Άρθρο του Υπουργού Εσωτερικών στην εφημερίδα Real News

Το Κράτος όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τελείωσε και αυτό δημιουργεί την ανάγκη αναμόρφωσης και μετεξέλιξης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα κύρια χαρακτηριστικά του Νέου Δήμου του Μέλλοντος που θα προκύψει μέσα από τη μετάβαση που βιώνουμε, είναι:
α) Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, δηλαδή η σταδιακή απεξάρτηση των Δήμων απ’ την κρατική χρηματοδότηση που ούτως ή άλλως συρρικνώθηκε λόγω της κρίσης κατά 60% από το 2009.
β) Η σύσταση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων που θα διαμορφώνουν οι ίδιοι οι Δήμοι, την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών τους μέσα από τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας, τη δημιουργία θεσμικών εργαλείων για την επίτευξη της ευελιξίας των ΟΤΑ σε πολιτικές εξορθολογισμού και ανάπτυξης, την εξυγίανση της διαχείρισης, την πάταξη της διαφθοράς και βεβαίως τη στήριξη, στην πράξη, της Αρχής της Επικουρικότητας που αφορά και στην εφαρμογή της τυπικής δημοκρατίας.
γ) Η στήριξη και η ενίσχυση των Κοινωνικών Δικτύων των Δήμων που διεξάγουν πρωταγωνιστικά τον Πόλεμο κατά της Φτώχειας, υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις την κατάρρευση ή την αναιμία του κεντρικού Κράτους. Κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία, φροντιστήρια για τους φτωχούς. Μέριμνα για τους άστεγους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά. Μεταφορά μαθητών, θέρμανση σχολείων, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για ηλικιωμένους, διανομή προνοιακών επιδομάτων για 200 χιλιάδες καρκινοπαθείς και ΑΜΕΑ καθώς και πολλά άλλα.
δ) Η δημιουργία νέων ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιτρέψουν στους Δήμους να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα επιτυγχάνοντας έσοδα, που ενισχύουν την οικονομική τους αυτοτέλεια και κατ’ επέκταση τη διοικητική τους αυτονομία. Η αξιοποίηση και η μόχλευση της ακίνητης περιουσίας τους, η εφαρμογή των ΣΔΙΤ, η φορολογική ενημερότητα και δι’ αυτής η είσπραξη ή η ρύθμιση των οφειλών ιδιωτών προς τους Δήμους, οι έξυπνες επενδυτικές πολιτικές (στη διαχείριση απορριμμάτων, στους λαμπτήρες εξοικονόμησης, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην ελεγχόμενη στάθμευση, στη διαχείριση των κτιρίων κ.α.), η φορολογική αποκέντρωση που πάντα διεκδικούσε η ΚΕΔΕ προκειμένου να ενισχύσει τα εργαλεία των Δήμων, να αυξήσει τις αρμοδιότητες πολιτικής ευθύνης και να αποφύγει το δανεισμό που συχνά, στο τέλος, επιβαρύνει δημοσιονομικά το Κράτος.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του Νέου Δήμου του Μέλλοντος προσδιορίζουν τη σύγχρονη πολιτική, που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει σχεδιάσει και ξεκίνησε να εφαρμόζει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμβάλλοντας στην κατοχύρωση του νέου της ρόλου. Αυτές οι θεσμικές και τεχνικές αλλαγές, αν συνδυασθούν με αποδοχή της πρότασης για ενιαίο ψηφοδέλτιο δημοτικών συμβούλων, εφόσον αυτό γίνει δεκτό απ’ τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσουν τον αρτηριοσκληρωτικό κομματικό εναγκαλισμό και τα τοπικά κυκλώματα. Παράλληλα, θα δώσουν την ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν αξιοκρατικά νέες προσωπικότητες, να δικαιωθούν οι ικανοί και έντιμοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες και να αποκατασταθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης ως μήτρας της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της ποιοτικής δημοκρατίας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
9 Ιουλίου 2020 - 6:56μμ

Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ. ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνο Τασούλα, τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη και την Ανάδειξη της Θράκης, ανταποκρινόμενος στο διαχρονικό αίτημα της περιοχής, που πρόσφατα είχαν την ευκαιρία να το ξανακαταθέσουν οι Μητροπολίτες της Τοπικής Εκκλησίας που τον επισκέφθηκαν.
7 Ιουλίου 2020 - 11:02πμ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΤΑΔ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΗΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

Συστηματική πίεση για την ανταποδοτική αξιοποίηση των τουριστικών ακινήτων του Νόμου Ροδόπης ασκεί ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στυλιανίδης.
6 Ιουλίου 2020 - 10:59πμ

ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ SHELMAN

Καθοριστικής σημασίας συνάντηση είχε σήμερα ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη για την επανεκκίνηση της βιομηχανίας Shelman στην Κομοτηνή.
29 Ιουνίου 2020 - 10:15πμ

ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Με τον Γενικό Διευθυντή της Αστυνομίας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Στρατηγό Συριτούδη είχε συνάντηση εργασίας ο Βουλευτής Ροδόπης της Νέας Δημοκρατίας και Εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης Δρ. Ευριπίδης Στυλιανίδης.
28 Ιουνίου 2020 - 9:49μμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΔΡ. ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΟΔΟΠΗΣ-ΝΔ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΟΜΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ τονίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και εξηγεί πότε η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να είναι χρήσιμη για την Ελλάδα Νίκος Οικονόμου

ΝΑ ΣΥΣΤΑΘΕΙ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ

Υπέρ της συγρότησης Διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη τάσσεται με συνέντευξή του στο iEidiseis ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης, βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ και Επικ. Καθηγητής Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκφράζοντας μάλιστα τη βεβαιότητα ότι ο πρωθυπουργός θα είναι θετικός στη συγκεκριμένη ανάγκη.Ο πρώην υπουργός επισημαίνει ότι το «κόμμα Σαδίκ» «όχι απλά συνεργάζεται, αλλά καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την τουρκική διπλωματία».