"ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ", άρθρο του Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην KontraNews

Η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση δικαιολογεί κατ' αρχήν έκτακτες πολιτικές μικρής διάρκειας, που αποκλίνουν από τα συνήθη και βραχυπρόθεσμα στοχεύουν στην λογιστική αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, στη μείωση των δημοσίων δαπανών, στον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών και διευκολύνουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Μια πτυχή αυτής της έκτακτης πολιτικής με στόχο την αύξηση των εσόδων, κατά μια άποψη είναι και η αύξηση της φορολογίας συνδυασμένη με τη δίωξη της φοροδιαφυγής.

Αυτός ο συλλογισμός ακούγεται λογικός αν και περιλαμβάνει πτυχές, που από μόνες τους τον ακυρώνουν στην πράξη. Η υπερβολή στη φορολόγηση που επιβάλλεται σε όλα, τα τελευταία χρόνια απειλεί να ακυρώσει τους βασικούς πυλώνες της ελεύθερης οικονομίας και να διαλύσει πλήρως τον αξιακό κώδικα της φιλελεύθερης ιδεολογίας. Για παράδειγμα :

α) το ζήτημα των ομολογιούχων που εμπιστεύτηκαν το κράτος τους και καταστράφηκαν έπληξε καίρια την Αρχή της Τραπεζικής Πίστης,

β)
η μη παροχή ρευστότητας προς την αγορά από τις "ανακεφαλαιοποιημένες" χάρη στο κράτος τράπεζες, θίγει ευθέως τη δυνατότητα του "επιχειρείν", η οποία επιδεινώνεται περαιτέρω από τη μείωση μισθών, συντάξεων και γενικότερα της αγοραστικής δύναμης και της καταναλωτικής διάθεσης των πολιτών,

γ) η εξοντωτική φορολόγηση των ακινήτων σε αρκετές περιπτώσεις θίγει το Συνταγματικό Δικαίωμα της Ιδιοκτησίας στο σκληρό του πυρήνα, ενώ οι υπερβολικές αυξήσεις σε άλλους φορολογικούς συντελεστές π.χ. εισοδήματος, ΦΠΑ, ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο, φόρος επιτηδεύματος, υποχρέωση προκαταβολής 55% για επαγγελματίες κλπ, τελειώνουν κάθε επιχειρηματική κινητικότητα, προκαλώντας παράλυση στην αγορά, θέματα επιβίωσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και σταδιακή κατάρρευση στην εθνική οικονομία, λόγω γεωμετρικής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο.

Η φιλελεύθερη αρχή "Οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους" δικαιώνεται πλήρως και η κατάσταση της Πραγματικής Οικονομίας επιδεινώνεται. Παρά τις διεθνείς παραδοχές για πρωτογενές πλεόνασμα (πραγματικό ή λογιστικό, σημασία έχει ότι αναγνωρίζεται από τους δανειστές και άρα αποτελεί επιχείρημα για την ελάφρυνση του χρέους), η Εθνική Οικονομία κινδυνεύει με εσωτερική κατάρρευση, αν δεν οργανωθεί τώρα μια Στροφή στην Πραγματική Οικονομία με κεντρική Ιδέα μια Νέα Φορολογική Επανάσταση.

Μόνο η Νέα Φορολογική Επανάσταση μπορεί να επανεκινήσει την οικονομία, να δημιουργήσει προϋποθέσεις Ανάπτυξης, να δημιουργήσει πραγματικά και όχι λογιστικά έσοδα στο κράτος, να πλήξει την ανεργία και να ευνοήσει την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Η Ελλάδα έχει πρόσθετους λόγους να επιδιώξει κάτι τέτοιο, μια που περιστοιχίζεται και από αγορές Ευρωπαϊκές ( Βουλγαρία, Ρουμανία) ή μη (Τουρκία) με εξαιρετικά χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, που κινητροδοτούν τη μετακόμιση της Ελληνικής βιομηχανίας και όχι μόνο…

Τι θα μπορούσε όμως να σημαίνει η Νέα Φορολογική Επανάσταση;

1. Μείωση όλων ανεξαιρέτως των φορολογικών συντελεστών (εισοδήματος, ΦΠΑ, επιτηδεύματος, μεταβιβάσεων όλων των μορφών…) και πολλαπλασιασμό των δόσεων αποπληρωμής.

2. Φορολόγηση των εισοδημάτων και όχι της απλής κατοχής περιουσιακών στοιχείων που αποκτήθηκαν με τα εισοδήματα αυτά ή περιήλθαν στην κατοχή του φορολογούμενου με άλλο νόμιμο τρόπο (κληρονομιά κ.α.).

3. Διορθώσεις στον ΕΝΦΙΑ, όπως προτείναμε ομάδα βουλευτών της ΝΔ, ώστε να αρθούν αδικίες πχ για ανεκμετάλλευτα ακίνητα, κληρονομιές κλπ.

4. Θεσμοθέτηση της "Φορολογικής Κατοικίας" κατά το Βρετανικό πρότυπο, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων.

5. Σταδιακή εφαρμογή ενός Flat Tax συστήματος φορολόγησης εισοδήματος.

6. Επενδυτική Ιθαγένεια για μεγάλους ξένους επενδυτές, που επιθυμούν να επενδύσουν σε Ευρωπαϊκή επικράτεια (Κινέζοι, Άραβες, ...)

7. Δυνατότητα μεγάλων επενδυτών να προσυμφωνούν με την πολιτεία ένα ad hoc σταθερό κινητροδοτικό φορολογικό καθεστώς τουλάχιστον δεκαετίας, με ταχύτητα και ευελιξία αδειοδότησης των επενδύσεών τους και αυτό να τελεί υπό Συνταγματική νομιμοποίηση, ώστε να αποτρέπονται δικαστικοί ή νομικοί αιφνιδιασμοί για τον επίδοξο επενδυτή.

8. Συνταγματικές εγγυήσεις για ένα Σταθερό Φορολογικό Σύστημα, ανάλογες με αυτές που ισχύουν ήδη για την Ελληνική Ναυτιλία, η οποία διέπρεψε διεθνώς.

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αυξήθηκε επτά φορές ο φόρος για μισθωτούς, έως και εννέα φορές για ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ επιβαρύνθηκαν τα ακίνητα κατά 800% παραπάνω και όλα αυτά, όταν το εισόδημα μειώθηκε γύρω στο 40%. Συνέπεια : το σύνολο των οφειλόμενων φόρων ανέρχεται σε 67,9 δις ευρώ ,τα οφειλόμενα δάνεια στις τράπεζες στα 77δις και οι οφειλόμενες εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία στα 15δις ευρώ. Όλοι που είχαν προγραμματίσει διαφορετικά τη ζωή τους υφίστανται όχι απλά μια βίαιη προσαρμογή, αλλά συνεχείς και απαράδεκτους αιφνιδιασμούς που τους σπρώχνουν στην απόγνωση.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι όμως χαρακτηριστική και η ασυνέπεια του ίδιου του κράτους έναντι πολιτών και επιχειρήσεων, όπως στις επιχειρήσεις της Μακεδονίας και της Θράκης, στις οποίες οφείλει από το 2010 την επιδότηση εργασίας του 12%, που είχε προϋπολογιστεί, κι αυτό τινάζει τη ρευστότητα και άρα τη βιωσιμότητα τους στον αέρα, πολλαπλασιάζοντας την ανεργία στη ακριτική Ελλάδα.

Η πολιτεία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στο γενικευμένο αίτημα για συμψηφισμό που είναι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. Στον αντίποδα έχουν αρχίσει να ακούγονται ακόμη πιο τολμηρές φωνές επιχειρηματιών, που ισχυρίζονται ότι η άρση του "πόθεν έσχες" θα απελευθέρωνε πάρα πολλές δυνάμεις να ξαναρίξουν χρήμα στην Ελληνική αγορά, προκαλώντας μια δημιουργική κινητικότητα στο επιχειρείν.

Είναι Εθνική πλέον ανάγκη η ενίσχυση της ρευστότητας, η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, η δίκαιη κατανομή των βαρών. Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν αντέχουν άλλους αιφνιδιασμούς, λάθη ή προχειρότητες. Στο ζύγι των πολιτικών αποφάσεων δεν μπορεί άλλο η αναγνώριση της λογιστικής επιτυχίας από τους δανειστές να μετρά περισσότερο από τις ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας ή από τη σκοπιμότητα ενός πραγματικά Εθνικού Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού, που θα επαναφέρει την Ελλάδα στο πεδίο των πραγματικά θετικών πρωταγωνιστών.

Όλα αυτά περνούν μόνο μέσα από μια Νέα Φορολογική Επανάσταση.

_______________________________________________________________________

*του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης (Ν.Δ.), πρώην Υπουργού

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.