Ερώτηση για την «Ψηφιακή Τάξη»

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ Σ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ Ν Δ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

 

 

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ:
ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΘΕΜΑ: «ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ»

Η πολιτική του «Έξυπνου Σχολείου» που οραματιστήκαμε το 2007 και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε έδινε έμφαση σε τρεις πυλώνες:

  • τη σχολική στέγη, γι’ αυτό και δημιουργήσαμε, μέσω του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων πρόγραμμα 1233 σύγχρονων «έξυπνων» βιοκλιματικών σχολικών κτιρίων
  • τον εκπαιδευτικό, γι’ αυτό και δώσαμε έμφαση στην επιμόρφωση, στην ενθάρρυνση και στην πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου, με χρονοδιαγράμματα και επιλύοντας προβλήματα της καθημερινότητας των μονίμων και αναπληρωτών καθηγητών και δασκάλων
  • τα εποπτικά μέσα, γι’ αυτό και προετοιμάσαμε σειρά από δράσεις, τις οποίες εντάξαμε στο Γ’ ΚΠΣ και στο ΕΣΠΑ με τον ευρύτερο τίτλο «Ψηφιακή Στρατηγική για την Παιδεία»

Πολλές από τις δράσεις αυτές ξεκίνησαν άμεσα να υλοποιούνται. Με το πρόγραμμα «Δες την Ψηφιακά» 17.000 αριστούχοι φοιτητές επιδοτήθηκαν με 500 Ευρώ για την αγορά laptop (12,5 εκατ. Ευρώ). Με το πρόγραμμα «Γονείς.gr» δώσαμε τη δυνατότητα σε γονείς μαθητών να επιμορφωθούν σε θέματα που αφορούν τη ζωή του παιδιού στο σχολείο μέσω των νέων τεχνολογιών. Με τον πανελλήνιο διαγωνισμό «ξε-blogαρε» δώσαμε κίνητρο σε μαθητές στα σχολεία όλης της χώρας να χρησιμοποιήσουν τη γνώση και τη φαντασία τους. Με το πρόγραμμα «μαθητικό laptop» 150.000 μαθητές προμηθεύτηκαν δωρεάν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Εισαγάγαμε καινοτομίες στη διοίκηση με τη χρήση του e-data center για την ηλεκτρονική επεξεργασία των αιτήσεων μεταθέσεων των εκπαιδευτικών. Εισαγάγαμε την ενημέρωση με sms των αναπληρωτών εκπαιδευτικών για τον τόπο διορισμού τους. Για πρώτη φορά οι αιτήσεις των υποψηφίων εκπαιδευτικών στο ΑΣΕΠ έγιναν από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας ηλεκτρονικά κλπ.

Μία από τις δράσεις που σχεδιάσαμε το 2008 στο πλαίσιο της «Ψηφιακής Σύγκλισης» και ξεκινήσαμε τις απαραίτητες διαδικασίες για την ένταξή της στο ΕΣΠΑ ήταν η «Ψηφιακή Τάξη». Το σχέδιο για την «Ψηφιακή Τάξη» προετοιμάστηκε το 2008 από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και προωθήθηκε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της «Ψηφιακής Σύγκλισης» για ένταξη του στο ΕΣΠΑ.

Την Παρασκευή 08/10/2010 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας παρουσίασε ενώπιον του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου την «ψηφιακή τάξη». Ο Πρωθυπουργός της χώρας μίλησε «για το όραμα που είχε πριν 12 μήνες το οποίο γίνεται πραγματικότητα». Η κ. Διαμαντοπούλου παρέδωσε το «πρώτο e-book» στον Πρωθυπουργό και ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας δέχτηκε τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού για την σύλληψη της «ψηφιακής τάξης».

Είναι βαθιά μας πεποίθηση η αρχή ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια για αυτό και σας παραπέμπω στο σχέδιο για την «ψηφιακή τάξη» που σχεδιάσαμε με τους συνεργάτες μου στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και στείλαμε στην Ειδ. Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού (ΑΠ ΓΓ ΥΠΕΠΘ/6675/02-11-2008) το Νοέμβριο του 2008. Είναι όμως ανεπίτρεπτο ο Πρωθυπουργός της χώρας να ισχυρίζεται ότι «οραματίστηκε πριν 12 μήνες» ένα έργο το οποίο σχεδιάστηκε, προγραμματίστηκε και άρχισε να υλοποιείται από τη ΝΔ. Είναι οξύμωρο το Υπουργείο Παιδείας από τη μία να καταργεί το «μαθητικό laptop» και να εισηγείται την αφαίρεση του μαθήματος της Πληροφορικής από το Λύκειο και από την άλλη να ισχυρίζεται ότι ενδυναμώνει τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση.

Ε Ρ Ω Τ Α Τ Α Ι
η κ. Υπουργός

1. Πώς είναι δυνατόν ο Πρωθυπουργός να οραματίστηκε πριν ένα χρόνο ένα έργο που ξεκίνησε πριν 3 χρόνια; Δεν θα έπρεπε για λόγους πολιτικής τιμιότητας να αναγνωρίσει ότι προσπαθεί να συνεχίσει ένα έργο που κάποιοι άλλοι σχεδίασαν και άρχισαν να υλοποιούν πριν από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ;

2. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της «ψηφιακής τάξης»;

3. Σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα εντάσσεται η δράση;

4. Για ποιο λόγο σταμάτησε η δράση «μαθητικό laptop»;

5. Προτίθεται η Υπουργός να αποδεχθεί την εισήγηση της επιτροπής του Υπουργείου και να αφαιρέσει από την ύλη του Λυκείου το μάθημα της Πληροφορικής;

Αθήνα, 14 / 10 / 2010

Ο ερωτών Βουλευτής

Ευριπίδης Σ. Στυλιανίδης
Βουλευτής Ροδόπης

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
8 Σεπτέμβριος 2020 - 4:55μμ

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΚΔΑΠ

Με δεδομένο το πρόβλημα που προέκυψε στη Ροδόπη και πανελλαδικά με τη λειτουργία τον ΚΔΑΠ λόγω της αυξημένης ζήτησης από οικογένειες που έχουν ανάγκη για τα παιδιά τους, ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης έκανε παρέμβαση στο αρμόδιο υπουργείο ενημερώνοντας για την ένταση του προβλήματος στο νόμο Ροδόπης και ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να αντιμετωπίσει το ζήτημα.
3 Σεπτέμβριος 2020 - 2:41μμ

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΠΑΡΑΔΟΘΗΚΕ Η ΝΕΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ 2019 ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα παραδόθηκε η νέα επιστημονική μελέτη του Βουλευτή Ροδόπης και Προέδρου της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος Δρ. Ευριπίδη Στυλιανίδη.
24 Αύγουστος 2020 - 6:09μμ

Ευριπίδης Στυλιανίδης προς Πρυτανικές Αρχές ΔΠΘ: «Οι φοιτητές πρέπει να έλθουν πάλι στην Κομοτηνή»

Σημαντική συνάντηση εργασίας είχε ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Πρώην Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Καθηγητή κ. Αλέκο Πολυχρονίδη και τους Αντιπρυτάνεις κ. Μαρία Μιχαλοπούλου και κ. Φώτη Μάρη.
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.