Άρθρο για το Περιοδικό «Διπλωματία»

Ο κεντρικός στόχος της εκπαιδευτικής μας στρατηγικής είναι να μετεξελίξει τη χώρα μας από χώρα «αιμορραγίας εγκεφάλων» και διαρροής φοιτητών σε Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο. Μέσα από αυτή την μετεξέλιξη θα επιτευχθούν δυο αποτελέσματα.

Πρώτον, θα δημιουργηθεί μια εναλλακτική πηγή για την οικονομία μας από την προσέλκυση ξένων φοιτητών στην χώρα μας όπου θα τους παρέχεται φρέσκια ελληνοευρωπαϊκή τεχνογνωσία και δεύτερον, θα ισχυροποιηθεί η διεθνής μας θέση, διότι όλοι αυτοί οι οποίοι θα μετέχουν της ελληνικής παιδείας, θα γαλουχούνται από τις αρχές και τις αξίες του σύγχρονου πολιτισμού μας και θα σχηματοποιούν ένα νέο διεθνές φιλελληνικό ρεύμα, κάτι που είναι απαραίτητο για να μπορεί η Ελλάδα να κερδίζει τις διεθνείς μάχες και να παίζει έναν ρόλο πρωταγωνιστικό στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στον κόσμο.

Ο στόχος αυτός επιδιώκεται μέσα από την αναβάθμιση και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ΑΕΙ. Η εφαρμογή του νόμου πλαισίου που δημιουργεί μεγαλύτερη αυτονομία στα Ιδρύματα, περισσότερη διαφάνεια στη διαχείριση των οικονομικών τους πόρων, εφαρμοσμένη δημοκρατία στην λειτουργία τους και έμπρακτη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, συνδυασμένη με το νέο νόμο για τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, ενισχύει αυτή την εξωστρέφεια που είναι o επιδιωκόμενος στόχος.

Ο νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά μάλιστα, προβλέπει τη δυνατότητα τα ελληνικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ να δημιουργούν παραρτήματα προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και εκτός συνόρων της χώρας, όχι μόνο προς όφελος των ομογενών, αλλά και προς όφελος ξένων φοιτητών. Επίσης, ευνοεί τη σύμπραξη και τη συνεργασία με ξένα ΑΕΙ, την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων, εκπαιδευτικών ή ερευνητικών, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και επιστημονικού δυναμικού.

Τέλος, ο ίδιος στόχος επιδιώκεται και στον χώρο της μη τυπικής εκπαίδευσης, της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, με την θεσμοθέτηση των κολλεγίων και των Εργαστηρίων Ελευθέρων Σπουδών, τα οποία ούτως ή άλλως προσελκύουν σημαντικό αριθμό σπουδαστών από τις γειτονικές χώρες, που έχουν τη δυνατότητα να μάθουν κάποια τέχνη στην Ελλάδα την οποία θα ασκήσουν αργότερα στη δική τους χώρα.

Σταδιακά, δηλαδή,  επιτυγχάνουμε μέσα απ’ αυτές τις νέες τομές και τις αλλαγές που γίνονται στο θεσμικό πλαίσιο, πρώτον να προσελκύονται φοιτητές από το εξωτερικό για να σπουδάσουν στην Ελλάδα και δεύτερον να ωφελούνται τα δημόσια Πανεπιστήμια και ΤΕΙ από δίδακτρα που τα ίδια μπορούν να εισπράττουν όταν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, από τα οποία δημιουργούν εναλλακτικά έσοδα, που επιτρέπουν και στα προπτυχιακά τους Τμήματα ν’ αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται συνεχώς.

Τέλος, ο νόμος που ψηφίστηκε για την έρευνα και την τεχνολογία διευκολύνει τη σύμπραξη των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τα Ερευνητικά Κέντρα και την αγορά εργασίας, στον τομέα της σύγχρονης έρευνας και της καινοτομίας, κάτι που καθιστά το επιστημονικό δυναμικό της χώρας συμπρωταγωνιστή στη διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής για την καινοτομία και την έρευνα, και δημιουργεί ένα πρόσθετο εναλλακτικό έσοδο για τα ΑΕΙ που τους επιτρέπει ν’ αναπτυχθούν με ταχύτερους ρυθμούς χωρίς να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αιχμή του δόρατος σε όλη αυτή την προσπάθεια της εξωστρέφειας, που στοχεύει στο να προσελκύσει τους ξένους φοιτητές να σπουδάσουν στην Ελλάδα, είναι το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο από φέτος άρχισε να λειτουργεί το πρώτο διεθνές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με επιτυχία, ενώ τον Ιανουάριο ξεκινά άλλα δύο διεθνή προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο ουσιαστικά κινείται καινοτόμα και δείχνει το δρόμο και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να βαδίζουν όλα τα υπόλοιπα Ανώτατα Ιδρύματα της χώρας για να καταστεί η Ελλάδα σημαντικό Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο. Παρέχοντας ολοκληρωμένη παιδεία, που επικαιροποιεί και ισχυροποιεί τον ρόλο που μπορεί να παίξει ο σύγχρονος πολιτισμός μας, ωφελεί την οικονομία μας και ενισχύει τη διεθνή μας θέση. 

Δημοσιέυθηκε στο περιοδικό «ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ» στις 24/9/2008.


Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.