Ας διδαχθούμε απ' το μέλλον...

Λίγο καιρό μετά τη μεγάλη ήττα της ΝΔ στις Εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015 από το ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης μια θεαματική νίκη της φοιτητικής της νεολαίας. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ κυριαρχεί απόλυτα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με ποσοστά που ξεπερνούν το 43% για τα πρώτα και το 58% για τα δεύτερα, δηλαδή σε απόλυτους αριθμούς αντιπροσωπεύουν δείγμα που ξεπερνά κατά πολύ τους 50.000 φοιτητές και σπουδαστές της χώρας.

Την ίδια στιγμή καταγράφεται ως δεύτερη δύναμη η νεολαία του ΚΚΕ (Π.Κ.Σ.) με 18%, δεύτερη αυτή του ΑΝΤΑΡΣΥΑ (Ε.Α.Α.Κ.) με 13% και ακολουθεί του ΠΑΣΟΚ (ΠΑΣΠ) με περίπου 10%. Είναι αξιοσημείωτο ότι πλήρως εξαφανισμένη είναι η φοιτητική έκφραση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (Αριστερή Ένωση) με μόλις 7% και της Χρυσής Αυγής.

Αυτή η εκλογική εικόνα συμπληρώνεται από την απόλυτη πολιτική, ιδεολογική και επικοινωνιακή κυριαρχία της φιλελεύθερης και φιλοευρωπαϊκής ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία δε διστάζει να μιλήσει για ιδιωτικά ΑΕΙ, για αξιολόγηση και αξιοκρατία, για σύνδεση του Πανεπιστημίου με την αγορά εργασίας και άλλα ζητήματα λειτουργικού συνδικαλισμού που στοχεύουν πάντα και με πρακτικό τρόπο στη βελτίωση της ποιότητας του Πανεπιστημίου.

Εύλογα λοιπόν γεννιέται η απορία τι είναι αυτό που καθιστά τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ 29 χρόνια κυρίαρχη στο πιο μορφωμένο κομμάτι της ελληνικής νεολαίας και δε μπορεί να το μετουσιώσει η ΝΔ σε πολιτική, ιδεολογική και εκλογική επικράτηση εντός της κοινωνίας;
Που οφείλεται αυτή η αντίθεση και η δυσαρμονία που καθιστά τη ΔΑΠ πραγματικά επιτυχημένη πολιτική δύναμη και κάνει τη ΝΔ να φαίνεται συρρικνωμένη και ίσως και σε κάποιες περιπτώσεις «ξεπερασμένη»;

Πρώτος λόγος πιστεύω ότι είναι η εξωστρέφεια και η πολυσυλλεκτικότητα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ξέρει να ακούει τους φοιτητές, να μελετά και να αναλύει τις σκέψεις, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους συνθέτοντας συλλογικά και ανοιχτά λύσεις, προτάσεις, απαντήσεις.
Ό,τι προτείνει είναι πρακτικό, ό,τι σκέφτεται καινοτόμο και ό,τι απαντά σε πρόβλημα συνθέτει ιδέες διαφορετικές μεταξύ τους, που δεν καταλύουν τον αξιακό κώδικα της φιλελεύθερης ιδεολογίας.

Δεύτερον, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχει αποδείξει χωρίς φοβικά σύνδρομα ότι ξέρει να καθιστά τις προτάσεις της και τον αξιακό της κώδικα σημείο συνάντησης και συνεννόησης φοιτητών που μπορεί να προέρχονται από άλλους συγγενικούς αλλά και διαφορετικούς πολιτικούς χώρους.

Τρίτον, μέσα απ’ αυτή τη συλλογική διαδικασία εμπνέονται και δραστηριοποιούνται αξιόλογες μονάδες που συνεισφέρουν με τη σκέψη τους, εμπλουτίζοντας συνεχώς με καινοτομίες την ατζέντα των προτεραιοτήτων της.

Η ανεξαρτησία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σε σχέση με τη ΝΔ της έδωσε 29 χρόνια το πλεονέκτημα της κυριαρχίας. Η απομόνωση της ΝΔ όμως για πολλά χρόνια από τη φοιτητική της νεολαία, η αρτηριοσκληρωτική οργανωτική της λειτουργία, η ανασφάλεια πολλών παλαιότερων στελεχών της που δεν είδαν ποτέ το κόμμα ως συγκοινωνούν δοχείο με μια φρέσκια και δυναμική νεολαία, συνδυασμένα με την εσωστρεφή λειτουργία του παλιομοδίτικου κομματικού μοντέλου, είναι οι βασικές αιτίες εκλογικής συρρίκνωσης, ιδεολογικής υποχώρησης και πολιτικής αδυναμίας να κυριαρχήσει στην κοινωνία, έναντι του εξαφανισμένου στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ΣΥΡΙΖΑ.

Πολλοί ψάχνουν τον τρόπο αντίστασης στην αντιευρωπαϊκή λαίλαπα της Συριζαϊκής Κυβέρνησης, προωθώντας τις ψευδεπίγραφες λογικές ενός "Ευρωπαϊκού Μετώπου" που θα ταυτίζει την παράταξη με ένα παρωχημένο ΠΑΣΟΚ και ένα «κατασκευασμένο» Ποτάμι, την ώρα που οι δυνάμεις για την άρση του αδιεξόδου βρίσκεται μπροστά μας και μέσα μας.

Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα του σήμερα μόνο αν δανειστούμε δυνάμεις από το αύριο. Αν μεταγγίσουμε τη σύγχρονη νοοτροπία, την ανοιχτή αντίληψη, την ξεκάθαρη στοχοθέτηση και το μοντέρνο τρόπο δουλειάς της νεολαίας μας στο κόμμα. Αν μάθουμε να ακούμε πριν μιλήσουμε και να συζητούμε πριν αποφασίσουμε. Αν τη μικροκομματική εσωστρέφεια, τις προσωπικές ανασφάλειες και τις ατομικές ματαιοδοξίες τις μετατρέψουμε σε άνοιγμα προς την κοινωνία, σε πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης και σε διαμόρφωση εθνικού συλλογικού οράματος. Αν αφήσουμε κάθε γενιά να εκφράσει κυρίαρχα την εποχή της, διδασκόμενη απ’ τα λάθη των προηγούμενων. Αν εμπιστευτούμε το καινούριο, μόνο τότε μπορεί και η ΝΔ να ξαναγίνει «μια ιδέα που ενώνει και κερδίζει».

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
8 Σεπτέμβριος 2020 - 4:55μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ

Με δεδομένο το πρόβλημα που προέκυψε στη Ροδόπη και πανελλαδικά με τη λειτουργία τον ΚΔΑΠ λόγω της αυξημένης ζήτησης από οικογένειες που έχουν ανάγκη για τα παιδιά τους, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο ενημερώνοντας για την ένταση του προβλήματος στο νόμο Ροδόπης και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
3 Σεπτέμβριος 2020 - 2:41μμ

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 2019 ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα παραδόθηκε η νέα επιστημονική μελέτη του Βουλευτή Ροδόπης και Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
24 Αύγουστος 2020 - 6:09μμ

Ευριπίδης Στυλιανίδης προς Πρυτανικές Αρχές ΔΠΘ: «Οι φοιτητές πρέπει να έλθουν πάλι στην Κομοτηνή»

Σημαντική συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέκο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.