ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ: Τσανάκλειος Κομοτηνής: Από σφραγίδα ιστορίας, γέφυρα μέλλοντος...

Ένα κτίριο που μπορεί και αντιπροσωπεύει διαχρονικά την ιστορία της πόλης μας, πρέπει να αποτελέσει και τη γέφυρα της Κομοτηνής προς το μέλλον. Η Τσανάκλειος ανοικοδομήθηκε το 1906-1907 με δαπάνες του Κομοτηναίου καπνοβιομήχανου στην Αίγυπτο Νέστορα Τσανακλή. Το 1908 εγκαινιάστηκε και λειτούργησε ως Αστική Σχολή Αρρένων. Το 1913-1919 στεγάστηκε εκεί η Ιερά Μητρόπολης και ένα μικρό Βουλγαρικό νοσοκομείο. Το 1919 η Γαλλική Διοίκηση τη μετατρέπει σε ορφανοτροφείο. Από το 1922 ως το 1945 αποτέλεσε την έδρα της Γενικής Διοίκησης Θράκης. Το 1945-1972 εγκαταστάθηκε στο ιστορικό κτίριο η Νομαρχία Ροδόπης. Το 1975 φιλοξενείται η Μέση Τεχνική Σχολή Εργοδηγών. Αργότερα 1975-2000 εγκαθίσταται η Πρυτανεία του νεοσύστατου Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης

Όλη η παλιότερη ιστορία της Τσανακλείου ταυτίζεται με το διαχρονικό ρόλο της Κομοτηνής ως διοικητικής και εκπαιδευτικής πρωτεύουσας της ευρύτερης Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης και ως έδρας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η είσοδος μου σε πρωταγωνιστικούς πολιτικούς ρόλους ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Νομού Ροδόπης αναπόφευκτα συναντήθηκε με την ιστορία και τη μοίρα αυτού του κτιρίου που ίσως και να αναδεικνύεται σε σύμβολο της πόλης μας.

Όταν το 2007 ορκίστηκα υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας, δίδοντας στη Ροδόπη τη δυνατότητα να ξανασυμμετέχει μετά από 54 χρόνια με εκπρόσωπο της στην κεντρική κυβέρνηση, βρέθηκα ενώπιον ενός εκκρεμούς ζητήματος που αφορούσε στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Τσανακλείου.

Την ιδιοκτησία του κτιρίου διεκδικούσαν το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ο Δήμος Κομοτηνής και ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Η επί μακρόν εκκρεμής αυτή αμφισβήτηση είχε ως συνέπεια την εγκατάλειψη και σταδιακή απαξίωση ή και καταστροφή του ιστορικού κτιρίου.

Με τη συνεργασία όλων των τοπικών αρχών, των δημάρχων Α. Βαβατσικλή, Δ. Κοτσάκη και Γ. Πετρίδη καθώς και του πρύτανη του ΔΠΘ καθηγητή Κ. Σιμόπουλου τους οποίους ευχαριστώ θερμά, και επί τη βάση των απαραίτητων νομικών εγγράφων, το θέμα διευθετήθηκε συναινετικά με πρωτοβουλία μου, ως εξής:

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο πήρε αυξημένη χρηματοδότηση, ώστε να συγκεντρώσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις του στην Πανεπιστημιούπολη.
Η Τσανάκλειος περιήλθε τελεσιδίκως, όπως προέβλεπε ο νόμος στον ΟΣΚ και παραχωρήθηκε για πολλά χρόνια η χρήση της στο Δήμο Κομοτηνής.
Όταν ο κύκλος της ιστορίας με επανέφερε στη θέση του υπουργού Εσωτερικών της Ελλάδας το 2012-2013, μου δόθηκε η δυνατότητα σε συνεργασία με το δήμαρχο Κομοτηναίων Γ. Πετρίδη να ολοκληρώσω την προσπάθεια διασφαλίζοντας με την υπογραφή μου πάνω από 2 εκ. ευρώ από ειδικά κονδύλια του υπουργείου, με στόχο την ανάπλαση της Τσανακλείου (Παρατήρηση: Τα χρήματα προέρχονταν από το φόρο μπύρας, ένα ειδικό έσοδο του υπουργείου από το οποίο ποτέ μέχρι τότε δεν είχε ευεργετηθεί Δήμος της Θράκης, sic). Αυτή ήταν και η τελευταία εκ των υπογραφών που έβαλα ως υπουργός για την περιοχή μας.

Ο Δήμος Κομοτηνής αξιοποιώντας αυτή τη δυνατότητα ολοκλήρωσε την ανάπλαση, επι

τυγχάνοντας την αναβίωση του συμβολικού και ιστορικού αυτού Μεγάρου που αποτελεί την σφραγίδα της ιστορίας στην πόλη της Κομοτηνής.
Το έργο αυτό, όπως και πολλά άλλα πχ. Το Μέγαρο Μουσικής, ο Κάθετος Άξονας, το Δημοτικό Πανθρακικό Στάδιο, η ΑΣΠΑΙΤΕ στις Σάπες, το Κλειστό Γυμναστήριο στο Γυμνάσιο της ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ, οι Πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις στο Campus, οι Σχολικές Υποδομές σε όλο το Νομό, το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, οι Εργατικές Κατοικίες κλπ. είναι αποτελέσματα από τη μία της ισχυρής κοινοβουλευτικής μας εκπροσώπησης στα κέντρα των αποφάσεων και από την άλλη μιας γόνιμης και διακομματικής συνεργασίας με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ:
Σε λίγο καιρό αυτό το ιστορικό κτίριο θα ξαναπαραδοθεί στους πολίτες της Ροδόπης. Δημόσια πρόταση μου προς το δήμαρχο Κομοτηνής είναι να μεταβληθεί σε ζωντανή γέφυρα που θα συνδέσει τη νέα γενιά του τόπου μας με την Ιστορία του. Γι’ αυτό καταθέτω δύο ιδέες:

Να εγκατασταθεί στον ένα όροφο της Τσανακλείου το Μουσείο Καραθεοδωρή, που όλοι μαζί δημιουργήσαμε με προσωπικό κόπο και δαπάνες τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο ήδη επιτύχαμε να επισκέπτονται χιλιάδες νέοι από όλη την Ελλάδα για να θαυμάσουν τη διαδρομή και το έργο του διάσημου Έλληνα Θρακιώτη μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.

Στους άλλους ορόφους να λειτουργήσει Ψηφιακό Παράρτημα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης που θα διεκδικήσουμε να συνδέεται ηλεκτρονικά (on line) με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Νιάρχου στο Φαληρικό Δέλτα στην Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό, η Τσανάκλειος θα αποκτήσει πρόσβαση σε εκατομμύρια τίτλους ψηφιακών βιβλίων.

Τόσο ο εσωτερικός χώρος, όσο και το πανέμορφο προαύλιο της θα λειτουργεί ως ένα προνομιακό πνευματικό περιβάλλον, όπου με συνδέσεις WiFi θα μπορούν μαθητές, φοιτητές, ερευνητές, δάσκαλοι, ακαδημαϊκοί, όχι μόνο από την πόλη και το Πανεπιστήμιο μας, αλλά από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, να έχουν πρόσβαση σε μια πλούσια ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, που μπορεί να διευκολύνει όχι μόνο την Τσανάκλειο, αλλά και το ΔΠΘ και την πόλη μας να μεταβληθούν σε ένα σπάνιο διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Τηλεεκπαίδευσης προσελκύοντας χιλιάδες νέους επιστήμονες.

Αν πιστέψουμε σ' αυτή την ιδέα και αξιοποιήσουμε την καλή σχέση που οικοδομούμε με το Ίδρυμα Νιάρχου λόγω του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής.
Αν διαπραγματευτούμε και διεκδικήσουμε όλοι μαζί αυτή την εφαρμογή.

Τότε είναι βέβαιο ότι το αναγεννημένο κτίριο της Τσανακλείου δε θα περιοριστεί μόνο να είναι η ισχυρή σφραγίδα της ιστορίας μας, αλλά θα μεταβληθεί και σε γέφυρα της Κομοτηνής προς το μέλλον, εκλύοντας, διευκολύνοντας και αξιοποιώντας τη νέα γενιά ερευνητών και επιστημόνων και καθιστώντας το τόπο μας σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 3:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 12:52μμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 7:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 2:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 1:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 1:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.