Εκθεσιακή Πολιτική: Μια νέα πτυχή της Οικονομικής Διπλωματίας

Η εκθεσιακή πολιτική είναι κεφάλαιο μιας εξωστρεφούς Οικονομικής Διπλωματίας, που αποσκοπεί στην αύξηση των εξαγωγών και στην προώθηση διεθνών συνεργασιών.
 
Η HELEXPO αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα αυτής της πολιτικής. Η Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης εκτός από σημαντικότατο ετήσιο οικονομικό γεγονός, αποτελεί και χρήσιμο εργαλείο προώθησης των ελληνικών προϊόντων και ενίσχυσης της διεθνούς επιχειρηματικότητας των Ελλήνων.

Η οργανωμένη συμμετοχή σε αντίστοιχες εκθεσιακές πρωτοβουλίες του εξωτερικού, θα μπορούσε να συμπληρώσει την προσπάθεια της Οικονομικής Διπλωματίας και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της.
Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα 18 μηνών της νέας διακυβέρνησης, η εφαρμοσμένη πολιτική που διέπεται από τη νέα φιλοσοφία και υλοποιείται από το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει ήδη καταγράψει τα πρώτα αποτελέσματα:
•    Αύξηση των εξαγωγών μας στα Βαλκάνια κατά μέσο όρο 10,16% όταν η μέση ετήσια αύξηση την περίοδο 2000-2004 ήταν μόλις 1,12%.
•    Αύξηση πάνω από 7% στις εξαγωγές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2005, μειώνοντας ταυτόχρονα το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας κατά 2,1%.
•    Αύξηση των κρατικών και επιχειρηματικών αποστολών στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
•    Επαναδραστηριοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (Ε.Σ.Ο.Α.Β.), με θεμελίωση των πρώτων έργων, (Κτίριο Φιλίας Ελλάδας- Βοσνίας Ερζεγοβίνης) και δρομολόγηση επόμενων έργων (Άξονας Χ)
•    Ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας  στα Βαλκάνια επενδύοντας πάνω από 6 δις. στην περιοχή, δημιουργώντας ισχυρό δίκτυο 3,500 ελληνικών θυγατρικών επιχειρήσεων που διασφαλίζουν έσοδα για την εθνική οικονομία. Η χώρα μας ελέγχει το 13,2% της τραπεζικής αγοράς των Βαλκανίων με πάνω από 700 παραρτήματα ελληνικών Τραπεζών και είναι η πρώτη επενδυτική δύναμη στην Π.Γ.Δ.Μ., στη Σερβία-Μαυροβούνιο και την Αλβανία, η δεύτερη στην Βουλγαρία και η τρίτη στη Ρουμανία.
•    Διοργάνωση επιτυχημένων οικονομικών ή διακυβερνητικών forum στη Θεσσαλονίκη που την αναβαθμίζουν σε οικονομική πρωτεύουσα των Βαλκανίων.
•    Προώθηση υλοποίησης ενεργειακών έργων (αγωγός  Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη καθώς και έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αεριού Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Καρατσάμπεη (Τουρκία)- Κομοτηνή (Ελλάδα) που θα επεκταθεί προς την Ιταλία με  υποθαλάσσια σύνδεση.
•    Μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε κεντρικό κόμβο διαμετακομιστικού εμπορίου και συνδυασμένων μεταφορών (δρομολόγηση Άξονα Χ, αναβάθμιση σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκη- Κωνσταντινούπολη και Θεσσαλονίκη-Σόφια-Λόμ, ολοκλήρωση Εγνατίας Οδού και κάθετων αξόνων)

Σημαντική είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει την παρουσία των υπηρεσιών του Υπουργείου Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη δίδοντας βάρος στις παρεχόμενες υπηρεσίες Οικονομικής Διπλωματίας και συνδιαμορφώνοντας μαζί με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αγοράς της Βορείου Ελλάδος τη στρατηγική, αλλά και τις δράσεις που αφορούν την άσκηση της Οικονομικής Διπλωματίας στις αγορές της ευρύτερης περιφέρειας της Μαύρης Θάλασσας, των Βαλκανίων και της Τουρκίας

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στις 6/09/2005


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.