Ομιλία στη Βουλή στη Συζήτηση του Σχεδίου Νόμου για τις Ένοπλες Δυνάμεις

 

 

Δείτε το 1ο Μέρος της Ομιλίας.
Δείτε το 2ο Μέρος της Ομιλίας.

 

 

 

 

Αθήνα, 14/09/2010

 

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ο λόγος σας ήταν γλαφυρός, αλλά θα μου επιτρέψετε να επισημάνω ότι ήταν παραπειστικός, διότι επιδίωξε να φωτίσει κάποιες νομικές ίσως πλευρές του σχεδίου νόμου που καταθέτετε και να συσκοτίσει κάποιες αμιγώς πολιτικές που έχουν να κάνουν με την ανάπτυξη, την αποτελεσματικότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θα μου επιτρέψετε η αφετηρία της δικής μας σκέψης να είναι διαφορετική και να ξεκινήσει από την κεντρική ιδέα στην οποία βάσισε ο Πρωθυπουργός σας και η δική σας Κυβέρνηση την όποια πολιτική βιώνουμε σήμερα ως νομοθετική πρωτοβουλία που γίνεται εν τέλει δια κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας νόμος του κράτους. «Λεφτά υπάρχουν, λεφτά υπάρχουν, λεφτά υπάρχουν». Επαναλαμβανόμενα ο Γιώργος Παπανδρέου έλεγε πριν τις εκλογές «λεφτά υπάρχουν». Σήμερα και μ' αυτό το σχέδιο νόμου αναδεικνύεται μία -τολμώ να πω- επικίνδυνη νοοτροπία αυτής της Κυβέρνησης, η οποία επιβεβαιώνει τους φόβους και τις επιφυλάξεις που η δική μας παράταξη επισήμανε και διατύπωσε εδώ στην Εθνική Αντιπροσωπεία, όταν ψηφιζόταν το περίφημο μνημόνιο.

Εσείς, κύριε Υπουργέ, με έναν έντεχνο νομοτεχνικά τρόπο επιδιώκετε να συγκαλύψετε τη μετακίνηση του κέντρου βάρους των αποφάσεων ακόμα και στον ευαίσθητο χώρο της εθνικής άμυνας και ασφάλειας από τα εθνικά στα διεθνή κέντρα.

Και θα σας αποδείξω τι εννοώ, ξεκινώντας από τρεις απλές και ξεκάθαρες επισημάνσεις. Είναι σαφές τώρα μετά από αρκετούς μήνες ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ήταν συνειδητή επιλογή της Κυβέρνησής σας και του Πρωθυπουργού. Μίλησε εξ αρχής, από την πρώτη στιγμή ο Γιώργος Παπανδρέου για Κυβέρνηση περιορισμένης ευθύνης. Όλοι το θυμόμαστε. Επαναλήφθηκαν κατά κόρον τα περί Κυβέρνησης περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Δεν δανείστηκε, όταν τα spreads ήταν 150 μονάδες και σήμερα έφθασαν να είναι 1.000 μονάδε. Μίλησε για φορολόγηση των καταθέσεων το οικονομικό επιτελείο και έχασε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πάνω από 29 δισεκατομμύρια ευρώ καταθέσεις. Αρνήθηκε ρητά το δανεισμό πρόσθετα 25 δισεκατομμυρίων με χαμηλό επιτόκιο από τις διεθνείς αγορές πριν να μπούμε στο Μηχανισμό Στήριξης για να συνειδητοποιήσουμε εκ των υστέρων πόσο πολύτιμα ήταν αυτά τα χρήματα που τότε έτσι αλαζονικά τα έσπρωχνε μακριά, διότι συνειδητά ήθελε να μας οδηγήσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μίλησε ο Υπουργός Οικονομικών για Τιτανικό και συκοφάντησε την προηγούμενη πορεία της χώρας μας με τις προσπάθειες που έκαναν οι παλαιότερες Κυβερνήσεις, απαξιώνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο την πιστοληπτική μας ικανότητα από τις διεθνείς αγορές. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. συνειδητά μας οδήγησε στην υπογραφή του μνημονίου και στον μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με ένα καταστροφικό μείγμα πολιτικής το οποίο συνδιαμόρφωσε με τη δική της πολιτική και ευθύνη αυτή η Κυβέρνηση. Και το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει η ανάπτυξη, να πέσουμε σε μία μόνιμη ύφεση, να εκτιναχθεί η ανεργία από το 8% στο 14% και στο 18% όπως λέγεται, να εκτιναχθούν τα spreads, να την πληρώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, τα μεσαία και τα φτωχά εισοδήματα, να στεγνώσει η αγορά από ρευστότητα, να χαθεί κάθε ελπίδα από την ελληνική αγορά και από την ελληνική κοινωνία.

Και, παρά τα τόσα μέτρα, σήμερα που μιλάμε, καταγράφεται το φετινό Αύγουστο ότι υπολειπόμεθα σε έσοδα κατά 2,9 δισεκατομμύρια από τον περισινό Αύγουστο που η δική μας κυβέρνηση δεν είχε προλάβει και δεν είχε αφεθεί από την αντίδρασή σας να πάρει τα απαιτούμενα μέτρα. Ουσιαστικά δικαίωσε με τη συνειδητή της επιλογή η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. την άποψη του Πρωθυπουργού, ότι είμαστε μία χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.

Δεύτερη επισήμανση. Πρόσφατα ένας συνάδελφος Ευρωβουλευτής της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο άσκησε κριτική στον κ. Μπαρόζο κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν συνεκτιμά τις αμυντικές δαπάνες της Ελλάδος ως κοινό κόστος και δεν αντιμετωπίζει τις απειλές πολέμου που εκτοξεύονται από τη γείτονα, δεν λαμβάνει υπόψη στην αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας αυτή τη διάσταση την οποία αντιμετωπίζει μόνο η Ελλάδα η οποία ζει κάτω από την απειλή του casus belli. Σε αυτό προσθέστε δύο ακόμη στοιχεία τα οποία εβίωσα ως Υφυπουργός Εξωτερικών. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση που προσφέρει δύο χρόνια δωρεάν παροχές υγείας στους λαθρομετανάστες και στους νόμιμους μετανάστες. Επίσης προσφέρει για πάρα πολλά χρόνια, όσο χρειάζεται η βασική εκπαίδευση, παροχές παιδείας στα παιδιά των νομίμων μεταναστών αλλά και των λαθρομεταναστών. Όλα αυτά, οι αμυντικές δαπάνες και οι δαπάνες για τη λαθρομετανάστευση και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε επειδή είμαστε ακριτικό σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προσμετρώνται στην αναπτυξιακή βοήθεια του ΟΟΣΑ.

Και αντί να επισημανθεί αυτό από την Ελληνική Κυβέρνηση και να δώσει εκεί την διπλωματική μάχη για να αναγνωριστούν αυτά ως ελαφρυντικά στην αποτίμηση της εθνικής οικονομίας, η Κυβέρνηση ασχολείτο και σε ελληνικό και σε διεθνές επίπεδο με το πως θα συκοφαντήσει την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ωραιοποιήσει τα οποιαδήποτε αναμενόμενα λογιστικά αποτελέσματα μετά από μία χρονιά οικονομικής δράσης η οποία προηγουμένως είχε συκοφαντηθεί. Και δεν έβλεπε ότι με αυτό μπλέκει και η ίδια σε μία ατέρμονη διαδρομή προς τα κάτω.

Τρίτη επισήμανση. Ήρθε πρόσφατα ο κ. Ερντογάν στην Ελλάδα και τον υποδεχθήκαμε όλοι μαζί. Είχε έρθει και επί των ημερών μας και τον είχα συνοδεύσει στη Θράκη. Ήταν μία επιτυχής επίσκεψη η οποία εδραίωσε τις σχέσεις ισοτιμίας, συνεργασίας μεταξύ των δύο κρατών. Αλλά, εμείς πήραμε συγκεκριμένα μετρήσιμα αποτελέσματα με δηλώσεις του ιδίου, που σέβονταν το ελληνικό δίκαιο και τη συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στη Μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Κυρίως εξέπεμπε και ο ίδιος ένα μήνυμα αισιοδοξίας για τις διμερείς σχέσεις. Τώρα τι μας είπε; Μας είπε, παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού, κοιτάξτε να κάνουμε μία φιλική συμφωνία, εμείς θα πετάμε με τα αεροπλάνα μας επάνω από τον δικό σας εναέριο χώρο, αλλά θα σας κάνουμε τη χάρη να μη φέρουν βόμβες. Δηλαδή, θα μπαίνουμε στο σπίτι σας με περίστροφο όποτε θέλουμε, χωρίς να μας καλείτε, χωρίς να χτυπάμε το κουδούνι, αλλά θα σας κάνουμε και ρουσφέτι που δεν θα έχει το περίστροφο μέσα σφαίρες. Σοβαρή κατάκτηση! Δείγμα της εθνικής μας πολιτικής. Όμως η απειλή παραμένει, κύριε Υπουργέ, και το ξέρετε και είναι ζωντανή ώσπου να αρθεί.

Και τι είναι αυτό που κατοχυρώνει την άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδος έναντι αυτής της διεθνούς και της διμερούς πραγματικότητας; Ο σύγχρονος αξιόμαχος ελληνικός στρατός. Και τι κάνει η Κυβέρνηση γι’ αυτό; Καθιστά τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις θύμα του μνημονίου και του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, που πριν από μερικές ημέρες ο κ. Λοβέρδος το έκανε νόμο του κράτους. Και έρχονται οι μάχιμοι αξιωματικοί, οι υπερήφανοι Έλληνες αξιωματικοί να πληρώσουν το τίμημα αυτής της περιοριστικής πολιτικής. Τα πήρατε από τους συνταξιούχους, από τους μισθωτούς, από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και έρχεστε τώρα να βάλετε τους Έλληνες αξιωματικούς που παίζουν κορώνα-γράμματα τη ζωή τους κάθε ημέρα επάνω από τους ελληνικούς ουρανούς να πληρώσουν το τίμημα αυτής της περιοριστικής πολιτικής στην οποία εσείς συνειδητά μας οδηγήσατε ενώ υπήρχε εναλλακτικός δρόμος.

Δηλαδή, εφαρμόζετε λογιστικές λογικές οι οποίες υπαλληλοποιούν πλήρως το έμψυχο δυναμικό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Σκοτώνετε την ιεραρχία, υποβαθμίζετε το αξιόμαχο, πληγώνετε την αξιοκρατία, καταστρέφετε την πειθαρχία και βεβαίως θίγετε άμεσα και εξουθενώνετε την αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων. Τίθενται ορισμένα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις ευθύνης.

Πρώτο ερώτημα. Εσείς και εμείς και όλοι μας οι πολιτικοί, δεν γνωρίζουμε καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να είναι αποτελεσματικός ο στρατός. Το γνωρίζει η κορυφή των ενόπλων μας δυνάμεων, την οποία εμπιστευόμαστε. Γιατί δεν την ακούσατε κύριε Υπουργέ; Γιατί γράψατε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας τις εισηγήσεις που σας έθεσαν; Γιατί αυτό που τελικά εκπονήσατε, είναι παντελώς διαφορετικό από αυτό το οποίο σας εισηγήθηκαν;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Παρακαλώ, να κάνω μία διακοπή.

ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Γιατί με διακόπτετε;

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Γιατί έχετε έναν θεσμικό ρόλο. Είστε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Πώς βγαίνετε από το Βήμα της Βουλής και λέτε ότι υπήρξαν αντίθετες εισηγήσεις των αρχηγών των επιτελείων, που δεν τις ακούσαμε;

Τι είδους πληροφορίες έχετε, εσείς που δεν τις έχει το Σώμα και η Κυβέρνηση; Είναι ανεύθυνο αυτό που λέτε, είναι ανυπόστατο, οφείλετε να ανακαλέσετε, διότι συνιστά προσβολή για την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων.

Παρακαλώ και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος οφείλει να παρακολουθεί τη συζήτηση και στο όνομα του οποίου μιλάτε, να διευκρινίσει ότι δεν τον εκφράζετε με αυτά που λέτε.

ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Αυτό ίσως θα ήταν επιθυμία σας η οποία αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, εάν εσείς εκφράζετε εδώ τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης. Διότι, εάν μέσα από αυτή την πολιτική πιστεύετε ότι μπορείτε να εκφράσετε την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τότε κάνατε μεγάλο λάθος. Εγώ αντιλαμβάνομαι πλήρως τη νευρικότητά σας…

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Ποια νευρικότητα;

ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: …γιατί είστε σε ευθεία σύγκρουση με την συντριπτική πλειοψηφία των ένστολων Ελλήνων αξιωματικών, υπαξιωματικών και οπλιτών. Αυτή είναι η εκτίμηση της Νέας Δημοκρατίας και τη λέω με σαφή τρόπο όσο και εάν σας ενοχλεί.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Είναι αντιδημοκρατική η άποψή σας. Παραβιάζετε το Σύνταγμα…

ΕΥΡΥΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:
Καταντάτε τον ελληνικό στρατό, αποθήκη των Ελλήνων αξιωματικών.

Στο άρθρο 8, στο οποίο δεν αναφερθήκατε καθόλου κατά την πρώτη σας τοποθέτηση, ορίζετε ότι θα πρέπει με Υπουργική απόφαση να προσδιορίζεται η σύνθεση του Υπουργείου Μεταθέσεων. Δηλαδή, εσείς θα επιλέγετε ποιοι, που και πότε θα τοποθετούν τους αξιωματικούς. Και είναι γνωστό ότι μέσα από αυτές τις τοποθετήσεις μοριοδοτούνται οι αξιωματικοί. Δηλαδή, τους οπλίζετε με τεχνητά προσόντα για να μπορέσετε στη συνέχεια με προσχηματικά αντικειμενικούς όρους να τους εξελίξετε κατά απόλυτον επιλογή. Ορίζετε δική σας σύνθεση όχι με θεσμικό τρόπο. Ο Υπουργός βάζει όποιους επιθυμεί. Προωθεί τους δικούς του σε βάρος της αξιοκρατίας, της εμπειρίας, της ιεραρχίας. Ευνοείτε αυτούς που θέλετε, οπλίζοντάς τους έγκαιρα με μόρια, για να μπορέσετε μετά να τους εξελίξετε εις βάρος της ιεραρχίας. Και υπάρχει και μία εσωτερική αντίφαση σε αυτό το σχέδιο νόμου. Γιατί ακολουθείτε αυτή τη λογική στο άρθρο 8 και ακολουθείτε άλλη λογική στο άρθρο 41; Στο άρθρο 41 ορίζετε δια του νόμου και με θεσμικό τρόπο τη σύνθεση του πειθαρχικού συμβουλίου και είναι απολύτως αντικειμενικοποιημένη αυτή η σύνθεση.

Γιατί δεν ακολουθείτε την ίδια λογική και στο άρθρο αυτό στο Συμβούλιο Μεταθέσεων; Γιατί ακριβώς θέλετε να διαμορφώσετε εγκαίρως τις συνθήκες ώστε η ευνοιοκρατία σας όταν θα εφαρμοστεί, να μην φανεί.

Και βεβαίως σε άλλα άρθρα προχωράτε τη λογική της παράλληλης επετηρίδας και την κρίση κατ’ απόλυτη επιλογή. Ουσιαστικά, κύριε Υπουργέ, δολοφονείτε την αξιοκρατία και το αξιόμαχο του ελληνικού στρατεύματος.

Στο υφιστάμενο σύστημα αθροίζεται και συνυπολογίζεται στην τελική αξιολόγηση των αξιωματικών και η εμπειρία και η γνώση και η ικανότητα. Στο σύστημα ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά προωθείται εκ νέου και με έξυπνο πονηρό τρόπο η ευνοιοκρατία και η κομματοκρατία από την πίσω πόρτα.

Στο υφιστάμενο σύστημα αξιοποιούνται όλες οι δυνάμεις του ελληνικού στρατεύματος και συντηρείται η ελπίδα και η φιλοδοξία των υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματικών, οι οποίοι μέχρι το πέρας της καριέρας τους φιλοδοξώντας να ηγηθούν δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Στο σύστημα ΠΑΣΟΚ καθηλώνεται, ταπεινώνεται, αδρανοποιείται, απαξιώνεται και υπαλληλοποιείται ο Έλληνας αξιωματικός. Ενώ το παλαιό σύστημα, το μέχρι σήμερα ισχύον κινητροδοτούσε, το νέο σύστημα υπαλληλοποιεί. Αντιμετωπίζει τους ανθρώπους που με συνείδηση πήγαν στις Ένοπλες Δυνάμεις ως δημοσίους υπαλλήλους, που πρέπει, όπως προβλέπει και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, να συμπληρώσουν τα χρόνια τους, για να μπορέσουν στη συνέχεια να βγουν στη σύνταξη.

Εμείς σεβόμασταν την αξιοκρατία. Τώρα νομίζω ότι αυτό το σύστημα προωθεί την απειθαρχία και τον κλονισμό της ιεραρχίας, η οποία είναι απαραίτητη για το αξιόμαχο.

Ουσιαστικά για οικονομικούς και ασφαλιστικούς λόγους κλονίζεται το φρόνιμα των αξιωματικών, διαλύεται η πειθαρχία του στρατεύματος. Οδηγείτε τους αξιωματικούς στους προθαλάμους των κομματικών γραφείων, για να μπορέσουν μέσα από ένα ιδιότυπο μόρφωμα άλλου είδους συνέντευξης, την οποία καταγγέλλετε σε όλες τις άλλες εκφάνσεις της δημόσιας διοίκησης, να τους βάζετε από την πίσω πόρτα στα υψηλότερα αξιώματα. Αυτό, όμως, ταπεινώνει τους Έλληνες αξιωματικούς και το χειρότερο δημιουργεί ένα γερασμένο στράτευμα, όπου βέβαια καλλιεργείται στην κορυφή του μία νοοτροπία ότι αφού έμεινα στάσιμος στη θέση του Συνταγματάρχη, θα περιμένω και άλλα δέκα χρόνια για να βγω στη σύνταξη, δεν θα κάνω τίποτα και βεβαίως δεν θα δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Αυτό πολλές φορές, όπως ξέρετε, διαπερνά το στράτευμα καθέτως και δημιουργεί πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι Έλληνες αξιωματικοί ήλθαν να υπηρετήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις γιατί πιστεύουν σε ένα εθνικό όραμα. Έχουν απόλυτη πίστη στην αποστολή που τους έχει αναθέσει η πατρίδα. Αντί, λοιπόν, να τους καταστήσουμε ακόμα πιο συνειδητοποιημένους στην αποστολή τους, να τους εμπιστευτούμε και να τους δώσουμε τα φτερά να πετάξουν προς τα εμπρός, εσείς τους μετατρέπετε έντεχνα σε δημοσίους υπαλλήλους, σε θύματα του μνημονίου, επιβεβαιώνοντας εμπράκτως αυτό που από την αρχή αυτής της θητείας ο Πρωθυπουργός διακήρυξε, ότι η Ελλάδα είναι χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας. Η δική μας παράταξη αυτό δεν το αποδέχεται και αυτήν τη λογική θα την πολεμήσει μέχρι τέλους.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Στυλιανίδη.

 

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Κύριε Στυλιανίδη, έχει ζητήσει το λόγο ο κ. Δρίτσας. Θέλετε μία συντομότατη παρέμβαση;

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πολύ σύντομη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μόνο για την ενότητα του λόγου κι όχι για τη διάσπαση της συζητήσεως έχετε το λόγο, κύριε Στυλιανίδη.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Πρώτον, όσον αφορά το λόγο για τον οποίο θυμωμένα χτύπησε το έδρανο της Βουλής ο εκλεκτός συνάδελφος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, θα του πω ότι η προπαγάνδα της «καμένης γης» είναι «παλιά συνταγή» που δεν αποδίδει και θα του θυμίσω τι λέγαμε εμείς με ευθύνη πριν από τις εκλογές για τα περιοριστικά μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και τι έλεγε το ΠΑΣΟΚ και τι έκανε την επομένη. Τα υπερβολικά νούμερα τα οποία εδώ παρουσιάζει είναι κατασκευάσματα της σημερινής Κυβερνήσεως για να δικαιολογήσει τη συνειδητή συκοφάντηση της Ελλάδος και δι’ αυτής τη συκοφάντηση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Όσον αφορά τώρα στην ουσία των επισημάνσεών του, θα ήθελα να κάνω μόνο μία παρατήρηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Μόνο μία.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Απαραίτητο κριτήριο για να μπορέσει η αξιοσύνη να γίνει η κυρίαρχη αρχή επιλογής στρατιωτικού προσωπικού σε υψηλόβαθμο επίπεδο είναι να γίνεται με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια αυτή η επιλογή. Τίποτα στο νομοσχέδιο όσον αφορά στο συγκεκριμένο άρθρο στο οποίο αναφέρθηκα δεν δίνει εγγυήσεις για κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, μπορεί να επιλέγεται ένας χαμηλόβαθμος αξιωματικός για λόγους κομματικής, προσωπικής ή άλλης φιλίας. Αυτό δεν αποτελεί προσωπική μομφή προς τον κύριο Βενιζέλο αλλά είναι μία πάγια λειτουργία που τη ζήσαμε διαχρονικά και διακομματικά, παρακάμπτει όλη την ιεραρχία που βρίσκεται πιο πάνω και αχρηστεύει εκατοντάδες αξιωματικούς οι οποίοι στέλνονται στην παράλληλη επετηρίδα χωρίς να έχουν πλέον την ελπίδα εξελίξεως.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Δεν ξέρετε το νομοσχέδιο.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Και κάτι τέτοιο, βεβαίως, θίγει το αξιόμαχο, την αποτελεσματικότητα, τη συνοχή, την ιεραρχία, την πειθαρχία και κυρίως προσβάλει την αξιοπρέπεια των Ελλήνων αξιωματικών που συνειδητά προσήλθαν να υπηρετήσουν την πατρίδα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Θα έχετε ευκαιρία και στα άρθρα να αναπτύξετε τις απόψεις σας.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (Υπουργός Εθνικής Άμυνας): Κύριε Πρόεδρε, έχω την αξίωση τουλάχιστον να έχουμε διαβάσει το νομοσχέδιο όταν ασκούμε κριτική.

Εξηγώ, λοιπόν, για να καταλάβει ο κ. Στυλιανίδης όσο ασκεί τα καθήκοντα του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου επί του νομοσχεδίου.

Όταν κάποιος προάγεται –σπανίως- κατά απόλυτη εκλογή, αυτοί οι οποίοι δεν προάγονται, δεν τίθενται εκτός οργανικών θέσεων. Εκτός οργανικών θέσεων τίθεται ένας αξιωματικός μετά από τρεις αλλεπάλληλες, σε διαφορετικές χρονιές, αρνητικές κρίσεις.

Άρα, μη συγχέουμε την κατ’ απόλυτη εκλογή προαγωγή με την τοποθέτηση εκτός οργανικών θέσεων, στη λεγόμενη παράλληλη επετηρίδα.

Να μιλάτε, λοιπόν, επί των γεγονότων και επί των ρυθμίσεων μετά λόγου γνώσεως και όχι παραπειστικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ το λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Όχι, κύριε Στυλιανίδη. Στα άρθρα τα περισσότερα.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Μία λέξη μόνο. Εκτός προοπτικής τίθενται. Αυτό είπα εγώ. Να μην απαντούμε, λοιπόν, σε ισχυρισμούς που δεν διατυπώθηκαν για λόγους εντυπώσεων.

 

Μέρος 1ο

 

Μέρος 2ο

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.