Αναθεώρηση Άρθρου 16 του Συντάγματος

«Εάν δεν ξεπεράσουμε τις ιδεοληψίες και τις προκαταλήψεις του παρελθόντος και δεν απελευθερώσουμε την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, διασφαλίζοντας το δικαίωμα επιλογής στους νέους  ανθρώπους, ανάμεσα στο Δημόσιο και το Μη Κρατικό, Μη Κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, φοβούμαι ότι θα μας προσπεράσουν οι ίδιες οι εξελίξεις.

Η αναθεώρηση του άρθρου 16, θα μπορούσε να σημάνει την ενεργοποίηση των υγιών και δημιουργικών δυνάμεων του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, το οποίο εμπιστευόμαστε και στο οποίο επενδύουμε.

Θα μπορούσε να σημάνει την επένδυση ελληνικών και ξένων κεφαλαίων σε μία ποιοτική Τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας, χωρίς οι Έλληνες επενδυτές να αναγκάζονται να γίνονται υπεργολάβοι ή υπάλληλοι ξένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Θα μπορούσε να σημάνει την προσέλκυση εκ νέου στην πατρίδα μας όλων των λαμπρών μυαλών του οικουμενικού ελληνισμού, που διαπρέπουν στα διεθνούς φήμης πανεπιστήμια των ΗΠΑ (περίπου 3.000 Έλληνες) και στα πανεπιστήμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (15.000 Έλληνες).

Στους ανθρώπους αυτούς, το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, με τα προβλήματα και τις ιδεοληψίες που το διακατείχαν για πάρα πολλά χρόνια, συχνά έκλεισε την πόρτα, τους απογοήτευσε και δεν τους έδωσε τη δυνατότητα, ερχόμενοι στην πατρίδα ή συνεργαζόμενοι με την πατρίδα, να μεταφέρουν φρέσκια τεχνογνωσία, χρήσιμη όχι μόνο για την εκπαίδευση και την έρευνα, αλλά και για την οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της διεθνούς θέσης της χώρας μας.

Εκτίμησή μου είναι ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε σοβαρά και να προετοιμαστούμε υπεύθυνα για τη νέα εποχή. Εκκρεμούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης το προδικαστικό ερώτημα για την υπεροχή του κοινοτικού έναντι του συνταγματικού δικαίου.

Εκκρεμεί, επίσης, η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων σε αποφοίτους ισοτίμων ευρωπαϊκών δημοσίων ή ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Όταν θα συντελεστούν αυτές οι εξελίξεις, φοβούμαι ότι θα είναι πολύ αργά και δε θα έχει προλάβει η ελληνική πολιτεία να διαμορφώσει ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει την αξιοκρατία, την υψηλή ποιότητα, αλλά και την ευταξία στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με συνέπειες ίσως να πληγωθεί τόσο η ισότητα των ευκαιριών, όσο και η πραγματική προοπτική για ουσιαστική παροχή παιδείας στη νέα γενιά της χώρας μας.

Η Αριστερά έχει μια αρνητική, αλλά συνεπή στάση. Συμμετέχει στον αναθεωρητικό διάλογο του άρθρου 16 και αυτό είναι προς τιμήν της. Αναλαμβάνει, ενώπιον της κοινωνίας και των πολιτών, το κόστος της άρνησής της. Κρίνεται γι’ αυτό.

Από την άλλη πλευρά αυτό που μου είναι αδιανόητο, είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο, ενώ γνωρίζουμε ποια είναι η θέση της ηγεσίας του και ενώ ενθάρρυνε αυτή την αναθεώρηση, ειδικά του συγκεκριμένου άρθρου, υποτάσσοντας το εθνικό συμφέρον στην εσωκομματική ισορροπία, προσπάθησε να απαντήσει δια της φυγής, για να μην αναγκαστεί να αναλάβει τις ευθύνες του τοποθετούμενο ξεκάθαρα ενώπιον της κοινωνίας και της Αναθεωρητικής Βουλής.

Εκτιμώ ότι αυτή η στάση δε συμβάλλει δημιουργικά, αν δε συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι το 1996 οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου ως Υπουργός Παιδείας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος ως Υπουργός Δικαιοσύνης, επιχείρησαν και θεσμοθέτησαν την ίδρυση του πρώτου Μη Κρατικού Μη Κερδοσκοπικού πανεπιστημίου, με τη νομική μάλιστα μορφή του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου και με δυνατότητα θέσπισης και διδάκτρων σε προπτυχιακό επίπεδο, κάτι που δείχνει ότι δεν εναρμονίστηκαν με τη συνταγματική επιταγή περί δημόσιας δωρεάν παιδείας, τότε αντιλαμβάνεστε ότι αυτό προκαλεί περαιτέρω σύγχυση και επιβεβαιώνει την καταγγελία που έχει διατυπωθεί σε κοινοβουλευτικό επίπεδο από την κυβερνητική πλειοψηφία, περί δειλίας, ατολμίας και υπεκφυγής που βλάπτει πια όχι μόνο το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά και τον τόπο συνολικότερα, ματαιώνοντας έπ’ αόριστο μια κορυφαία πράξη του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, όπως είναι αυτή της Αναθεώρησης του Συντάγματος».

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στις 18/5/2008.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.