού, που διαθέτουν οι τεχνοκράτες των Υπουργείων. Σε καμία περίπτωση όμως δε μπορεί να αγνοεί την άποψη της πραγματικής αγοράς και της δοκιμαζόμενης κοινωνίας, την οποία εκπροσωπούν οι αιρετοί βουλευτές.

Μπορεί πολλοί να τους υποτιμούν και να τους απαξιώνουν, δικαίως ή αδίκως, σκόπιμα ή αθώα, αναφέροντας το περιβόητο πολιτικό κόστος. Δεν πρέπει όμως να αγνοείται, ότι αυτό ακριβώς το "πολιτικό κόστος" είναι το φίλτρο του δημοσίου συμφέροντος, της σύνθεσης και της ισορροπίας μεταξύ διαφορετικών αλληλοσυγκρουόμενων ιδιωτικών ή δημόσιων συμφερόντων, που εκφράζονται δημοκρατικά μέσα από την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Όταν διαμαρτύρεται λοιπόν μια ομάδα βουλευτών, είναι γιατί νιώθει την ανάγκη να εκφράσει την αγωνία, τη διαφωνία ή την εναλλακτική πρόταση μιας ομάδας πολιτών, ενός επαγγελματικού κλάδου ή μιας τοπικής κοινωνίας κι αυτό όχι μόνο δεν είναι ανήθικο, αλλά είναι και αναγκαίο, αν θέλουμε ακόμα να ζούμε σε Δημοκρατία και όχι σε ολιγαρχία ή υποτελή «μιντιοκρατία».

Σ' αυτό το δύσκολο περιβάλλον ο ρόλος του πολιτικού δεν είναι να διατάσσεται και απλά να εκτελεί. Ρόλος και καθήκον του είναι να σκέφτεται, να γεννά νέες ιδέες, να προτείνει λύσεις με ρεαλισμό και φαντασία, που διασφαλίζουν το εθνικό, το δημόσιο αλλά και το κοινωνικό συμφέρον, λύσεις που αφορούν τους πολλούς και βλέπουν μπροστά για όλους.

Με αυτή τη λογική πρότεινα πριν λίγες μέρες μέσα από την KontraΝews μια "Νέα Φορολογική Επανάσταση". Εστιάζω τώρα σε μια μόνο ιδέα: την Επενδυτική Ιθαγένεια συνδυασμένη με τη δυνατότητα ad hoc φορολόγησης:

Είναι πολλοί οι επενδυτές τρίτων χωρών, που αναζητούν κίνητρα και δυνατότητα προκειμένου να επενδύσουν εντός της ΕΕ και κυρίως εντός Σένγκεν. Κάτι τέτοιο τους προσφέρει την Ευρωπαϊκή σταθερότητα, αλλά και τη δυνατότητα να κινούνται χωρίς διοικητικά εμπόδια και δασμούς στην ενιαία αγορά μας.

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει ήδη να εκμεταλλεύονται αυτά τα πλεονεκτήματα προσφέροντας πρόσβαση σε επενδυτές. Η Ελλάδα προχώρησε μερικώς σε μακροχρόνια άδεια παραμονής για όποιον επένδυσε τουλάχιστον 250.000 ευρώ για αγορά παραθεριστικής κατοικίας.

Η πρόταση μας λοιπόν έχει δύο σκέλη:
α) όποιος επενδύσει στην Ελλάδα από ένα συγκεκριμένο ποσό και πάνω να δικαιούται κλιμακωτά να αποκτήσει για μικρότερο πόσο μακροχρόνια άδεια παραμονής Σένγκεν, για μεσαίο ποσό μόνιμη άδεια παραμονής και για μεγάλο ποσό τη λεγόμενη "Επενδυτική Ιθαγένεια", εννοείται υπό την προϋπόθεση της προστασίας της εθνικής ασφάλειας και του τραπεζικού ελέγχου ώστε να μη "ξεπλένεται" βρώμικο χρήμα,

β) για να κινητροδοτήσουμε τους επενδυτές να επιλέξουν την Ελλάδα κι όχι άλλα ανταγωνιστικά κράτη μπορούμε να θεσμοθετήσουμε ένα ad hoc φορολογικό καθεστώς σταθερό για 10 χρόνια, με αντίστοιχη συνταγματική εγγύηση, ώστε να μην αμφισβητείται δικαστικά ή νομοθετικά σε βάρος του επενδυτή αργότερα.

Με τον τρόπο αυτό:

  1. Αντιστρέφεται η εκροή επενδύσεων και η χώρα μας ξαναμπαίνει στον ανταγωνισμό κόντρα στα άλλα κράτη μέλη, που εφαρμόζουν κάτι αντίστοιχο (Ισπανία, Μάλτα, Ιρλανδία, Ιταλία, ...), αλλά και κόντρα σε γειτονικές αναπτυσσόμενες αγορές όπως η Τουρκία, που προσφέρουν χαμηλούς φόρους.
  2. Συνδυάζεται η υψηλή τεχνογνωσία του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού με το διατιθέμενο διεθνές κεφάλαιο, που είμαι βέβαιος πως κοιτά προς τη χώρα μας από το ενδιαφέρον, που διαπίστωσα ως υπουργός των Εσωτερικών κυρίως από την Ασία, αλλά και τον Αραβικό κόσμο.
  3. Αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η ανεργία. Όχι επιδοματικά, αλλά με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  4. Το Κράτος εισπράττει έσοδα όχι σε βάρος των πολιτών του, αλλά μέσα από την πραγματική ανάπτυξη, που οδηγεί και στην αύξηση του ΑΕΠ.

Αφού η ελληνική αγορά δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του κράτους η μόνη λύση είναι τα έσοδα να προκύψουν από νέες πηγές. Είναι έξυπνο να λειτουργήσουμε ως πύλη εισόδου της ευρωπαϊκής αγοράς με εισιτήριο βέβαια. Άλλωστε το δικαιούμαστε, όχι μόνο λόγω θέσης, αλλά και λόγω του βάρους που έχουμε επωμισθεί απ' αυτή, δηλαδή κόστος παράνομης μετανάστευσης, αμυντικές δαπάνες, κλπ.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.