Ελληνική Πρωτοβουλία για την προστασία των παιδιών από τις κλιματολογικές αλλαγές

Η Ελλάδα ανέλαβε πρόσφατα στη Λουμπλιάνα από τη Σλοβενία την Προεδρία του Διεθνούς Δικτύου για την Ανθρώπινη Ασφάλεια (Human Security Network). Η οργάνωση αυτή συναποτελείται από 13 κράτη μέλη και κράτη παρατηρητές.

Η χώρα μας συμμετέχει στο Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας από την σύσταση του το 1999, μαζί με τα ιδρυτικά μέλη Καναδά και Νορβηγία, τις οποίες πλαισίωσαν χώρες από την Ευρώπη, (Ελβετία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Σλοβενία), την Μέση Ανατολή (Ιορδανία), την Αφρική (Μάλι και Νότια Αφρική), την Λατινική Αμερική (Χιλή, Kόστα Ρίκα ) και την Ασία (Ταϊλάνδη).

Λειτουργεί σε απόλυτο συντονισμό με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ανάδειξης θεμάτων που σχετίζονται με την προστασία ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων (γυναίκες παιδιά, θύματα πολέμων ή φυσικών καταστροφών, μειονότητες…) προωθώντας παράλληλα προτάσεις είτε για την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης και των κυβερνήσεων είτε για τη δρομολόγηση εφαρμοσμένων πολιτικών για την αντιμετώπιση των ζητημάτων.

Ο θεματικός προσανατολισμός της ελληνικής προεδρίας είναι «Οι επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι κλιματολογικές αλλαγές πάνω σε ευαίσθητες ομάδες όπως είναι κυρίως τα παιδιά».

Κατά τον περασμένο αιώνα η θερμοκρασία του πλανήτη ανέβηκε κατά 5ο C. Φαίνεται μικρή η αύξηση, δεν είναι όμως, αν σκεφθεί κανείς ότι ανάλογη αύξηση προκάλεσε το τέλος του τελευταίου παγετώνα. Επίσης όση αύξηση σημειώθηκε τον τελευταίο αιώνα χρειάστηκε 5000 χρόνια για να σημειωθεί πριν.

Συνέπεια της πρόσφατης αύξησης είναι η συρρίκνωση των πάγων των πόλων κατά 15%, η ανύψωση της στάθμης της θάλασσας κατά 25 εκατοστά, μακρύτερες και σοβαρότερες ξηρασίες, θερμότεροι χειμώνες, περισσότερες πλημμύρες και ανεμοστρόβιλοι, εξάπλωση τροπικών νόσων. Από το 1860 που άρχισαν να κρατούνται στοιχεία τα 10 θερμότερα χρόνια ήταν μετά το 1980. Τα επτά θερμότερα ήταν μετά το 1990 και το 1998 ήταν το θερμότερο από την εποχή κατάκτησης των Νορμανδών.

Οι αντίστοιχες ομάδες εργασίας του ΟΗΕ ισχυρίζονται ότι αν δε γίνει άμεσα κάτι, η θερμοκρασία της γης θα αυξηθεί κατά 13Ο C ως το 2050 και 18Ο C  ως το 2100. Εάν συμβεί αυτό θα μπούμε σε περίοδο ατέλειωτου καλοκαιριού με ολοκληρωτικό λιώσιμο των πάγων, με αύξηση κατά 50 εκ. του ύψους των θαλασσών.     Σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις μία τέτοια εξέλιξη θα πλήξει και εύκρατες χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Σύντομα λιβάδια και αγροκτήματα θα μετατραπούν σε άγονες περιοχές με ξηρασίες και ανεμοθύελλες. Οι φωτιές θα αυξηθούν διότι τα καλοκαίρια θα γίνονται όλο και πιο καυτά και οι χειμώνες όλο και πιο υγροί.

Πουλιά και ζώα ψυχρότερων κλιμάτων θα μεταναστεύουν ή θα αφανίζονται. Έντομα, βακτήρια και ιοί που μέχρι τώρα περιορίζονταν στις τροπικές ζώνες θα εισρέουν στην εύκρατη ζώνη μεταφέροντας πλήθος νέων νοσημάτων. Σύμφωνα με έρευνα –μελέτη Βέλγων και Βρετανών ερευνητών η αύξηση της θερμοκρασίας κατά 9Ο C θα προκαλέσει την επανεμφάνιση και στην Ευρώπη 80 εκατ. νέων περιπτώσεων ελονοσίας το χρόνο.

Η οικονομία, η γεωργία, η υγεία θα πληγούν άμεσα από την αλλαγή του κλίματος με πρώτα ανθρώπινα θύματα τα παιδιά..

Σήμερα κάθε μέρα πεθαίνουν πάνω από 30.000 παιδιά από ασθένειες που θεραπεύονται στον ανεπτυγμένο κόσμο από υποσιτισμό ή από έλλειψη πρόσβασης στο πόσιμο ύδωρ.

Οι κλιματολογικές αλλαγές οδηγούν εκτός από το θάνατο και σε μαζικές αναγκαστικές μεταναστεύσεις με ανήμπορα και ανυπεράσπιστα θύματα κυρίως τα παιδιά.

Η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και ειδικότερα η Hellenic AID συνειδητοποιώντας τις αρνητικές συνέπειες από τις κλιματολογικές αλλαγές αποφάσισε να επικεντρώσει κυρίως στην προστασία των παιδιών τις προσπάθειες της Προεδρίας μας στο Διεθνές Δίκτυο Ανθρώπινης Ασφάλειας. Στόχος μας δεν είναι μόνο να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη ώστε να συμβάλλει και να αντιδράσει. Είναι κυρίως να κινητοποιήσουμε τις κυβερνήσεις να δράσουν προληπτικά για το περιβάλλον και τον ΟΗΕ προστατευτικά για τα παιδιά. Άλλωστε αυτό είναι όχι μόνο ηθική αλλά και πολιτική υποχρέωση που πηγάζει από τον κώδικα αξιών του πολιτισμού και της δημοκρατίας μας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.