Ανάπτυξη στη Θράκη – Παρόν και μέλλον και συμβολή στη δημιουργία μίας νέας δυναμικής για την εθνική οικονομία

Οι βασικοί στόχοι που έθεσε από την αρχή η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή σε σχέση με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχουν η γεωγραφική τοποθέτηση και η ανθρωπογεωγραφία των περιοχών της Μακεδονίας και Θράκης ήταν η μεν Θεσσαλονίκη να μετεξελιχθεί σε κεντρικό διαμετακομιστικό εμπορευματικό και εκθεσιακό κέντρο, δηλαδή σε κεντρική πύλη της βαλκανικής και παρευξείνιας αγοράς, οι δε Περιφέρειες Μακεδονίας -Θράκης να αποτελέσουν πρότυπα διασυνοριακής εναλλακτικής ανάπτυξης και κόμβοι διαμετακόμισης ενέργειας προς τη βαλκανική αγορά και τη Δύση.

Η Θράκη αναβαθμίζεται συμβάλλοντας με τον δικό της τρόπο στη δημιουργία μίας νέας δυναμικής για την εθνική μας οικονομία αλλά και για την εξωτερική μας πολιτική. Καθίσταται κομβικό σημείο ενεργειακών συνεργασιών, ορμητήριο εμπορικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών, πρότυπο εναλλακτικής ανάπτυξης και μοντέλο ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας.

Στον ενεργειακό τομέα, οι νέες εξελίξεις καθιστούν όχι μόνο την ακριτική περιφέρεια μα και όλη τη χώρα, χώρα διέλευσης ενέργειας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο την θωρακίζουν αμυντικά, την αναβαθμίζουν γεωστρατηγικά και δημιουργούν τα έσοδα και τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται για τη δημιουργία μίας νέας αναπτυξιακής δυναμικής.

Η υπογραφή της απόφασης για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη από τη Ρωσία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, μετά από δεκατρία ολόκληρα χρόνια, θα δημιουργήσει έσοδα μερικές δεκάδες δις ευρώ το χρόνο υπέρ των υποδομών της περιοχής, θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος και ειδικότερα του Αιγαίου και του Θρακικού πελάγους από ατυχήματα που πυκνώνουν στα στενά του Βοσπόρου τα τελευταία χρόνια αφού θα αποφορτίσει την κίνηση και τέλος θα εξασφαλίσει γρηγορότερα φθηνότερη ενέργεια για την αγορά της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Ο αγωγός φυσικού αερίου Μπακού (Αζερμπαϊτζάν)-Καρατσάμπεϊ (Τουρκία)-Κομοτηνή και η φυσική του προέκταση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ιταλία καθιστά τη Θράκη και την Ελλάδα κόμβο παροχής φθηνής ενέργειας με πολλαπλές θετικές συνέπειες για την οικονομία μας αλλά και την αγορά εργασίας.

Τέλος, η Θράκη θα συνεργαστεί στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας με τις αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας αναδεικνύοντας εκτός των άλλων και το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας που φιλοξενεί.
Την ίδια ραγδαία ανάπτυξη παρουσιάζει η ακριτική περιοχή και στον τομέα της βιομηχανίας και του εμπορίου, όπου σύντομα εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί μία νέα δυναμική μέσα από την εφαρμογή του καινούριου αναπτυξιακού νόμου.

Το τοπίο συμπληρώνεται από το κινητροδοτικό θεσμικό πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου που συμβάλλει στην προσέλκυση επενδύσεων. Ο νέος νόμος κινητροδοτεί προνομιακά παλιές και νέες επιχειρήσεις, χρηματοδοτεί για πρώτη φορά το εμπόριο και διασφαλίζει ένα σταθερό ευρωπαϊκό περιβάλλον ελκυστικό για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Αρκεί να προβληθούν σωστά στο εξωτερικό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής που είναι εκτός των θεσμικών κινήτρων οι υποδομές:

•    Η Εγνατία Οδός ολοκληρώνεται και μετά τη συμφωνία που υπέγραψε το Υπουργείο Εξωτερικών συμπληρώνεται με τη 2η γέφυρα στον Έβρο, η οποία ενισχύει τις προοπτικές εμπορικής και τουριστικής συνεργασίας με την τουρκική αγορά (φέτος η αύξηση των εξαγωγών μας προς Τουρκία ξεπερνά το 60%). Μετά από 9ετή καθυστέρηση άνοιξε η δίοδος Καβάλα - Δράμα - Βουλγαρία που δημιουργεί ευρωπαϊκή ενδοχώρα, ενώ εντός του έτους δημοπρατείται η δίοδος Κομοτηνή-Βουλγαρία και το 2007 δημοπρατείται η δίοδος Ξάνθη-Βουλγαρία.

•    Με την Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ) στη Μόσχα εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση που υλοποιεί τη «συμφωνία της Κομοτηνής», η οποία προβλέπει τη δημιουργία του «Δρόμου των Αργοναυτών», δηλαδή ενός οδικού δακτυλίου που θα ξεκινά από το αναβαθμισμένο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, θα διέρχεται από Κομοτηνή και Νυμφαία, θα διατρέχει όλη την Παρευξείνια Ζώνη και θα ξανακαταλήγει μέσω Τουρκίας στην Αλεξανδρούπολη δημιουργώντας μία νέα αγορά για το εμπόριο και τον τουρισμό.

•    Η γεωγραφική γειτνίαση με νέες ραγδαία αναπτυσσόμενες αγορές (Βαλκάνια, Τουρκία, Εύξεινος Πόντος)

•    Η ανθρωπογεωγραφία που διευκολύνει μεγάλες επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν στη Θράκη τα στρατηγεία τους και τα παραρτήματά τους στις γειτονικές χώρες (Πόντιοι συνομιλούν με την Παρευξείνια αγορά, Μουσουλμανική μειονότητα με την Τουρκία, Έλληνες απόφοιτοι Βαλκανικών Πανεπιστημίων και ελληνικό δίκτυο στα Βαλκάνια με χώρες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη).
   
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης παρέχει τα εχέγγυα όχι μόνο για τη σύνδεση της έρευνας με την αγορά αλλά και για την μετεξέλιξή του σε διεθνές πανεπιστήμιο που μπορεί να λειτουργεί ως κέντρο τηλεκπαίδευσης για τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, παρέχοντας ευρωπαϊκή τεχνογνωσία. Τέλος, ο εναλλακτικός τουρισμός (οικολογικός, εκκλησιαστικός, συνεδριακός, αρχαιολογικός, ορειβατικός, κυνηγητικός, κ.λπ.) αναδεικνύει ένα νέο πρότυπο διεθνή προορισμό άγνωστο μέχρι σήμερα, όμως εξαιρετικά ελκυστικό, ποιοτικό και σχετικά φθηνό.

Η κυβέρνηση Καραμανλή έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για τη Θράκη το οποίο ξεκίνησε με επιτυχία να πραγματώνει. Όσο πιο γρήγορα πραγματωθεί τόσο πιο θεαματικά θα είναι τα αναπτυξιακά αποτελέσματα για την ακριτική περιφέρεια και τα οικονομικά αποτελέσματα για την εθνική οικονομία.

Δημοσιέυθηκε στην εφημερίδα ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ στις 12/12/2006.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.