Ελλάδα - Κίνα

Ένα απ’ τα πιο σημαντικά νέα ανοίγματα της σύγχρονης οικονομικής μας διπλωματίας είναι η Κίνα. Μία αναπτυσσόμενη, γιγαντιαία και δυναμική αγορά που αρχίζει να επηρεάζει καθοριστικά το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο του 2005 προσδιόρισε τα βασικά κεφάλαια συνεργασίας ενώ δύο παράλληλα επιχειρηματικά συνέδρια στο Πεκίνο και τη Σαγκάη έδωσαν τη δυνατότητα σε 100 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις να συναντηθούν με 400 αντίστοιχες κινεζικές ξεκινώντας τις πρώτες συνεργασίες.   

Τον Ιανουάριο του 2006 η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και η συνάντησή του με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της Κίνας κατέληξε στην υπογραφή συμφωνίας για τη σύναψη μιας Στρατηγικής Εταιρικής Οικονομικής Σχέσης μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου του κινεζικού κοινοβουλίου Wu Banguo ήταν η συνέχεια μιας σειράς επισκέψεων, που αντηλλάγησαν σε υπουργικό επίπεδο προωθώντας την υλοποίηση της υπογραφείσης συμφωνίας και μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό της μέχρι τώρα δράσης μας ανά τομέα.

Χαρακτηριστικά στον τομέα του εμπορίου έχουμε υπερδιπλασιασμό του όγκου συναλλαγών και σύσταση των διαπραγματευτικών επιτροπών που θα προωθήσει η συμφωνία μεταξύ των δύο ΕΛΟΤ. Η θέσπιση κοινών κριτηρίων τυποποίησης και πιστοποίησης θα βοηθήσουν στην ευκολότερη προώθηση ελληνικών προϊόντων στην Κίνα και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο ποιότητας των κινεζικών που εισάγονται στην Ελλάδα. Ο κινέζος Πρόεδρος πρότεινε μάλιστα να σταλεί άμεση λίστα ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα για να δοθούν εγκρίσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εξέλιξη αυτή που ανακοινώθηκε στον ίδιο έλληνα Πρωθυπουργό κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική για τις ελληνικές εξαγωγές αν σκεφθεί κανείς ότι η Γαλλία π.χ. χρειάσθηκε 3½ χρόνια για να πάρει έγκριση εξαγωγής μόνον για τα ακτινίδια. Η δυναμική της κινεζικής αγοράς αποτυπώνεται στις εξαγωγές του ελληνικού λαδιού που τον προηγούμενο Δεκέμβριο κατείχε το 14% της κινεζικής αγοράς και τώρα έφθασε στο 35% (σύνολο κατανάλωσης 4.500 τόνοι μόνο προς το παρόν).

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις και στη ναυτιλία. Ο ελληνικός στόλος που αποτελεί το κύριο πελάτη της κινεζικής ναυπηγικής  βιομηχανίας (85 υπό κατασκευή πλοία μόνο το 2005) ελέγχει πάνω από το 40% της μεταφερόμενης από θαλάσσης ενέργειας προς την Κίνα και φιλοδοξεί να μεταφέρει κινεζικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές χρησιμοποιώντας τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη ως πύλες εισόδου σε Βαλκάνια και Ευρώπη. Ήδη 7 μεγάλα πλοία με containers έχουν αρχίσει απ’ τον Απρίλιο να ξεφορτώνουν σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ενώ η COSCO δηλώνει ενδιαφέρον να συμμετάσχει στον εκσυγχρονισμό και την διαχείριση των ελληνικών λιμανιών καθιστώντας τα, σημαντικά διεθνή εμπορευματικά και διαμετακομιστικά κέντρα.

Θετικές εξελίξεις σημειώνονται και στον τουρισμό όπου επιδιώκεται η απ’ ευθείας πτήση Αθήνας-Πεκίνο. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχοντας επιλύσει το πρόβλημα της visa επιδιώκει να στηρίξει την προσπάθεια του Υπουργείου Τουρισμού για την προσέλκυση τμήματος των 30 εκ. Κινέζων τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ε.Ε. έχοντας το υψηλότερο ημερησίως καταναλωτικό δείκτη.

Εντός του μηνός υπογράφεται διμερής τουριστική συμφωνία, ενώ έχει ήδη υπογραφεί αντίστοιχη εκπαιδευτική συμφωνία που προωθεί τις έδρες ελληνικών σπουδών στην Κίνα και την ελληνομάθεια των Κινέζων.

Επίσης, με συμφωνία των Υπουργείων Πολιτισμού, το 2008 ορίσθηκε ως έτος της Ελλάδας στην Κίνα δίδοντας μας τη δυνατότητα επιθετικής προβολής κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η συγκυρία μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 και του Πεκίνου 2008 υπήρξε η ιδανικότερη για τη θεαματική βελτίωση των διμερών πολιτικών και κυρίως οικονομικών σχέσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση με σοβαρή προετοιμασία, μεθοδικότητα και συστηματικότητα κεφαλαιοποιεί αυτή τη συγκυρία καταγράφοντας συγκεκριμένα μετρίσιμα αποτελέσματα στους τομείς του εμπορίου και των εξαγωγών, του τουρισμού, της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση Καραμανλή συμβάλλει με τα νέα της ανοίγματα στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και στην αξιοποίηση της ισχυρής ναυτιλίας μας προς όφελος όχι μόνο της εθνικής οικονομίας αλλά και της εξωτερικής πολιτικής.



Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
27 Οκτώβριος 2020 - 2:36μμ

ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ, ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΙΛΗΣΕ Ο Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ 

Με τη συμμετοχή της Υπουργού Ενέργειας της Κύπρου και καθηγητών από διάφορα μέρη του κόσμου και υπό το συντονισμό του Καθηγητή της Νομικής Αθηνών Θ. Φορτσακη και του καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Ν. Κουλούρη, ξεκίνησε τη λειτουργία του με τηλεδιάσκεψη το νεοσύστατο Ινστιτούτο Ενεργειακής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.
18 Οκτώβριος 2020 - 11:52πμ

ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Λ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΗΚΑΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ 

Επίσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη στην Κομοτηνή, συνοδεία του Βουλευτή Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη. 
15 Οκτώβριος 2020 - 6:11μμ

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ, ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΙΤΛΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Επιγραμματικά, διεκδικητικά και στοιχειοθετημένα, στο πλαίσιο της διακομματικής για τη Θράκη, έθεσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης σειρά από ζητήματα, μαζί τους δυο συναδέλφους του Βουλευτές Τάκη Χαρίτου και Ιλχαν Αχμέτ. Συγκεκριμένα ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, ενημέρωσε τον Υπουργό κ. Κώστα Καραμανλή για την κατάσταση στη Ροδόπη και διεκδίκησε
14 Οκτώβριος 2020 - 1:47μμ

5 ΘΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΟΔΟΠΗ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Τηλεδιάσκεψη με τους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Αν. Μακεδονία και τη Θράκη και τον Περιφερειάρχη είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της επίσκεψης του τις επόμενες μέρες στη Σαμοθράκη.
14 Οκτώβριος 2020 - 12:43μμ

7 ΑΞΟΝΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΗ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

  Στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τη Θράκη κλήθηκε για ενημέρωση ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να ενημερώσει για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και το πρόγραμμα της Περιφέρειας με στόχο να ξεκολλήσει από την 11η θέση σε απορροφητικότητα κονδυλίων και να απαντήσει στις ερωτήσεις των Βουλευτών για μέτρα και στόχους του μέλλοντος. 
14 Οκτώβριος 2020 - 12:37μμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΗΓΟ ΓΕΣ Χ. ΛΑΛΟΥΣΗ: ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΙΑΣΜΟΥ-ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΜΕΤΕΩΡΩΝ

Σημαντική συνάντηση με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού κ.Χαράλαμπο Λαλούση είχε στο περιθώριο της ενημερωτικής Συνεδρίασης  της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Ελληνικής Βουλής στο ΓΕΕΘΑ, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας.