Φορολογικά κίνητρα για τη Θράκη και χρηματοοικονομικά εργαλεία, από Ευρωπαϊκά Όργανα

Δημοσιεύθηκε στις 01/06/2011 στην εφημερίδα «Ο ΧΡΟΝΟΣ» από το δημοσιογράφο Δήμο Μπακιρτζάκη.

Άλλος Προσανατολισμός Διεκδικήσεων: Φορολογικά κίνητρα για τη Θράκη και χρηματοοικονομικά εργαλεία, από Ευρωπαϊκά Όργανα

Πρόταση Ευριπίδη Στυλιανίδη στο οικονομικό φόρουμ Αλεξανδρούπολης όπως την επεξηγεί στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm

«Πρώτη φορά παρουσιάστηκαν ψήγματα αυτής της πρότασης στον ΧΡΟΝΟ, όταν την προετοίμαζα για να την παρουσιάσω στο οικονομικό φόρουμ. Τώρα κατατέθηκε ολοκληρωμένη», θα πει ο πρ. υπουργός και υπεύθυνος γραμματέας προγράμματος της Ν.Δ. βουλευτής Ευριπίδης Στυλιανίδης που περιγράφει την πρότασή του και που στηρίζεται.

Μπορεί να πάρει σάρκα και οστά μια τέτοια πρόταση;

Βεβαίως, η πρόταση αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θράκης, τα οποία είναι:

Ευρωπαϊκή ασφάλεια και σταθερότητα, γιατί είναι το ακροτελεύτιο κομμάτι της Ε.Ε. προς ανατολάς, δηλαδή προς την περιοχή της Τουρκίας και της Μαύρης Θάλασσας. Η γεωγραφική γειτνίαση με αυτές τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Η φθηνή δημόσια και ιδιωτική γη.

Η πληρότητα των υποδομών, που βεβαίως πρέπει να συμπληρωθούν, αεροδρόμια, οδικό δίκτυο, σιδηρόδρομος, λιμάνια.

Η ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, να θυμηθούμε ότι έχουμε το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην χώρα, έχουμε αξιοποιήσιμη γεωθερμία, έχουμε το πετρέλαιο, αν ευοδωθεί ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και βεβαίως το φυσικό αέριο που προκύπτει από τον αγωγό που ήδη υπάρχει και λειτουργεί.

Το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Η πρόταση μας είναι να υποβληθεί προς την Ε.Ε. και όχι προς την κεντρική κυβέρνηση, μετά θα πάμε εκεί. Στην Ε.Ε., στα Ευρωπαϊκά όργανα, να ζητήσουμε να θεσμοθετηθούν κίνητρα φορολογικά και χρηματοοικονομικά εργαλεία ώστε αξιοποιώντας αυτά τα πλεονεκτήματα η Θράκη, να μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας αλλά και για την προώθηση των ελληνικών και ευρωπαϊκών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Εφαρμόζεται αυτό κάπου ή είναι μια απλή πρόταση;

Αυτό στο παρελθόν έχει γίνει σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης και νομίζω ότι μπορεί να λυθεί το ζήτημα και να ξεπεραστούν τα εμπόδια μόνο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και φαίνεται από την 1η διερεύνηση που κάναμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδιαφέρον στο περιβάλλον αυτών που διοικούν σήμερα την Ευρώπη, του κ. Γιούνκερ και των τραπεζιτών.

Τι προτείνετε;

Προτείνουμε τη δημιουργία ζώνης ελεύθερου εμπορίου στην Θράκη. Την εφαρμογή χαμηλού φορολογικού συντελεστή, ανταγωνιστικού των γειτονικών μας αγορών αλλά με νομική δέσμευση από το κράτος για προσυμφωνημένο χρόνο, ώστε να μην αιφνιδιάζεται ο επενδυτής. Την εφαρμογή χαμηλού ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρονται στην περιοχή και βεβαίως την δημιουργία ενός ειδικού ταμείου ή αλλιώς όπως λέγεται διεθνώς Fund το οποίο θα υποστηρίζεται από ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες και θα διασφαλίζει ειδικά προγράμματα χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης στις επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να εγκατασταθούν στην Θράκη και να έχουν εξωστρεφή εξαγωγικό προσανατολισμό.

Νομικά είναι εφικτή μια τέτοια προσπάθεια; Γιατί μπορεί να σηκωθεί η Ήπειρος και να πει παιδιά κι εμείς θέλουμε κάτι τέτοιο.

Είναι ένα πιλοτικό μοντέλο εφαρμογής το οποίο το δοκιμάζουμε στην Θράκη και πάντα με Ευρωπαϊκή λογική, πιστεύοντας ότι η Θράκη είναι η βασική πύλη αναχαίτισης της λαθρομετανάστευσης για όλη την Ευρώπη και μπορεί να καταστεί και το ευρωπαϊκό ορμητήριο οικονομικής εξωστρέφειας προς τις εγγενείς αγορές.

Η Ευρώπη αν αντιληφθεί τον ρόλο της Θράκης ως ένα τέτοιο ρόλο, είναι συμφέρον της περιοχής μας αλλά και της Ελλάδος, να υιοθετήσει μια τέτοια λογική που είναι υγιής, είναι στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού δικαίου και νομίζω ότι θα είναι απολύτως ανταποδοτική για όλους μας.

Τι προεργασία έχει γίνει;

Το φόρουμ έχει υιοθετήσει την πρόταση, ενώ παράλληλα υπάρχει μια μελέτη υποστήριξης η οποία έχει τρέξει και στο παρελθόν από τον σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος την οποία μπορούμε να την υιοθετήσουμε και να την προχωρήσουμε με όλα τα νομικά επιχειρήματα και τα οικονομοτεχνικά επιχειρήματα που απαιτούνται. Στη συνέχεια μια μικρή ομάδα αντιπροσωπευτική από πολιτικούς, οικονομικούς και τεχνοκρατικούς εκπροσώπους της περιοχής, θα μπορούσε απευθυνόμενη στα Ευρωπαϊκά όργανα, να ζητήσει την μελέτη αυτής της πρότασης. Εφόσον δούμε ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον και δυνατότητα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα στραφούμε και προς τα κόμματα και την εθνική κεντρική κυβέρνηση ζητώντας να υιοθετήσει πια αυτό το πλάνο ανάπτυξης.

Και γιατί μια τέτοια πρόταση δεν μπορεί να περάσει μέσω υπουργείου ή μέσω κυβέρνησης και πάμε απ’ ευθείας στην Ευρώπη και με ποιον φορέα πάμε;

Η απόκλιση από Ευρωπαϊκούς κανόνες μπορεί να γίνει μόνο με απόφαση της ίδιας της Ευρώπης η οποία θα διαπιστώσει ότι αυτή η λογική που εμείς προτείνουμε εξυπηρετεί τα ενιαία ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Αν βρούμε συμμάχους στις Βρυξέλλες ή σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, τότε είναι ευκολότερο η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια υλοποίηση τέτοιου είδους και στο κάτω-κάτω η πρωτοβουλία ξεκινά από την Θράκη και νομίζω ότι η Θράκη δικαιούται να την επιδιώξει αυτή την πρωτοβουλία.

Είμαστε στην αρχή μιας σημαντικής προσπάθειας και μια περιοχή σαν την δική μας που αντιμετωπίζει τόσα πολλά προβλήματα από την λαθρομετανάστευση, από την δημογραφική απογύμνωση και την αναπτυξιακή εγκατάλειψη, έχει το δικαίωμα να αναζητήσει την μοίρα της χρησιμοποιώντας τα νέα εργαλεία που μας δίνει και η Ε.Ε. αλλά και η οικονομία μας γενικότερα.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.