Άρθρο του Υπουργού Εσωτερικών στην εφημερίδα Real News

Το Κράτος όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα τελείωσε και αυτό δημιουργεί την ανάγκη αναμόρφωσης και μετεξέλιξης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα κύρια χαρακτηριστικά του Νέου Δήμου του Μέλλοντος που θα προκύψει μέσα από τη μετάβαση που βιώνουμε, είναι:
α) Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, δηλαδή η σταδιακή απεξάρτηση των Δήμων απ’ την κρατική χρηματοδότηση που ούτως ή άλλως συρρικνώθηκε λόγω της κρίσης κατά 60% από το 2009.
β) Η σύσταση και λειτουργία του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας, το οποίο θα παρακολουθεί την εφαρμογή των επιχειρησιακών σχεδίων που θα διαμορφώνουν οι ίδιοι οι Δήμοι, την καλή εκτέλεση των προϋπολογισμών τους μέσα από τον Κόμβο Διαλειτουργικότητας, τη δημιουργία θεσμικών εργαλείων για την επίτευξη της ευελιξίας των ΟΤΑ σε πολιτικές εξορθολογισμού και ανάπτυξης, την εξυγίανση της διαχείρισης, την πάταξη της διαφθοράς και βεβαίως τη στήριξη, στην πράξη, της Αρχής της Επικουρικότητας που αφορά και στην εφαρμογή της τυπικής δημοκρατίας.
γ) Η στήριξη και η ενίσχυση των Κοινωνικών Δικτύων των Δήμων που διεξάγουν πρωταγωνιστικά τον Πόλεμο κατά της Φτώχειας, υποκαθιστώντας σε πολλές περιπτώσεις την κατάρρευση ή την αναιμία του κεντρικού Κράτους. Κοινωνικά ιατρεία, φαρμακεία, παντοπωλεία, φροντιστήρια για τους φτωχούς. Μέριμνα για τους άστεγους, τους ηλικιωμένους, τα παιδιά. Μεταφορά μαθητών, θέρμανση σχολείων, πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» για ηλικιωμένους, διανομή προνοιακών επιδομάτων για 200 χιλιάδες καρκινοπαθείς και ΑΜΕΑ καθώς και πολλά άλλα.
δ) Η δημιουργία νέων ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων που θα επιτρέψουν στους Δήμους να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα επιτυγχάνοντας έσοδα, που ενισχύουν την οικονομική τους αυτοτέλεια και κατ’ επέκταση τη διοικητική τους αυτονομία. Η αξιοποίηση και η μόχλευση της ακίνητης περιουσίας τους, η εφαρμογή των ΣΔΙΤ, η φορολογική ενημερότητα και δι’ αυτής η είσπραξη ή η ρύθμιση των οφειλών ιδιωτών προς τους Δήμους, οι έξυπνες επενδυτικές πολιτικές (στη διαχείριση απορριμμάτων, στους λαμπτήρες εξοικονόμησης, στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, στην ελεγχόμενη στάθμευση, στη διαχείριση των κτιρίων κ.α.), η φορολογική αποκέντρωση που πάντα διεκδικούσε η ΚΕΔΕ προκειμένου να ενισχύσει τα εργαλεία των Δήμων, να αυξήσει τις αρμοδιότητες πολιτικής ευθύνης και να αποφύγει το δανεισμό που συχνά, στο τέλος, επιβαρύνει δημοσιονομικά το Κράτος.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του Νέου Δήμου του Μέλλοντος προσδιορίζουν τη σύγχρονη πολιτική, που το Υπουργείο Εσωτερικών έχει σχεδιάσει και ξεκίνησε να εφαρμόζει στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμβάλλοντας στην κατοχύρωση του νέου της ρόλου. Αυτές οι θεσμικές και τεχνικές αλλαγές, αν συνδυασθούν με αποδοχή της πρότασης για ενιαίο ψηφοδέλτιο δημοτικών συμβούλων, εφόσον αυτό γίνει δεκτό απ’ τα κόμματα της συγκυβέρνησης, είναι βέβαιο ότι θα χτυπήσουν τον αρτηριοσκληρωτικό κομματικό εναγκαλισμό και τα τοπικά κυκλώματα. Παράλληλα, θα δώσουν την ευκαιρία ώστε να αναδειχθούν αξιοκρατικά νέες προσωπικότητες, να δικαιωθούν οι ικανοί και έντιμοι αυτοδιοικητικοί άρχοντες και να αποκατασταθεί ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης ως μήτρας της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της ποιοτικής δημοκρατίας.

Πρόσφατα Νέα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:40πμ

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Τ. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ε. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ Γ. ΓΚΑΡΑΝΗ

Τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ροδόπης Ευριπίδης Στυλιανίδης και ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιάννης Γκαράνης συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Ν. Χαραλαμπίδης
17 Φεβρουάριος 2020 - 11:18πμ

ΑΡΘΡΟ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΟΝ 16/02/2020

100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ: ΩΡΑ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ του Ευριπίδη Στ. Στυλιανίδη Βουλευτή Ροδόπης, Επικ. Καθηγητή Νομικής Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
16 Φεβρουάριος 2020 - 10:43πμ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 16.02.2020

«Ζήτησα η Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή της Frontex που θα προσλάβει ιο.οοο στελέχη να τα εκπαιδεύσει στις Σχολές Αστυνομίας της Θράκης».
14 Φεβρουάριος 2020 - 8:39μμ

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΡΩΜΥΛΙΩΤΕΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ Ο ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ

Συνάντηση εργασίας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ανατολικής Ρωμυλίας - Βόρειας Θράκης είχε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στην Αθήνα.
11 Φεβρουάριος 2020 - 12:29πμ

Υποδεχθήκαμε σήμερα στην ιδιαίτερη μου Πατρίδα, στον Δήμο Μαρωνειας-Σαπών, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας προκειμένου να ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης.

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ:"Ευχαριστώ θερμά τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο, για τα θερμά του λόγια. Είναι μεγάλη τιμή για μας η ανακήρυξή του σε Επίτιμο Δημότη της ιδιαίτερης πατρίδας μου, του Δήμου Μαρώνειας-Σαπών."
7 Φεβρουάριος 2020 - 10:55πμ

Ε.ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ : «Η ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΣ».

Παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Νιάρχος στην Εθνική Βιβλιοθήκη το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής. Παρόντες η Διοίκηση του Ιδρύματος, ο παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονας Ρέντζο Πιάνο, διακεκριμένοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ιατρικής κοινότητας, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες και υψηλό κοινό των Αθηνών.