Ελλάδα και Νότια Κορέα

Η Νότια Κορέα αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους οικονομικούς παίχτες στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας. Κατέχει την 16η θέση παγκοσμίως με κριτήριο το ΑΕΠ σε ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης 965,3 δις δολ. το 2005 και κατά κεφαλήν 20.400 δολ. Ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2005 και το 2006 κινείται μεταξύ του 3,9 και του 5% σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ενώ το εμπορικό της ισοζύγιο είναι θετικό με 277,6 δις δολ. εξαγωγές έναντι 248,4 δις δολ. εισαγωγών. Το ήμισυ και πλέον των κορεατικών εισαγωγών είναι προϊόντα υψηλής τεχνολογίας ενώ η ανταγωνιστικότητα των κορεατικών επιχειρήσεων οφείλεται και στο γεγονός ότι πάνω από 25.000 κορεατικές επιχειρήσεις έχουν μετεγκατασταθεί στην Κίνα αξιοποιώντας το χαμηλό κόστος εργατικής παραγωγής, μοντέλο που αντιστοιχεί στο φαινόμενο που βιώνουμε με τις ελληνικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια.

Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδος και Νοτίου Κορέας είναι έντονα ελλειμματικό σε βάρος μας στοιχείο που δικαιολογείται από δύο λόγους :
1)    από το γεγονός ότι είμαστε ο σημαντικότερος πελάτης της ναυπηγικής τους βιομηχανίας έχοντας παραγγείλει την τελευταία τριετία 164 πλοία (σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία Νότιας Κορέας έχουν κατασκευαστεί 150 πλοία αξίας 1,2 ως 1,3 δις δολ. κατ’ έτος)
2)    διότι τα προϊόντα τα οποία εισάγουμε είναι υψηλής υπεραξίας (αυτοκίνητα, προϊόντα νέων τεχνολογιών) ενώ αυτά που εξάγουμε είναι κυρίως τρόφιμα, καλλυντικά ή απλά βιομηχανικά προϊόντα.

Παρ’ όλα αυτά επιτύχαμε το προηγούμενο έτος να μειώσουμε κατά 31,6% τις εισαγωγές και να αυξήσουμε κατά 23,5% τις εξαγωγές.

Η Νότια Κορέα αποτελεί για μας σημαντικό εμπορικό εταίρο που δεν τον έχουμε αξιοποιήσει επαρκώς τα προηγούμενα χρόνια.

Στόχος μας είναι κεφαλαιοποιώντας τον ελληνικό ναυτιλιακό παράγοντα να αξιοποιήσουμε τη φίλη χώρα για την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, για την προσέλκυση κορεάτικων επενδύσεων στην Ελλάδα με στόχο τη Βαλκανική Αγορά, για τις ναυλώσεις ελληνικών πλοίων που θα μεταφέρουν κορεατικά προϊόντα και τη χρήση ελληνικών λιμανιών και τέλος για την προσέλκυση του τουρισμού στην Ελλάδα μια που 10 εκ. περίπου νοτιοκορεάτες ταξιδεύουν στο εξωτερικό εκ των οποίων μόνο 4.000 επέλεγαν μέχρι τώρα τη χώρα μας.

Η επικείμενη επίσκεψη του νοτιοκορεάτη Προέδρου στην Αθήνα αναμφισβήτητα μπορεί να δώσει νέα ώθηση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις όχι μόνον όσον αφορά τη συμπλήρωση του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει, αλλά κυρίως σε πρακτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, η απευθείας αεροπορική σύνδεση της Αθήνας με τη Σεούλ μέσω της Korean Air, προώθηση συνεργασίας σε θέματα βιοιατρικής καθώς και σε ζητήματα θαλάσσιας τεχνολογίας κ.ά.

Είναι βέβαιον ότι η επίσκεψη του Προέδρου διανοίγει μία νέα προοπτική η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί
εμπράκτως, τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο αγοράς.

Έχουμε ήδη επισκεφθεί ισχυρούς ανταγωνιστές της Ν. Κορέας στην περιοχή, όπως την Κίνα και την Ιαπωνία καταγράφοντας άμεσα θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα (π.χ. αύξηση εξαγωγών προς την Κίνα που ξεπερνά το 32%, ναυτιλιακή συνεργασία και συνεργασία με τα ελληνικά λιμάνια – ενώ το 2004 και το 2005 η αύξηση των εξαγωγών με την Ιαπωνία κυμαίνονταν στο 24,3% το πρώτο 4μηνο του 2006 αγγίζει το 103,8%).

Πρόθεσή μας είναι να επισκεφθούμε σύντομα τη Νότια Κορέα διοργανώνοντας Μικτή Διυπουργική Επιτροπή και επιχειρηματική αποστολή ώστε να κεφαλαιοποιήσουμε και σε αυτή την αγορά τις πολύ καλές πολιτικές μας σχέσεις παρουσιάζοντας πειστικά το νέο ρόλο της Ελλάδος, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ως επιχειρηματικού-επενδυτικού κέντρου για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας.

Δημιέυθηκε στην εφημερίδα  ΤΟ ΒΗΜΑ στις 3/9/2006. 

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.