Τοποθέτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής κατά την ενημέρωση από την Αν. Υπουργό

Τοποθέτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλή κατά την ενημέρωση από την Αν. Υπουργό

Καταρχήν, κυρία Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, ευχαριστούμε για τη σημερινή πρωτοβουλία ενημέρωσης η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική για μας, διότι τα στοιχεία που μας δίνετε μας επιτρέπουν να διαμορφώσουμε την τακτική και τη στρατηγική μας και σε επίπεδο πολιτικών ομάδων.
Θεωρώ ότι το 2001 χάθηκε μια πολύ σημαντική ευκαιρία για την Ευρώπη στη Συνέλευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η προσπάθεια των ευρωπαϊστών, αυτών που πιστεύουν, όπως και εμείς, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, να βρουν μια συμβιβαστική λύση με τους ευρωσκεπτικιστές, τους οδήγησε σε συστημική υποχώρηση και, ενώ κατά τη μετεξέλιξη των συνθηκών υιοθετήθηκε η Νομισματική Ένωση, δεν προωθήθηκαν, παράλληλα, δύο αναγκαία εργαλεία: η οικονομική και η δημοσιονομική ένωση, που, εν τέλει, οδηγούν και στην πολιτική ένωση που είναι το κοινό όραμα και των θεμελιωτών της Ε.Ε., της ενωμένης Ευρώπης. Ουσιαστικά, πήγαμε στο τρίτο σκαλοπάτι, χωρίς να έχουμε προκατασκευάζει το πρώτο και το δεύτερο. Προετοιμάσαμε το ευρωπαϊκό «σκάφος» για ένα ταξίδι σε ήρεμα νερά. Τώρα λοιπόν που βρισκόμαστε ενώπιον μιας μεγάλης καταιγίδας, το «σκάφος» δεν διαθέτει τα απαιτούμενα εργαλεία για να αποφύγει τους κινδύνους κι έτσι καθίστανται περισσότερο αναγκαίες από ποτέ μεταβολές οι οποίες είναι βίαιες και επικίνδυνες. Είναι επικίνδυνες ακόμα και για τη διάσπαση της ευρωζώνης ή της Ε.Ε. Αλλά, δυστυχώς, είναι αναγκαίο να πάρουμε το απαιτούμενα ρίσκο.
Πριν από μερικές μέρες είχα την ευκαιρία να βρεθώ στη πρωτοβουλία του «Club 27». Μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ του κ. Σαρκοζί και της κυρίας Μέρκελ, στο χώρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και να συναντήσω στο περιθώριο την κυρία Μέρκελ, αλλά να ακούσω και την προσωπική της ανάλυση για τα ζητήματα στα οποία αναφερθήκατε και πως αυτή αποτυπώνεται σε ένα «οικογενειακό» πολιτικά και ιδεολογικά περιβάλλον, που βεβαίως οι γλώσσες είναι πιο «λυμένες». Μου δημιουργήθηκαν αρκετές απορίες, δεν είχα την ευκαιρία να τις θέσω όλες προς απάντηση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να απασχολήσουν το συλλογικό διαλογισμό μας ενόψει της διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής προς αυτή την κατεύθυνση. Τις διατυπώνω, αν θέλετε, και με τη μορφή ερωτήσεων προς εσάς, για να δούμε μήπως πρέπει πάνω σε αυτές να οικοδομήσουμε μια εθνική στρατηγική.
Αναφερθήκατε, για παράδειγμα, στην εμπλοκή, το είπε και η κυρία Μέρκελ, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στα ζητήματα αξιολόγησης συμπεριφοράς ή των επιδόσεων των κρατών-μελών της ευρωζώνης. Εκεί, το ανοιχτό ερώτημα είναι: αυτό το ποινολόγιο συμμόρφωσης που θα επιβληθεί μέχρι πού μπορεί να φτάσει; Μέχρι και σε απόφαση εξόδου ενός κράτους-μέλους από την Ευρωζώνη; Η απόφαση αυτή θα προϋποθέτει την αρχή της ομοφωνίας ή μπορεί να επιβάλλεται διά πλειοψηφίας; Καίριο ζήτημα που απασχολεί σαφώς την ελληνική προοπτική.
Είπατε και εσείς, επαναλαμβάνω και εγώ, γιατί έχει ιδιαίτερη σημασία, ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται αυτή η μεταβολή μέσα από συμφωνίες, συνθήκες οι οποίες θα επικυρωθούν από τα Εθνικά Κοινοβούλια, ξεφεύγει από την πεπατημένη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εδώ παραμένει το ερώτημα: αυτές οι αποφάσεις αλλαγής θα παίρνονται ή θα παρθούν με ομοφωνία ή θα παρακαμφθεί η αρχή της ομοφωνίας και θα πάμε ουσιαστικά σε μια επιτηδευμένη πλειοψηφία;
Τίθεται το ζήτημα του ευρωομολόγου από δικής μας πλευράς ή από άλλα κράτη μέλη;
Η παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο χώρο της ρυθμιστικής πολιτικής της Ευρωζώνης δεν αποτελεί αυτοπαραίτηση από την αναγκαιότητα διαμόρφωσης ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα έχει την αντίστοιχη εμπειρία-τεχνογνωσία και θα παρέχει και την αντίστοιχη υποστήριξη εντός της ευρωπαϊκής οικογένειας;
Διότι σε μία σειρά από ζητήματα γνωρίζετε ότι υπάρχουν και ανταγωνιστικά συμφέροντα, όχι μόνο συνασπιζόμενα συμφέροντα μεταξύ του ευρώ και της Ευρώπης, του δολαρίου και της Αμερικής. Όταν, λοιπόν, είναι ανοιχτή η πόρτα, ενδεχομένως αυτό σε κρίσιμα ζητήματα να γεννήσει προβλήματα.
Ένα άλλο ζήτημα το οποίο εγώ το έθεσα και δεν ξέρω αν τέθηκε σε επίπεδο διακρατικό, είναι ότι όλοι οι οίκοι αξιολόγησης που αυτή τη στιγμή κατατροπώνουν τις πολιτικές κυβερνήσεις είναι αμερικανικοί. Δεν υπάρχει αναγκαιότητα να δημιουργηθεί και ένας ευρωπαϊκός οίκος αξιολόγησης, ο οποίος με ισοδύναμη αξιοπιστία να μπορεί να αξιολογεί την πορεία της οικονομίας των άλλων κρατών πλην της Ε.Ε.; Πρέπει να επέλθει ισορροπία, διότι στην Αμερική η κοπή νομίσματος, δηλαδή το πληθωριστικό δολάριο τριών τρις, δεν επηρέασε την έξυπνη εξωτερική τους πολιτική. Αντιθέτως, η προσπάθεια ενδυνάμωσης του δολαρίου δημιούργησε μία κρίση στο ευρώ, έκανε μία «εξαγωγή κρίσης» την οποία η χώρα μας κινδυνεύει να πληρώσει πολύ ακριβά.
Τέλος, ακούστηκε τις τελευταίες μέρες ένα σενάριο ότι 6 μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου προσφέρθηκαν να δανείσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε δολλάρια για να λύσουν το πρόβλημα της ρευστότητάς της.
Πώς αξιολογείτε εσείς αυτή την πρόταση, η οποία ενδεχομένως να λύνει το ζήτημα της κρίσης στην ευρωπαϊκή περιφέρεια μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Είναι βέβαιο όμως ότι διασώζει το δολάριο. Αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό. Είναι βέβαιο, όμως, ότι υποτάσσει το ευρώ στο δολάριο.
Επίσης, έχει ενδιαφέρον να δούμε αν τελικώς προχωρήσουμε σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, όπου οι αποφάσεις δεν παίρνονται ομόφωνα, αλλά δια ενισχυμένης πλειοψηφίας, τι πιθανότητες θα είχε να προχωρήσει αυτή η πρόταση που ανέφερα προηγουμένως για το ευρωομόλογο ή αν θέλετε για το κόψιμο νέου χρήματος σε επίπεδο Ευρώπης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε εποχικά την κρίση, χωρίς να εκτραπούμε όμως από μία λογική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική.
Αυτά είναι μερικά ζητήματα τα οποία τα θέτω μαζί με μία επισήμανση, την οποία εγώ, όπου χρειάστηκε διεθνώς την έχω κάνει και νομίζω ότι ήταν ένα καλό επιχείρημα στα χέρια και στο λόγο των ευρωπαϊστών, ότι πριν από ενάμιση χρόνο περίπου βιώσαμε την ουσιαστική άναρχη πτώχευση της πολιτείας της Καλιφόρνια στις ΗΠΑ.
Δεν είδαμε, όμως, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ να συζητά καν να βγάλει ένα αστεράκι από την αμερικανική σημαία. Γιατί, λοιπόν, τίθεται αντίστοιχο ζήτημα για την Ευρώπη και μάλιστα από πολιτικούς που δηλώνουν φανατικοί ευρωπαϊστές και απειλείται η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη;
Αυτό το λέω ως επιχείρημα το οποίο νομίζω ότι έχει και μία συναισθηματική φόρτιση και ένα ρεαλισμό τουλάχιστον μεταξύ ευρωπαϊστών.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.