Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ


Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

του Δρ. Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη
Βουλευτή Ροδόπης, πρώην Υπουργού,
Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα.
Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
Οι ΘΡΑΚΕΣ δίδαξαν σε ολόκληρη την Ελλάδα αρχικά τι θα πει ανθρωπιά έναντι των ευάλωτων ομάδων, ευαισθησία έναντι των προσφύγων αλλά και σθεναρή υπεράσπιση των εθνικών συνόρων, όταν αυτά αμφισβητούνται ή βίαια παραβιάζονται μέσω της εργαλειοποίησης των μεταναστευτικών ροών από τη γείτονα Τουρκία, στοχεύοντας στην υλοποίηση εθνικιστικών σκοπιμοτήτων, όπως η κατάλυση της Συμφωνίας της Λοζάνης που ούτως ή άλλως είχε προαναγγελθεί δημόσια από τον Ταγίπ Ερντογάν, ανεξάρτητα αν κάποιοι τότε στην Αθήνα έδειξαν να μην τον αντιλαμβάνονται.
Το τελεσίγραφο Ερντογάν στις Βρυξέλες, όπου ζήτησε 32 δις για τον εποικισμό του τμήματος της Συρίας που κατέχει για τη δημιουργία ελεγχόμενων οικισμών, 2 δις κάθε χρόνο για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων που θα δημιουργηθούν στα κατεχόμενα, 5 δις κάθε χρόνο για τη διατροφή των προσφύγων, αλλιώς απείλησε ότι θα τους διοχετεύσει στην ΕΕ συνεχίζοντας τον υβριδικό πόλεμο στα σύνορα, αποκαλύπτει μια νοοτροπία «μικρομέγαλου παίχτη» που έχει εγκλωβιστεί σε μια επικίνδυνη αντίληψη, όχι μόνο για την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή αλλά και για την ίδια του τη Χώρα.
Η αντίδραση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη υπήρξε άμεση στοχευμένη και αποτελεσματική. Υπερασπίστηκε τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, διεθνοποίησε το ζήτημα, απομόνωσε ακραίες ομάδες αυτόκλητων που μπορούσαν να λειτουργήσουν προβοκατόρικα και απάντησε οργανωμένα σε όλα τα fake news της Τουρκικής προπαγάνδας.
Θετική θεωρώ για πρώτη ίσως φορά τόσο έντονα, την Ευρωπαϊκή και Αμερικανική αντίδραση. Η αποστολή ειδικών δυνάμεων στα σύνορα του Έβρου από την Αυστρία, την Τσεχία και την Πολωνία, η προσφορά σκαφών από την Εσθονία καθώς και όποια άλλη Ευρωπαϊκή συμβολή αποφασιστεί, καθιστούν πλέον ευρωπαϊκή υπόθεση τη φύλαξη των Ελληνικών συνόρων.
Επίσης η επίσημη αμερικανική αντίδραση, ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά θα αποκλειστεί πλήρως από κάθε πρόσβαση στις ενεργειακές πηγές της Ανατολικής Μεσογείου, αποδεικνύουν ότι επιτέλους ο διεθνής παράγοντας ενεργοποιείται στο πεδίο πέρα από θεωρητικές διαπιστώσεις και ευχές.
Δεν είναι γνωστό πόσο ακόμα θα διαρκέσει αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά, ωστόσο λειτούργησε ως δίδαγμα με πολλαπλούς παραλήπτες:
Η Ελλάδα αφυπνίστηκε εθνικά απομονώνοντας τις περίεργες ιδεοληπτικές φωνές που συνήθως για ψηφοθηρικούς λόγους εμφανίζονται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η ΕΕ φάνηκε να αντιλαμβάνεται πόσο κρίσιμος είναι για το μεταναστευτικό ζήτημα ο ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στον Έβρο και στο Αιγαίο.
Οι ΗΠΑ άρχισαν να συνειδητοποιούν ποιος είναι ο διαχρονικός και συνεπής σύμμαχος τους στην ευρύτερη περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση το θεμελιώδες όμως συμπέρασμα που βγήκε για τον Ελληνικό Λαό είναι ότι «αν δεν έχει νύχια να ξυστεί κανείς δεν θα έλθει για να τον ξύσει». Αν δηλαδή τις πρώτες ώρες της κρίσης δεν ήταν έτοιμη η Θράκη να αντέξει το πρώτο κύμα εισβολής, δεν ξέρουμε ποια θα ήταν η έκβαση τόσο στο εσωτερικό της πατρίδας μας, όσο και στις διεθνείς της σχέσεις.
Αυτό το καταληκτικό συμπέρασμα έπρεπε να είναι οδηγός μας εδώ και πολύ καιρό, όταν εμείς μιλούσαμε, αρθρογραφούσαμε και παρεμβαίναμε πολιτικά ή συγγραφικά για τη σημασία και την υπεραξία της Θράκης για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη.
Θυμίζω για όσους έχουν κοντή μνήμη ότι στο σύγγραμμα μου «Θράκη, το επόμενο βήμα...» που κυκλοφόρησε το 2016 και στα αγγλικά από τις εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ με τον τίτλο «Thrace: The Greek model of an open democratic society” προειδοποιούσα για την γεωπολιτική σημασία της ακριτικής Ευρωπαϊκής Περιφέρειας ως εγγυήτριας της ενεργειακής ασφαλείας της ΕΕ, ως προστατευτικής ασπίδας απέναντι στα ρεύματα παράνομων μεταναστών και ως πρότυπο ανοιχτής κοινωνίας που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα και μειονοτικά δικαιώματα, αναχαιτίζονται κάθε προσπάθεια στρατολόγησης ευρωπαίων μουσουλμάνων στον εξτρεμισμό και την τρομοκρατία.
Εκκρεμεί ακόμα η πρόταση στην οποία κατέληξε αυτή η μελέτη, με την οποία 57 Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου ζητούσαμε να συσταθεί «Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης».
Ελπίζω και εύχομαι τα τελευταία γεγονότα στο Έβρο να ανοίξουν εκ νέου το ζήτημα, επιτρέποντας μας με τις ανάλογες διακομματικές και διαχρονικές πολιτικές να επιτύχουμε τη μετεξέλιξη της Θράκης από πεδίο σύγκρουσης σε σημείο συνεννόησης με τους γείτονες, από Πύλη προστασίας σε Γέφυρα συνεργασίας κι από ουραγό των εξελίξεων σε πρωτεργάτη μιας έξυπνης εξωστρεφούς και ανταποδοτικής οικονομικής ανάπτυξης. Ίσως το τελευταίο πρόβλημα να κρύβει μέσα του μια μεγάλη ευκαιρία, την οποία οφείλουμε ως Ελληνική Πολιτεία να την αδράξουμε. Θα δούμε...

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
3 Απρίλιος 2020 - 3:48μμ

Ανταποκρίθηκε η Κυβέρνηση στο αίτημα των Πρυτανικών Αρχών του ΔΠΘ και στην παρέμβαση του Ε. Στυλιανίδη για νέες εστίες στη Θράκη

Παρά τις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η εκτεταμένη κρίση στην Ελλάδα, η Κυβέρνηση συνεχίζει να λειτουργεί αποτελεσματικά. Σε σημερινή συνεδρίαση των συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών, Παιδείας και Ανάπτυξης και μετά από διαδικτυακή επικοινωνία με τις Πρυτανικές Αρχές του ΔΠΘ, αποφασίστηκε η έγκριση Φοιτητικών Εστιών για 350 άτομα στην Κομοτηνή και 350 άτομα στην Αλεξανδρούπολη.

TO ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΝΟΗΤΩΝ

Είμαστε η γενιά που μας αποκαλούσαν «τυχερή», γιατί γεννηθήκαμε σε μια εποχή που τα Ζητούμενα άλλων γενεών θεωρούνταν για μας Αυτονόητα.

Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Η Θράκη άντεξε... Μια κοινωνία ώριμη και συντεταγμένη, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, απόλυτα συντονισμένη με την Ελληνική Αστυνομία, τις Ένοπλες Δυνάμεις και την Εθνοφυλακή, απέδειξε ότι μπορεί να προστατέψει τα Ελληνικά και τα Ευρωπαϊκά σύνορα. Η Τουρκική Κυβέρνηση το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας επεδίωξε έναν αποσταθεροποιητικό αιφνιδιασμό και αιφνιδιάστηκε η ίδια.
7 Μάρτιος 2020 - 2:58μμ

ΑΝΤΙΑΣΦΥΞΙΟΓΟΝΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΜΟΙΡΑΣΕ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΣΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ

Μετά από συνεννόηση με το Δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου, ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης μοίρασε αντιασφυξιογόνες μάσκες που προσέφερε ο Δήμος Γλυφάδας για να στηρίξει τον αγώνα της Ελληνικής Αστυνομίας και του Στρατού προκειμένου να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο από την επίθεση που δέχονται.
24 Φεβρουάριος 2020 - 10:37πμ

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ»

Στην Επιτροπή Απόδημου Ελληνισμού του Κοινοβουλίου εκλήθησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου και ο Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας καθηγητής κ. Καζάζης προκειμένου να παρουσιάσουν το σημαντικό έργο που κάνουν στο εξωτερικό τα Ιδρύματα της Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια μιας γόνιμης συζήτησης που ακολούθησε με τους Έλληνες Βουλευτές αίσθησή έκανε η ουσιαστική παρέμβαση του Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας από τη Ροδόπη την οποία συμμερίστηκαν και αρκετοί συνάδελφοι του. Συγκεκριμένα ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης τόνισε:
17 Φεβρουάριος 2020 - 12:40μμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης