Skip to Navigation

Ομιλία στην Ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου

Λέξεις κλειδιά: Εκκλησία
 Πριν μερικές μέρες με βαθιά θλίψη σύσσωμος ο ελληνισμός και η Ορθοδοξία αποχαιρέτησαν έναν λαμπρό πνευματικό ηγέτη, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του πνευματικού και κοινωνικού του έργου στο δημόσιο βίο της πατρίδας μας, το Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.
Σήμερα, ο ίδιος λαός, ενωμένος, υποδέχεται με ενθουσιασμό και ελπίδα ως νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας κ.κ. Ιερώνυμο, επενδύοντας με πίστη τις προσδοκίες του στην προσωπικότητα του.

Σε ένα ζωντανό και δυναμικό οργανισμό όπως είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος η εκλογή ενός Αρχιεπισκόπου είναι «σταθμός» που συμπληρώνει, εμπλουτίζει και ενισχύει την εκκλησιαστική μας παράδοση.
Η συγκεκριμένη εκλογή επιβεβαίωσε ενώπιον λαού και κλήρου, ότι τόσο ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος, όσο και ο άψογος τρόπος εφαρμογής του από τους Αρχιερείς αποδεικνύουν ότι η Εκκλησία μας διδάσκει δημοκρατία, διαψεύδοντας στην πράξη όλους αυτούς, που σε κάθε ευκαιρία καραδοκούν να τη δυσφημίζουν και να τη συκοφαντούν.

Η εκλογή του Αρχιεπισκόπου σηματοδοτεί μία νέα εποχή ενότητας, συνοδικότητας, ποιότητας, συνεργασίας, πνευματικότητας, διακονίας, κοινωνικής και εθνικής προσφοράς για την Εκκλησία της Ελλάδος.
Κάθε νέος ποιμενάρχης φέρει το δικό του στίγμα, που πηγάζει από την χαρισματική του προσωπικότητα, τις μοναδικές του αρετές, την αρχιερατική του πορεία, το προηγούμενο πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντορικό του έργο. Όλοι όμως συνέχονται από ένα κοινό ιδανικό, την αφοσίωση και διακονία του Χριστεπώνυμου πληρώματος της Εκκλησίας.

Σε αυτή την χορεία των επιφανών εκκλησιαστικών ταγών, που με τον λόγο και το έργο τους έθεσαν εαυτούς στην υπηρεσία του ποιμνίου, εντάσσεται σήμερα ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, ένας ιεράρχης με πολυετή ακτινοβολούσα παρουσία στη Μητρόπολη Θηβών και Λεβαδείας.

Ο νέος Αρχιεπίσκοπος διαθέτει πληρότητα γνώσεων και εμπειριών που εγγυάται τη νέα δημιουργική περίοδο της Εκκλησίας μας. Είναι βαθύς γνώστης του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και καταξιωμένος μελετητής της επιτυχούς συνάντησης των δύο στοιχείων. Ως απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, υπότροφος στις βυζαντινές σπουδές και πανεπιστημιακός βοηθός στην Αρχαιολογική Εταιρεία της Αθήνας, γνώρισε σε βάθος τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ιστορία. Ως απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του ίδιου Πανεπιστημίου μελέτησε σε βάθος την Ορθοδοξία στην οποία αφοσιώθηκε.

Οι μεταπτυχιακές του σπουδές στην Αυστρία και τη Γερμανία συμπλήρωσαν την προσωπικότητα του με τα βιώματα και τις γνώσεις που χρειάζεται όχι απλά ένας Έλληνας αλλά ένας Ευρωπαίος πνευματικός ηγέτης. Η περίοδος που αφιέρωσε από τη ζωή του στα παιδιά, εργαζόμενος ως φιλόλογος στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι βέβαιο ότι συνέβαλε στο να αναπτύξει ευαισθησίες αλλά και σχέσεις με τη νέα γενιά, η οποία προσδοκά τόσο πολλά από το νέο του ρόλο. Άλλωστε το ενδιαφέρον και την αγάπη του την εκδήλωσε έμπρακτα και κατά τη διάρκεια της Αρχιερατείας του συμμετέχοντας εκτός των άλλων στη μελέτη θεμάτων διαλόγου Κοινωνίας – Εκκλησίας και εκκλησιαστικής εκπαίδευσης.

Η πίστη του νέου Αρχιεπισκόπου στην πνευματική θωράκιση της κοινωνίας μας και στη μορφωτική αναβάθμιση του κλήρου, δεν προκύπτει μόνο από το πλούσιο και πολύμορφο συγγραφικό του έργο, τμήμα του οποίου βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Ούτε από την πρωτοβουλία να ιδρύσει το Κέντρο Ερευνών της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Βοιωτίας, το οποίο συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια  του Durham και του Cambridge.
Προκύπτει κυρίως από το γεγονός ότι υπήρξε ο Μητροπολίτης που είχε τους περισσότερους συνεργάτες με υψηλότατο μορφωτικό επίπεδο, στην πλειοψηφία τους θεολόγοι με δεύτερο πτυχίο.

Το έργο του ως Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας υπήρξε πολύπλευρο και πολυσήμαντο:
•    Η αναζωογόνηση του μοναστηριακού βίου με την αναπαλαίωση και επαναστελέχωση έξι αντρικών και δεκαεπτά γυναικείων ιστορικών μονών.
•    Το σημαντικό κοινωνικό και φιλανθρωπικό του έργο για την οικογένεια, τους ηλικιωμένους, τα ορφανά, τους άπορους, τους μετανάστες, τους ψυχικώς πάσχοντες, τα άτομα με αναπηρία
•    Η έμπρακτη και αποτελεσματική ευαισθητοποίησή του για σύγχρονα ζητήματα όπως το περιβάλλον και οι οικονομικοί μετανάστες.
•    Οι πρωτοβουλίες του για τη διαρκή μέριμνα και διαπαιδαγώγηση των νέων.
Όλα αυτά αποδεικνύουν την πληρότητα, την ετοιμότητα και το δυναμισμό που προσδιορίζουν το νέο ηγέτη της Εκκλησίας της Ελλάδος και εγγυώνται την επόμενη μέρα.

Ως Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, διερμηνεύοντας τα συναισθήματα της Κυβέρνησης και ολόκληρου, πιστεύω, του ελληνικού λαού, θέλω να συγχαρώ για την εκλογή του το νέο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο και να του ευχηθώ από καρδιάς καλή δύναμη στο σημαντικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντορικό έργο που αναλαμβάνει.
Είμαστε βέβαιοι ότι ο πνευματικός πλούτος, η ψυχική ευγένεια, η άοκνη δράση, η μακρά εκκλησιαστική του εμπειρία εγγυώνται μία επιτυχημένη αρχιερατική θητεία.
Μακαριότατε,

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, θα σταθεί με σεβασμό και αγάπη, αρωγός σε κάθε εποικοδομητική σας προσπάθεια και δημιουργική σας πρωτοβουλία.

Το σύνολο της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα η νέα γενιά, προσδοκά από την Εκκλησία μας, υπό την άξια ηγεσίας σας, με το λόγο και τα έργα της, να συνεχίσει να ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία του λαού μας.
Άξιος.