Ευρ. Στυλιανίδης: "Χρειάζεται να πούμε ωμές αλήθειες στους Έλληνες πολίτες"

Συνέντευξη του Βουλευτή Ροδόπης και Γραμματέα Προγράμματος της ΝΔ
Ευριπίδη Στυλιανίδη στον «Τύπο της Κυριακής»
και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη

1. κ. Στυλιανίδη , οι εκλογές φαίνεται να έχουν κλειδώσει, εσείς επιμένετε στην αυτοδυναμία, αλλά αυτοδυναμία δεν φαίνεται να έχετε , σύμφωνα τουλάχιστον με τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις. Πως αντιμετωπίζετε την κατάσταση;

Η προεκλογική μάχη τώρα αρχίζει και έχει σαφέστατα διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν. Δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις. Σαφώς αποτυπώνουν τη δυναμική της στιγμής που διεξάγονται. Με προβληματίζουν μόνο όταν χρησιμοποιούνται ως εργαλείο προπαγάνδας ή ως κύριο θέμα του προεκλογικού πολιτικού διαλόγου, εκτοπίζοντας από τις δημόσιες συζητήσεις τα σημαντικά ζητήματα που αυτή τη στιγμή απασχολούν την Ελληνική κοινωνία. Κάτι τέτοιο συγκαλύπτει τα κόμματα που δεν έχουν τίποτα να πουν και καλύπτει, εμποδίζει, σκεπάζει, αδικεί αυτούς που έχουν σχέδιο για το μέλλον γιατί δεν τους αφήνει να ακουστούν.

2. Εσείς τι πιστεύετε; Τις αποδέχεστε;

Σαφέστατα τις προσμετρώ στην ανάλυση μου. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω κάτι σημαντικό που μου λένε οι ειδικοί του είδους. Κάποτε ρωτούσαν 1200 άτομα σ’ όλη την Ελλάδα για να πάρουν 1000 απαντήσεις. Τώρα για 1000 απαντήσεις πρέπει να ρωτήσουν 4000 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι η αλήθεια του τελικού εκλογικού αποτελέσματος κρύβεται στους 3000 πολίτες που από θυμό, αγανάκτηση, αδιαφορία ή προβληματισμό αρνούνται ενσυνείδητα να απαντήσουν. Αυτοί δηλαδή που τελικά αποτυπώνονται στην δημοσκόπηση είναι οι πιο φανατικοί που έχουν απομείνει σε μικρά ή μεγάλα κόμματα, οι οποίοι εν τέλει είναι η μειοψηφία. Την μάχη θα την κερδίσει αυτός που θα πείσει, θα εμπνεύσει, θα συγκινήσει ή θα κινητοποιήσει τους άλλους να έρθουν στην κάλπη. Η ΝΔ σ’ αυτούς στοχεύει, κι αν το χειριστεί σωστά το επόμενο διάστημα έχει προϋποθέσεις να τους κερδίσει.

3.Ποιο είναι για σας το δίλημμα των εκλογών που θα μπορούσε να κινητοποιήσει στην τελική ευθεία τους πολλούς για να σας ψηφίσουν;

Τα μικρά κόμματα της αριστεράς ή της δεξιάς επιδιώκουν να κλείσουν το εκλογικό δίλημμα στην επιλογή «Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο;». αυτό όμως είναι τεχνικό ψευτοδίλημμα.

4.Γιατί το λέτε αυτό;

Γιατί το δίλημμα «Μνημόνιο ή Αντιμνημόνιο;» απαντήθηκε χθες. Απαντήθηκε το Μάιο του 2010. απαντήθηκε από το ΠΑΣΟΚ και απαντήθηκε λάθος με τραγικές συνέπειες για την Ελλάδα τις οποίες σήμερα ζούμε.
Τότε η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς είπαν «όχι» στο μνημόνιο διότι προϋπήρχαν άλλες επιλογές . Είπαν «όχι» στην οικονομική συνταγή που παθητικά και χωρίς αντιπρόταση απεδέχθη ο Γιώργος Παπανδρέου διότι απουσίαζε από αυτήν η αναπτυξιακή διάσταση και καταθέσαμε αντιπρόταση. Δυστυχώς για την Ελλάδα δικαιώθηκαν οι προβλέψεις μας.

5. Αργότερα όμως ψηφίσατε το Μνημόνιο ΙΙ. Γιατί;

Η πρόταση Παπανδρέου για δημοψήφισμα μετέβαλε το διακύβευμα. Το ζητούμενο όπως ετέθη στον Παπανδρέου από Σαρκοζί και Μέρκελ έπαψε να είναι το «Ποια οικονομική συνταγή θα εφαρμόσουμε για να πάρουμε το δάνειο». Ζητούμενο έγινε σαφώς «αν θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη ή όχι». Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό για μας ήταν ευρύτερο από μια οικονομική πολιτική με την οποία διαφωνήσαμε. Διότι η Ευρωπαϊκή Προοπτική της χώρας μας εμπεριέχει όχι μόνο την Οικονομική ανάκαμψη αλλά και την δημοκρατική σταθερότητα συνδυασμένη με την Εθνική ασφάλεια. Άλλωστε η παράταξη μας, η παράταξη του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή στήθηκε από το 1956 πάνω στην ιδέα για την Ελλάδα της Ευρώπης. Ενεργήσαμε λοιπόν υπεύθυνα και δεν αφήσαμε ούτε τον ξαφνικό θάνατο της Οικονομίας να επέλθει, ούτε την Ελλάδα να γυρίσει 30 χρόνια πίσω. Ψηφίσαμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ.

6. Δεν μου απαντήσατε όμως, ποιο θα είναι το δίλημμα των επόμενων εκλογών «Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία;»;

Το ζήτημα πια δεν είναι μόνο η διάλυση του κράτους, ο κλονισμός της αγοράς και η διεθνής απομόνωση της Ελλάδας, είναι πρωτευόντως η σκληρή δοκιμασία στην οποία υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ την κοινωνία μας. Δεν υπάρχει σήμερα οικογένεια που να μην υποφέρει, δηλαδή να μην εισπράττει λιγότερα από αυτά που καλείται να πληρώσει το μήνα. Επομένως οι πολίτες που είναι σε απόγνωση και μελαγχολία δεν ρωτούν απλά πώς φτάσαμε ως εδώ, αλλά έντονα αγωνιούν να μάθουν πώς και πότε θα βγούμε από αυτό το τέλμα.
Σ’ αυτή την αγωνία των πολιτών δεν μπορεί να απαντήσει ούτε ο ουτοπικός ακτιβισμός της αριστεράς, ούτε βέβαια ο λαϊκιστικός εθνικισμός δεξιόστροφων σχηματισμών. Όλοι αυτοί τοποθετούνται αντιμνημονιακά χωρίς να εξηγούν πειστικά πώς θα βγούμε από το μνημόνιο, χωρίς να καταστραφεί η χώρα. Αυτονόητο είναι ότι την απάντηση δεν μπορεί να την δώσει ούτε το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου που μας έφερε εδώ με τις επιλογές του.

Άρα το δίλημμα διαμορφώνεται ως εξής:

- Θέλουμε την Ελλάδα της Ευρώπης ή την Ελλάδα της απομόνωσης και του μαρασμού;
- Θέλουμε την αποσυμπίεση της κοινωνίας ή τη συνάντηση ενός δειξιόστροφου λαϊκισμού με έναν αριστερόστροφο ακτιβισμό που πολλαπλασιάζει τα αδιέξοδα της κοινωνίας;
- Θέλουμε τη Στροφή στην Πραγματική Οικονομία και την ουσιαστική ανάπτυξη ή τον ξαφνικό θάνατο της οικονομίας και την επιστροφή στη δραχμή;
- Θέλουμε ισχυρή και αποφασιστική διακυβέρνηση ή ακυβερνησία;

7. Η Νέα Δημοκρατία έχει σχέδιο που να τα περιέχει όλα αυτά;

Βεβαίως έχει. Επί ενάμιση χρόνο εργάστηκαν εκατοντάδες τεχνοκράτες, πολιτικοί και άνθρωποι της αγοράς για τη διαμόρφωση του προγράμματος μας που καλύπτει με πληρότητα όλα τα πεδία πολιτικής.
Παραδώσαμε στην ηγεσία μας αυτή την ολοκληρωμένη δουλειά και είμαι βέβαιος ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα την ξεδιπλώσει πειστικά κατά τη προεκλογική περίοδο.
Η ΝΔ είναι το μοναδικό κόμμα που διαθέτει σήμερα ένα ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα που απαντά στις δυσκολίες των καιρών.
Το πρόγραμμα μας χωρίζεται σε τρεις ζώνες.
Βραχυπρόθεσμα σέβεται μεν τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα έναντι των δανειστών, προσπαθεί όμως με γρήγορες μεταρρυθμίσεις και δημοσιονομική ισοδύναμα να αποσυμπιέσει την κοινωνία και να προστατεύσει τους αδύναμους.
Μεσοπρόθεσμα οργανώνει τη Στροφή στην Πραγματική Οικονομία και επισπεύδει την έξοδο στις αγορές και μακροπρόθεσμα προσδιορίζει ρεαλιστικά το στρατηγικό προσανατολισμό της χώρας ως το 2021, που είναι έτος ορόσημο.

8. Πως βλέπετε να εξελίσσετε ο προεκλογικός αγώνας;

Ο χρόνος ως τις εκλογές είναι σύντομος και η πολιτική ατμόσφαιρα δηλητηριασμένη. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών χρειάζονται ωμές αλήθειες. Ξεκάθαρο μεν και ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τα επόμενα χρόνια, αλλά και προσδιορισμός 4-5 βασικών προτεραιοτήτων, που πρέπει να αποτελέσουν την αιχμή του προεκλογικού μας λόγου. Μεγάλο βάρος πέφτει στους ώμους του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθεί με επιτυχία.

9. Εσείς με ποια επιχειρήματα επαναδιεκδικείτε την εμπιστοσύνη των συμπατριωτών σας στη Ροδόπη, στην Θράκη;

Διαβατήριο αξιοπιστίας για μένα στη Ροδόπη είναι τα έργα της περιόδου 2004-2009. Όπλο μου είναι η σύγκριση με την δραματική περίοδο που βιώνουμε. Εκτόξευσαν την ανεργία από το 8% το 2008 στο 40% σήμερα. Από τις 90 βιομηχανίες και τους 20000 εργαζόμενους απέμειναν 9 με 1613 εργαζόμενους. Έκλεισαν 1000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Καθηλώθηκαν οι αγρότες. Αποδυναμώθηκε το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και πάγωσαν όλα τα σημαντικά έργα, που με πολύ κόπο είχαμε ξεκινήσει. Η Ροδόπη από αγορά, πρότυπο δυναμικής εξωστρεφούς ανάπτυξης και κοινωνία αισιόδοξη και γεμάτη αυτοπεποίθηση, βίωσε το σκληρότερο πισωγύρισμα στην ιστορία της. Γνωρίζω ότι η επόμενη μέρα δεν θα είναι ίδια, όπως ήταν χθες. Γνωρίζουν όμως οι συμπατριώτες μου ότι εμείς έχουμε σχέδιο προσαρμοσμένο στις καταστάσεις και ξέρουμε να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.