Άρθρο του Υπουργού Εσωτερικών στην εφημερίδα Real News

Το Κράτος όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τελείωσε και αυτό δημιουργεί την ανάγκη αναμόρφωσης και μετεξέλιξης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα κύρια χαρακτηριστικά του Νέου Δήμου του Μέλλοντος που θα προκύψει μέσα από τη μετάβαση που βιώνουμε, είναι:
α) Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, δηλαδή η σταδιακή απεξάρτηση των Δήμων απ’ την κρατική χρηματοδότηση που ούτως ή άλλως συρρικνώθηκε λόγω της κρίσης κατά 60% από το 2009.
β) Η σύσταση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων που θα διαμορφώνουν οι ίδιοι οι Δήμοι, την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών τους μέσα από τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας, τη δημιουργία θεσμικών εργαλείων για την επίτευξη της ευελιξίας των ΟΤΑ σε πολιτικές εξορθολογισμού και ανάπτυξης, την εξυγίανση της διαχείρισης, την πάταξη της διαφθοράς και βεβαίως τη στήριξη, στην πράξη, της Αρχής της Επικουρικότητας που αφορά και στην εφαρμογή της τυπικής δημοκρατίας.
γ) Η στήριξη και η ενίσχυση των Κοινωνικών Δικτύων των Δήμων που διεξάγουν πρωταγωνιστικά τον Πόλεμο κατά της Φτώχειας, υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις την κατάρρευση ή την αναιμία του κεντρικού Κράτους. Κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία, φροντιστήρια για τους φτωχούς. Μέριμνα για τους άστεγους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά. Μεταφορά μαθητών, θέρμανση σχολείων, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για ηλικιωμένους, διανομή προνοιακών επιδομάτων για 200 χιλιάδες καρκινοπαθείς και ΑΜΕΑ καθώς και πολλά άλλα.
δ) Η δημιουργία νέων ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιτρέψουν στους Δήμους να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα επιτυγχάνοντας έσοδα, που ενισχύουν την οικονομική τους αυτοτέλεια και κατ’ επέκταση τη διοικητική τους αυτονομία. Η αξιοποίηση και η μόχλευση της ακίνητης περιουσίας τους, η εφαρμογή των ΣΔΙΤ, η φορολογική ενημερότητα και δι’ αυτής η είσπραξη ή η ρύθμιση των οφειλών ιδιωτών προς τους Δήμους, οι έξυπνες επενδυτικές πολιτικές (στη διαχείριση απορριμμάτων, στους λαμπτήρες εξοικονόμησης, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην ελεγχόμενη στάθμευση, στη διαχείριση των κτιρίων κ.α.), η φορολογική αποκέντρωση που πάντα διεκδικούσε η ΚΕΔΕ προκειμένου να ενισχύσει τα εργαλεία των Δήμων, να αυξήσει τις αρμοδιότητες πολιτικής ευθύνης και να αποφύγει το δανεισμό που συχνά, στο τέλος, επιβαρύνει δημοσιονομικά το Κράτος.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του Νέου Δήμου του Μέλλοντος προσδιορίζουν τη σύγχρονη πολιτική, που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει σχεδιάσει και ξεκίνησε να εφαρμόζει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμβάλλοντας στην κατοχύρωση του νέου της ρόλου. Αυτές οι θεσμικές και τεχνικές αλλαγές, αν συνδυασθούν με αποδοχή της πρότασης για ενιαίο ψηφοδέλτιο δημοτικών συμβούλων, εφόσον αυτό γίνει δεκτό απ’ τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσουν τον αρτηριοσκληρωτικό κομματικό εναγκαλισμό και τα τοπικά κυκλώματα. Παράλληλα, θα δώσουν την ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν αξιοκρατικά νέες προσωπικότητες, να δικαιωθούν οι ικανοί και έντιμοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες και να αποκατασταθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης ως μήτρας της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της ποιοτικής δημοκρατίας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.