"Η διαπλοκη έριξε τον Καραμανλή"

Κύριε υπουργέ, διάγουμε μια καυτή πολιτική περίοδο, ακόμη μία τα τελευταία πέντε χρόνια. Πόσο εύκολο θα είναι για την κυβέρνηση να την ξεπεράσει, δεδομένου του σκοπέλου της προεδρικής εκλογής, αλλά και των προβλημάτων που προκύπτουν από τα θέματα του χρέους και της «πολεμικής» γειτονιάς μας; Θέλω επίσης να μου σχολιάστε την αρρυθμία που παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση, με αφορμή τον ΕΝΦΙΑ...

Ε.Σ.:Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα ούτε για μια στιγμή γι’ αυτή την κυβέρνηση, αλλά κυρίως και για τον ελληνικό λαό, ο οποίος επιδεικνύει από την πρώτη στιγμή της κρίσης απίστευτη ωριμότητα, υπομονή και ευθύνη. Αυτή η ωριμότητα των Ελλήνων δεν αφήνει περιθώρια πλέον στους διοικούντες για αστοχίες, λάθη ή παραλείψεις όπως αυτά που παρατηρήθηκαν με τον ΕΝΦΙΑ.

Οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων πρέπει να μάθουν να ακούνε, όχι μόνο τους «ειδικούς», αλλά και τους εκπροσώπους της κοινωνίας, που μεταφέρουν την πραγματικότητα της ζωής και της αγοράς. Αν από την αρχή είχαν ακούσει τις παρεμβάσεις των βουλευτών για τον ειδικό φόρο στο πετρέλαιο, για τον ΕΝΦΙΑ, για τη λελογισμένη μείωση των φορολογικών συντελεστών, θα αποφεύγαμε πολλά και δεν θα χρειαζόταν να φτάσουμε στη ΔΕΘ για να μας δικαιώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τώρα, πλέον, καθίσταται αναγκαία μια νέα φορολογική επανάσταση που θα δημιουργεί ρευστότητα στην αγορά, ανάσα στα νοικοκυριά και κινητροδότηση στο επιχειρείν. Χρειάζεται μια στροφή στην πραγματική οικονομία, με ιδέες έξυπνες, που μπορούν να αποφέρουν έσοδα στο κράτος, χωρίς να εξαθλιώνουν όμως οικογένειες και επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, φορολογική κατοικία, επενδυτική ιθαγένεια, adhocσυμφωνία φορολογικών συντελεστών με μεγάλους επενδυτές, εξωδικαστική περαίωση φορολογικών δικών κ.λπ.

Προέρχεστε από την ελληνική εσχατιά… Η Θράκη είναι πάντα μια κρίσιμη περιοχή, τόσο ως πυρήνας της εθνικής μας συνείδησης, όσο και ως τόπος προβλημάτων και ζυμώσεων που δύσκολα φτάνουν στην κεντρική εξουσία. Πιστεύετε, ως ο μόνος χριστιανός βουλευτής της Ροδόπης, ότι η Θράκη απολαμβάνει από την πολιτεία την αντιμετώπιση και τη μέριμνα που της αξίζει;

Ε.Σ.:Η Θράκη έχει ανάγκη την άμεση πραγμάτωση μιας νέας εθνικής στρατηγικής, η οποία πρέπει να είναι διακομματική, διαχρονική και αναπτυξιακή, στοχεύοντας στη δημογραφική της ενίσχυση και στην πληθυσμιακή ισορροπία μεταξύ των σύνοικων στοιχείων, χριστιανών και μουσουλμάνων, που έχει διαταραχθεί θεαματικά υπέρ των δεύτερων, από λάθη και αστοχίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό έχω ζητήσει από τον πρόεδρο της Βουλής, τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής. Ας συνεννοηθούν επιτέλους για κάτι οι πολιτικές δυνάμεις, πριν να είναι αργά. Ακόμα περιμένω απάντηση…

Στην προεδρολογία των ημερών «πέφτει» και το όνομα του Κώστα Καραμανλή. Πώς θα το αντιμετωπίζατε;

Ε.Σ.:Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μια χρυσή εθνική εφεδρεία, που όποτε χρειαστεί και από οποιοδήποτε ρόλο, μπορεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην πατρίδα. Παραμένει πολιτικά ενεργός και στηρίζει τον αγώνα της παράταξής του και της χώρας του.

Με την ασφάλεια της χρονικής απόστασης, θα ήθελα τη δική σας ερμηνεία για την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή και όσα ακολούθησαν…

Ε.Σ.:Χωρίς να αρνούμαι λάθη ή παραλείψεις, που μπορεί να έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή, οφείλω να επισημάνω ως κύρια αιτία της πτώσης της τη σφοδρή σύγκρουση που έκανε, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με την ντόπια διαπλοκή, αλλά και με διεθνή συμφέροντα.

Θυμηθείτε ανύπαρκτα –όπως αποδείχθηκε– σκάνδαλα, την Αθήνα και την Ελλάδα να καίγονται και πολλά ΜΜΕ –που σήμερα στηρίζουν τη σκληρή, αλλά αναγκαία πολιτική της συγκυβέρνησης– πώς αντιμετώπιζαν τότε στα πρωτοσέλιδά τους τα μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, του ΟΤΕ, της Εθνικής Τράπεζας, της Ο.Α. κ.λπ.

Οι ίδιες οι σημερινές υπογραφές δημοσιογράφων και αναλυτών, τότε κατακεραύνωναν τη μεταρρυθμιστική πρακτική της ΝΔ, την ήπια προσαρμογή και υπονόμευαν την προσήλωση σε ένα Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, στηρίζοντας την επέλαση του Γιώργου Παπανδρέου, που έφερε το μνημόνιο.

Πόσο άνετα ένας βουλευτής της ΝΔ, από τα σπλάχνα της παράταξης, συγκυβερνά σήμερα με το ΠΑΣΟΚ, δεδομένων των συνθηκών;

Ε.Σ.:Κατέστη αναγκαίο λόγω της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού, χωρίς όμως να είναι καθόλου ευχάριστο, ιδιαίτερα δε στα πεδία εκείνα που το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να αποσείσει τις ιστορικές ευθύνες που έχει για την κατάσταση του τόπου μας.Συνεργαζόμαστε μεν, γιατί έτσι πρέπει να κάνουμε για την Ελλάδα, κάποιους όμως δεν πρέπει ούτε να τους ξεπλένουμε, ούτε να τους καλύπτουμε.

Το ενδεχόμενο να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το χαρακτηρίζετε ως πιθανότητα ή κίνδυνο;

Ε.Σ.:Κατ’ αρχάς, η κυβέρνηση αυτή πιστεύω ότι έχει ακόμα δρόμο. Αφού, όμως, με ρωτάτε, απαντώ «πιθανότητα». Και επειδή διαπιστώνω την απειρία, την επιπολαιότητα, την έλλειψη στελεχών και πειστικής εναλλακτικής πρότασης, για να μην καταστεί «κίνδυνος», έχω επισημάνει την ανάγκη μιας μεταβατικής οικουμενικής διακυβέρνησης με συγκεκριμένη ατζέντα, όπως γίνεται σε όλα τα προηγμένα κράτη.

Αλλωστε, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι απέναντί μας δεν είναι μόνο ένας ανέτοιμος και επιπόλαιος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η πολυδιάσπαση του πολιτικού συστήματος, που μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία. Γι’ αυτό η ΝΔ πρέπει να λειτουργήσει για την Ελλάδα, ως «σταθερά παντός καιρού».

Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο πόσο σημαντική είναι η υπόθεση των ευρημάτων στην Αμφίπολη;

Ε.Σ.:Αν ο τάφος «μιλήσει», η σημασία της ετυμηγορίας του θα είναι εθνική, διαχρονική και πλήρως αποστομωτική για τους πολιτικούς τυχοδιώκτες και κατά σύστημα διαστρεβλωτές της ιστορικής αλήθειας.

______________________________________________________________________
Συνέντευξη στο Γιάννη Βασιλακόπουλο, από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 20/09/2014.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.