Ερώτηση για τις επιστροφές ΦΠΑ σε Καπνοπαραγωγούς για τα διαχειριστικά έτη 2003-2009

Αθήνα, 03 Φεβρουαρίου 2011

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ τον υπουργό Οικονομικών

 

ΘΕΜΑ: «Πρόβλημα με τις επιστροφές Φ.Π.Α σε καπνοπαραγωγούς για διαχειριστικά έτη 2003-2009»

Στο πλαίσιο φορολογικών ελέγχων που διενεργούν διάφορες Δ.Ο.Υ (μέχρι στιγμής στη Δυτική Ελλάδα π.χ. Δ.Ο.Υ Αγρινίου, Δ.Ο.Υ Μεσολογγίου, με προοπτική να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές), σε αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α και ως επί το πλείστον καπνοπαραγωγούς οι οποίοι καλούνται να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει ως επιστροφή Φ.Π.Α με τους εκάστοτε ισχύοντες κατ΄ αποκοπή συντελεστές με το σκεπτικό ότι αντιστοιχούν στο ποσό της κοινοτικής επιδότησης που έχουν εισπράξει για την παραγωγή καπνού.

Επειδή, η διαδικασία επιστροφής του Φ.Π.Α στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α με τους κατ΄ αποκοπή συντελεστές δεν έχει τροποποιηθεί και συνεχίζει να ισχύει Ε.Δ.Υ.Ο ΠΟΛ. 41/3.2.1988 Εγκύκλιος διαταγή του Υπουργείου Οικονομικών.

Επειδή, τα ποσά που προκύπτουν προς καταλογισμό (μαζί με τα προβλεπόμενα πρόστιμα) ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες Ευρώ για κάθε αγρότη, δεδομένου ότι η αξία της κοινοτικής επιδότησης στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι αναλογικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αξία των αγροτικών προϊόντων και θα επιφέρει δυσανάλογα μεγάλο οικονομικό βάρος ακόμη και στους ελάχιστους εναπομείναντες καπνοπαραγωγούς αλλά και στους άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Επειδή, δεν συνάδει με την αρχή της χρηστής διοίκησης η πρακτική των Δ.Ο.Υ στην αρχή να προβαίνουν (μετά από συνοπτικό έλεγχο) όπως άλλωστε προβλέπει και η προαναφερόμενη εγκύκλιος, στην επιστροφή του Φ.Π.Α με τους κατ΄ αποκοπή συντελεστές στο σύνολο του ποσού που αντιστοιχεί τόσο στην εμπορική αξία των αγροτικών προϊόντων όσο και στο ποσό της κοινοτικής επιδότησης, και εκ των υστέρων να ζητά από τους αγρότες να επιστρέψουν τα εν λόγω ποσά και μάλιστα με τα επιβαλλόμενα πρόστιμα.

Επειδή, οι οδηγίες που δίδονταν κατά καιρούς από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών σε σχετικά ερωτήματα των Δ.Ο.Υ ουδέποτε αναφέρθηκαν σε αναστολή της επιστροφής του Φ.Π.Α με τους κατ΄ αποκοπή συντελεστές στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, για τα ποσά που αναλογούν στην αξία των κοινοτικών επιδοτήσεων δεδομένου ότι με αυτό τον τρόπο θα αφαιρούσαν από τους αγρότες ένα σημαντικό μέρος του εισοδήματός τους και για το οποίο θα έπρεπε να εξευρεθούν άλλοι πόροι αναπλήρωσης.

Επειδή, η ενέργεια αυτή αναμένεται να επιφέρει βαρύτατο πλήγμα σε έναν σημαντικό κλάδο της Ελληνικής οικονομίας, ο οποίος προσπαθεί να επιβιώσει κάτω από τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες της παρούσας οικονομικής συγκυρίας.

Επειδή, οι έλεγχοι αυτοί πρόκειται να επεκταθούν στο σύνολο των αγροτών του ειδικού καθεστώτος (παραγωγοί βαμβακιού, εσπεριδοειδών, βιομηχανικής ντομάτας, κ.λ.π.)

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Πώς είναι δυνατόν μια ευνομούμενη Πολιτεία να ζητά, μετά από δέκα χρόνια, από χιλιάδες αγρότες να επιστρέψουν ποσά τα οποία έχουν εισπράξει ως επιστροφή Φ.Π.Α., σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και τις εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών;

2. Θα προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες ώστε να σταματήσει το φορολογικό pogrom εις βάρος των αγροτών του ειδικού καθεστώτος, με δεδομένο ότι τα παραστατικά της επιστροφής του Φ.Π.Α. είναι πραγματικά και είναι παράλογο να ζητά από τους αγρότες το υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψουν το εισπραχθέντα Φ.Π.Α. με τα υπέρογκα πρόστιμα;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας
Βαγιωνάς Κωνσταντίνου Γεώργιος
Γιαννόπουλος Λάμπρου Αθανάσιος
Δερμεντζόπουλος Χρήστου Αλέξανδρος
Ζώης Κωνσταντίνου Χρήστος
Καραγκούνης Ανδρέα Κωνσταντίνος
Καράογλου Γεωργίου Θεόδωρος
Καρασμάνης Αθανασίου Γεώργιος
Καριπίδης Δημητρίου Αναστάσιος
Κασαπίδης Δημοσθένη Γεώργιος
Κόλλιας Ταξιάρχη Κωνσταντίνος
Κόλλια-Τσαρουχά συζ. Χρήστου Μαρία
Κοντός Ευστρατίου Αλέξανδρος
Κουκοδήμος Γεωργίου Κωνσταντίνος
Κωνσταντινίδης Γεωργίου Ευστάθιος
Λέγκας Σωτηρίου Νικόλαος
Λεονταρίδης Χρήστου Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ιωάννη Νικόλαος
Παπαδόπουλος Γεωργίου Μιχάλης
Παπασιώζος Χρήστος Κωνσταντίνος
Σαλμάς Γεωργίου Μάριος
Σταϊκούρας Κωνσταντίνου Χρήστος
Σταμάτης Γεωργίου Δημήτριος
Στυλιανίδης Στυλιανού Ευριπίδης
Ταλιαδούρος Αθανασίου Σπυρίδων
Τζηκαλάγιας Γεωργίου Ζήσης
Τζίμας Γεωργίου Μαργαρίτης
Τσουμάνης Αχιλλέα Δημήτριος
Χαλκίδης Γεωργίου Μιχαήλ
Χαρακόπουλος Παντελή Μάξιμος

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.