ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΑ ΝΕΑ ( Δ. Νασόπουλος)

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ
του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης, ΝΔ
Έχει προταθεί για πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης

Το Ελληνικό Σύνταγμα είναι «Ανοιχτό» για να προσαρμόζεται εύκολα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις αλλά και «Αυστηρό», προκειμένου να δημιουργεί τις ισχυρότερες δυνατές συναινέσεις και τις πιο ανθεκτικές διαχρονικά συνθέσεις διαφορετικών ιδεολογικοπολιτικών αντιλήψεων.
Η αναθεώρηση του Συντάγματος γι’ αυτούς τους λόγους δεν περατώνεται σε μία Κοινοβουλευτική Περίοδο αλλά σε δύο, κάνοντας διάκριση ανάμεσα σε «Πρόαναθεωρητική» και «Αναθεωρητική» Βουλή.
Αν η Προαναθεωρητική Βουλή μπορούσε να δεσμεύσει στον προσανατολισμό ή το περιεχόμενο των διατάξεων του κάθε αναθεωρητέου άρθρου την Αναθεωρητική Βουλή, δεν θα συνέτρεχε λόγος να μεσολαβήσουν εκλογές που θα δημιουργήσουν μια νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία βεβαίως και λαμβάνει υπόψιν της τη βούληση του λαού που πρόσφατα εκφράστηκε.
Συνεπώς η Προαναθεωρητική Βουλή είναι σαφές ότι περιορίζεται σε δύο καθήκοντα: α) Να αποφασίσει την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας και β) Να αποφασίσει τα υπό αναθεώρηση άρθρα με 151 ή 180 ψήφους, καλώντας παράλληλα τα κόμματα και τους Βουλευτές να καταθέσουν τις καταρχήν προτάσεις τους, ώστε να τις γνωρίζουν οι πολίτες πριν αποφασίσουν στην κάλπη των Βουλευτικών Εκλογών, από τις οποίες θα διαμορφωθεί η σύνθεση της νέας Αναθεωρητικής Βουλής και άρα ο νέος συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων.
Την άποψη αυτή ότι η «φρέσκια» Βουλή αποφασίζει για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων που καθόρισε η Προαναθεωρητική Βουλή, την αποδέχεται η συνταγματική θεωρία, την υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των διακεκριμένων συνταγματολόγων από την εποχή του Σαρίπολου μέχρι σήμερα και την έχει ήδη εδραιώσει η Συνταγματική παράδοση της Χώρας μας.
Κάθε διαφορετική προσέγγιση που θέλει την πλειοψηφία του παρελθόντος να δεσμεύει και να καθοδηγεί την βούληση της πλειοψηφίας του παρόντος και του μέλλοντος, πρώτον δεν υπακούει σε καμία θεσμική λογική, δεύτερον δημιουργεί απίστευτες αγκυλώσεις στον εκάστοτε συνταγματικό νομοθέτη δυσκολεύοντας τον ακόμη περισσότερο να προσαρμόζεται στις σύγχρονες και γρήγορα μεταλλασσόμενες εξελίξεις και τρίτον υιοθετεί μια λογική μικροκομματικής σκοπιμότητας που μας απομακρύνει από την αντίληψη, ότι κατά την αναθεωρητική διαδικασία τα πολιτικά κόμματα εκπαιδεύονται ή πρέπει να εκπαιδεύονται για να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο, όχι στις επόμενες εκλογές, αλλά στις επόμενες γενιές.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».