Skip to Navigation

Περιοδεία στον Πειραιά

Λέξεις κλειδιά: Πειραιάς | ΟΣΚ
Σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο βρίσκεται σε υλοποίηση από το 2004 μέχρι σήμερα, σχεδιάζονται και υλοποιούνται, 80 σχολικές μονάδες συνολικού προϋπολογισμού 167 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να καλύψει λάθη και παραλείψεις πολλών δεκαετιών και να θεραπεύσει κακές καταστάσεις που έχουν οδηγήσει σε βάλτωμα την εκπαιδευτική διαδικασία στην περιοχή, η οποία τώρα αρχίζει πια ν’ αναβαθμίζεται και να βελτιώνεται σημαντικά, προσαρμοζόμενη στα σύγχρονα δεδομένα. 

Συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν και παραδόθηκαν στη Ν.Α.Πειραιά 20 νέα διδακτήρια με 288 αίθουσες  διδασκαλίας, ενώ αναβαθμίστηκαν 12 σχολικές μονάδες με 64 αίθουσες διδασκαλίας. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των έργων ανέρχεται σε 51.461.815,40 εκ.ευρώ.  Σήμερα, βρίσκονται ήδη υπό κατασκευή και αναβάθμιση, έργα προϋπολογισμού 50.6 εκ.ευρώ που αφορούν 20 σχολικές μονάδες με 266 αίθουσες διδασκαλίας ενώ σε φάση μελέτης βρίσκονται 27 ακόμα σχολεία συνολικού προϋπολογισμού 58 εκ. ευρώ περίπου και 97 οικόπεδα σε διαδικασία απόκτησης.

Ειδικά στον Δήμο Πειραιά, βρίσκεται υπό υλοποίηση σημαντικό πρόγραμμα σχολικών υποδομών, ύψους 51.4 εκ. ευρώ, που αφορά 28 σχολικές μονάδες του Δήμου και 174 αίθουσες διδασκαλίας, τόσο νέες κατασκευές όσο και αναβαθμίσεις. Ο αριθμός αυτός βέβαια, θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος, εάν ο Δήμος μπορούσε να μας εξασφαλίσει περισσότερα οικόπεδα για σχολεία. Προς το παρόν, 32 οικόπεδα βρίσκονται σε φάση απόκτησης από τον ΟΣΚ.
Η δραστηριότητά μας αυτή, είχε σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της διπλοβάρδιας την τελευταία τετραετία. Ας σημειωθεί ότι, από 6.87% το 2004, η διπλοβάρδια έπεσε  σήμερα το 3.7% σε Νομαρχιακό επίπεδο, ενώ, στον Δήμο Πειραιά, από 7.5% που ήταν το 2004, σήμερα αγγίζει μόνο το 1.8%. Στόχος μας είναι, στο πλαίσιο του πενταετούς προγράμματος 2008-2012, να εξαλειφθεί πλήρως η διπλοβάρδια, σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Παρ’ ότι πολλά από τα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Δήμαρχος δεν αφορούν τις κατά νόμον αρμοδιότητες του Υπουργείου Παιδείας αλλά μας ενδιαφέρουν και μας ευαισθητοποιούν, θέλω πρώτα απ’ όλα να πω ότι, εκτός των χρημάτων που πήρατε από το Υπουργείο Εσωτερικών, εμείς προτιθέμεθα μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων να υπογράψουμε μαζί σας προγραμματική συμφωνία για  1,5 εκατομμύριο ευρώ, χρήματα που θα μπορέσετε να τα χρησιμοποιήσετε για την αναβάθμιση υφισταμένων σχολικών υποδομών. Αυτή είναι η δυνατότητά μας μέσα από την νοικοκυρεμένη διαχείριση που κάναμε στις κρατικές δαπάνες.

Επίσης, σε ότι αφορά τη Ράλλειο Σχολή θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στις 3 Οκτωβρίου δημοπρατείται αυτό το μεγάλο έργο συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ. Σε χρόνο ρεκόρ, 15 μήνες, έχει ολοκληρωθεί και η σχετική μελέτη. Προχωρούμε επομένως στην δημοπράτηση και έτσι ο Πειραιάς αποκτά αυτό το στολίδι, το οποίο θεωρούμε ότι είναι το μεγαλύτερο σχολείο που κατασκευάζεται στην Ελλάδα και είναι και πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο που μπορεί ν’ αποτελέσει μοντέλο προς μίμηση για άλλες περιοχές, ώστε να βάλουμε την τεχνογνωσία που έχουμε αποκτήσει σε συνεργασία με πέντε Πολυτεχνεία της χώρας, με το ΚΑΠΕ και με το ΤΕΕ και στα  υπόλοιπα σχολεία, δείχνοντας πώς πρέπει να είναι το σύγχρονο οικολογικό βιοκλιματικό σχολείο.

Παράλληλα, έχουμε ήδη υπογράψει μια προγραμματική συμφωνία 6 εκατ. ευρώ με τη Νομαρχία Πειραιά, προκειμένου να διαμορφωθούν κατάλληλα οι αύλειοι χώροι σε 15 σχολεία. Είναι η πρώτη προγραμματική συμφωνία τέτοιου τύπου που υπογράφεται στη χώρα και αφορά στους αύλειους χώρους. Είναι επομένως μια πιλοτική συμφωνία η οποία αν θα έχει θετικά αποτελέσματα σίγουρα θ’ αναπαραχθεί και σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδος και κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα που παρατηρείται πρόβλημα στέγης.

Τέλος, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, επιδιώκοντας να συνδυάσει την παιδεία με τον αθλητισμό, που κατά τη γνώμη μου είναι αλληλένδετα, έχει εξαγγείλει την κατασκευή 103 κλειστών γυμναστηρίων συνδεδεμένων με σχολικές μονάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Εμείς έχουμε διασφαλισμένες πιστώσεις κι είμαστε έτοιμοι ν’ ανταποκριθούμε. Υποδείξτε μας το οικόπεδο και θα προχωρήσουμε σε δέσμευση των πιστώσεων για την κατασκευή και κλειστού γυμναστηρίου στον Πειραιά.

Κύριε Δήμαρχε, από την αρχή της κουβέντας θέσατε ένα πλαίσιο με το οποίο συμφωνώ, ότι ο χώρος της εκπαίδευσης δεν πρέπει να είναι χώρος αντιπαράθεσης και αντιδικίας, καθώς αφορά τη νέα γενιά και εκεί πρέπει να κάνουμε άθροισμα δυνάμεων. Θέλω να ξέρετε ότι είμαστε εδώ για να συντονίσουμε τις προσπάθειες, να αθροίσουμε τις δυνάμεις και να παράξουμε αποτελέσματα. Ούτε για λόγους εντυπώσεων είμαστε εδώ, ούτε για λόγους μικροκομματικής λογικής».