Ερώτηση για την Κατάργηση Γραφείων Εκπαίδευσης και Ολιγοθέσιων Σχολικών Μονάδων

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΘΕΣΙΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ»

Η επένδυση στην Παιδεία αποτελεί το συντομότερο δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η ενίσχυση, οικονομική και ηθική, της εκπαίδευσης και των λειτουργών της εγγυάται την ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης και των απαραίτητων εφοδίων στη νέα γενιά της Πατρίδας μας. Η αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης πλήττει με το χειρότερο τρόπο το Υπουργείο Παιδείας καθώς στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων περικόπτονται αδιακρίτως χρηματοδοτήσεις, επιδόματα, διοικητικές δομές και διορισμοί, χωρίς σχέδιο και διαβούλευση.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί το δελτίο τύπου με το οποίο η Κυβέρνηση εξαγγέλλει ουσιαστικά την κατάργηση των Γραφείων Εκπαίδευσης και των Ολιγοθέσιων Σχολειών. Η ανακοίνωση αυτή του Υπουργείου έρχεται σε συνέχεια δημοσιευμάτων του τύπου («Έθνος της Κυριακής» 28/11/2010 σελ.8) και σχετικής συνέντευξης της Υπουργού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα, ασκώντας το δικαίωμα του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είχα καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή στις 29/6/2010 (ΑΠ. 12298) για την οποία δεν έλαβα ΚΑΜΙΑ απάντηση, παρά το γεγονός ότι βάσει του Κανονισμού της Βουλής ο Υπουργός οφείλει να απαντήσει εντός 15 ημερών σε ερωτώντα Βουλευτή.

Η άκριτη κατάργηση υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, χωρίς την απαιτούμενη μελέτη και διαβούλευση, θα οδηγήσει από τη μία, στην υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, χωρίς από την άλλη, να αποδώσει τα ανάλογα οικονομικά οφέλη στο Υπουργείο. Η έλλειψη στρατηγικής και οράματος για την Παιδεία οδηγεί στον ευτελισμό των θεσμών και σε μία λογιστική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η κατάργηση Γραφείων, θεσμών και υπηρεσιών του Υπουργείου και πολύ περισσότερο η κατάργηση και υποβάθμιση σχολικών μονάδων μειώνει το κόστος σε απόλυτους αριθμούς αλλά καταδικάζει στην απομόνωση περιοχές της περιφέρειας, αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς των μαθητών να διανύουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τις διοικητικές υπηρεσίες, αυξάνει το κόστος μεταφοράς των μαθητών ιδιαίτερα στις ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Η ορθολογική κατανομή του προσωπικού, εκπαιδευτικού και διοικητικού, καθώς και η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας αποτέλεσε στόχο της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά την περίοδο 2007-2009. Για το σκοπό αυτό, συστάθηκαν επιστημονικές επιτροπές που μελέτησαν το πρόβλημα, συνομιλήσαμε με τους συνδικαλιστικούς φορείς της εκπαίδευσης και της διοίκησης, αξιοποιήσαμε την εμπειρία των διοικητικών υπαλλήλων του Υπουργείου και καταλήξαμε σε ένα σχέδιο που η σταδιακή εφαρμογή του οδήγησε αφενός σε εξοικονόμηση πόρων χωρίς παράλληλα να πλήττει τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο μαθητή, καθώς το σχολικό έτος 2008-2009 ξεκίνησε με τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία και τα βιβλία να περιμένουν τους μαθητές. Παράλληλα, μέσα από συστηματική διαβούλευση καταλήξαμε στην προετοιμασία ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού νέου Σχεδίου Οργανισμού του Υπουργείου, ο οποίος μείωνε το λειτουργικό κόστος της κεντρικής υπηρεσίας του ΥΠΕΠΘ περισσότερο από 500.000 Ευρώ το χρόνο. Παρότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έφτασε μέχρι το ΣΤΕ δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε από την νέα πολιτική ηγεσία. Αντίθετα, μετά από ένα χρόνο αδράνειας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου καταθέτει «σχέδιο προτάσεων» για έναν προσχηματικό διάλογο, η καταληκτική ημερομηνία του οποίου είναι 10 ημέρες μετά τη δημοσίευση των προτάσεων γεγονός που από μόνο του απαξιώνει τη διαδικασία.

 

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
η κ. Υπουργός

1. Σε ποιες επιστημονικές μελέτες βασίζεται η εισήγηση του Υπουργείου για την κατάργηση των Γραφείων Εκπαίδευσης, τη συγχώνευση και συρρίκνωση των Διευθύνσεων;

2. Τι ποσά υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν σε περίπτωση εφαρμογής του προτεινόμενου πλαισίου;

3. Πού θα απορροφηθεί το προσωπικό των υπό κατάργηση ή συγχώνευση υπηρεσιών;

4. Τι πρόκειται να συμβεί με το νέο οργανισμό της κεντρικής υπηρεσίας;

Αθήνα, 03 / 12 / 2010

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.